Święta od kuchni – jak sprawić, żeby przygotowania do Świąt były przyjemnością?
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Święta Bożego Narodzenia tuż-tuż! Dla wielu z nas to już czas "świątecznego zamieszania" - ubierania choinki, kupowania i pakowania prezentów, strojenia domu, a do tego planowania tradycyjnych potraw. Potrawy wigilijne to z reguły coś na co wyczekujemy, jednak wiążą się też z dużą ilością przygotowań. Jak sprawić by były one przyjemnością i wspólnie spędzonym czasem?
Przede wszystkim włączyć w przygotowania rodzinę. Święta to magiczny czas, w którym możemy się na chwilę zatrzymać i nacieszyć towarzystwem bliskich. Jednak mając więcej obowiązków niż zwykle czasami robi się nerwowo... Dobra organizacja kuchni jest tutaj kluczowa.
Akcesoria do gotowania i pieczenia zawsze pod ręką!
Wigilijne menu ma wiele odsłon - karp, kapusta, pierogi, barszcz czerwony, sałatka jarzynowa i równego rodzaju ciasta. Każda z tych potraw wymaga przygotowania w innym naczyniu, a przechowywanie ich w szafkach wyposażonych w wygodne systemy zdecydowanie ułatwia proces gotowania. Dobrze jeśli przynajmniej te naczynia, których używamy na co dzień będą łatwo dostępne, bo prawdopodobieństwo tego, że po te używane tylko do świątecznych dań, będziemy musieli wspiąć się wyżej jest duże.
Warto przed zaplanowaniem dań sprawdzić czy mamy wszystkie produkty, które będą nam potrzebne do zaserwowania bożonarodzeniowych posiłków. Dobrze zaopatrzona spiżarnia w kuchni, najlepiej magazyn na suche produkty tuż obok lodówki, sprawią że unikniemy generowania nadmiernych kroków (i tych po kuchni w poszukiwaniu potrzebnych składników, i tych do najbliższego sklepu po to czego zapomnieliśmy kupić). Jako system do magazynowania zapasów świetnie sprawdza się TANDEM od PEKA.
W takie dni również szczególnie doceniamy organizację kuchennych szuflad. W świątecznej kuchni nie może zabraknąć ostrych noży. W drewnianym bloku na noże czekają, gotowe do użycia, by pokroić wszelkiego rodzaju ciasta czy pasztet. Na pewno pomocne będą miarki - nie każdy potrafi wymierzyć wszytko "na oko", szczególnie jeśli przygotowujemy coś, co gotuje się raz na rok. Z pewnością przyda się nam wałek do ciasta i dobrze jeśli będziemy wiedzieli gdzie on jest. Dobrze zorganizowane szuflady są wygodne i efektowne.
O czym jeszcze należy pamiętać? Z pewnością o pojemnikach, w których będziemy mogli przechowywać pozostałą część dań. Wracając wspomnieniami do poprzednich Świąt z pewnością nie raz ilości przygotowanego jedzenia przerosły możliwości gości. Dobrze jest mieć w zanadrzu większe i mniejsze pojemniki, dzięki którym jedzenie nie zmarnuje się, a będziemy mogli je zjeść w następne dni lub podarować bliskim. System który pozwoli wygodnie przechowywać pojemniki to Space Flexx.
Przygotowania do Świąt to swojego rodzaju test dla kuchni. Spędzając w niej więcej czasu niż na co dzień, możemy przekonać się czy ta przestrzeń jest dobrze zorganizowana i czy naszym potrzebom.
Więcej przydatnych informacji na stronie: https://peka.pl

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Proste przyjemności na zimowe wieczory
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.
Handel
Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.
Transport
Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.