Komunikaty PR

Świętuj w wielkim stylu dzięki poradom ekspertów BoConcept.

2024-12-09  |  14:15
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl

Jadalnia jest towarzyskim centrum w okresie Świąt – miejscem, gdzie rodzina i przyjaciele zbierają się, aby tworzyć wspomnienia, celebrować posiłki i bawić się. Dlatego sposób, w jaki zaprojektujesz tą przestrzeń, jest ważną częścią tworzenia odpowiedniej równowagi między atmosferą, stylem i klimatem Bożego Narodzenia. 

"W okresie świątecznym i nie tylko spędzamy tak dużo czasu w naszych jadalniach, dlatego ważne jest, aby stworzyć odpowiednią bazę" – mówi Anna Franzisca Gaier, projektantka wnętrz BoConcept. "Przemyślana przestrzeń powinna być nie tylko atrakcyjna wizualnie, ale także przyjemna do przebywania w niej i zabawiania gości".

Niezależnie od tego, czy planujesz kameralne spotkanie, czy organizujesz duże przyjęcie, aby pomóc Ci przygotować przestrzeń do wspaniałej uroczystości, projektanci wnętrz BoConcept dzielą się swoimi wskazówkami: od wyboru odpowiedniego stołu po tworzenie przyjaznego nastroju.

Planowanie przestrzeni

Jakie są kluczowe elementy, które klienci muszą wziąć pod uwagę przy projektowaniu swojej przestrzeni? "Zaczynamy od zrozumienia, jaką atmosferę chcą stworzyć – niezależnie od tego, czy jest to przytulne, kameralne miejsce, czy bardziej otwarta na otoczenie przestrzeń" – mówi Gaier.

"Możemy zasugerować, że okrągły stół jadalniany Santiago jest idealny na mniejsze spotkania, ponieważ jego design zachęca do rozmowy i tworzy atmosferę intymności. Dodatkowo, dzięki wysuwanym dodatkowym blatom, zapewnia elastyczność w przyjmowaniu większej ilości gości".

W BoConcept skupiamy się na projektowaniu przestrzeni, które są zarówno funkcjonalne, jak i zachęcające. "Aranżowanie wielofunkcyjnych mebli i planowanie siedzisk w celu stworzenia wygodnych, angażujących miejsc sprawia, że przestrzeń jest praktyczna i ciekawa" – mówi Gaier.

Wszystko o stole

Stół jest oczywiście centrum przestrzeni jadalnianej, dlatego ważne jest, aby dokonać właściwego wyboru dla swojej przestrzeni. Jak podkreśla Gaier: "Skoncentruj się na prostocie i wysokiej jakości materiałów. Wybierz trwałe opcje, takie jak ceramiczne blaty, które zapewniają niezawodność I ponadczasowy wygląd. Skup się na czystych liniach i ponadczasowym wzornictwie, które uzupełnią Twój dom i pozostaną zawsze modne."

Paige Carr, projektantka wnętrz z BoConcept w Newcastle, zawsze pyta klientów, ile osób będzie korzystać ze stołu podczas przyjmowania gości. "Aby uniknąć ciasnego i nieprzyjemnego miejsca do jedzenia, idealnie byłoby, gdyby wokół stołu pozostało około 90 cm przestrzeni". Ponadto radzi, aby wziąć pod uwagę możliwość rozłożenia o dodatkowe blaty, jeśli często gościsz więcej osób. "Jeśli masz bardzo mały pokój lub przestrzeń o zmieniającym się przeznaczeniu, rozważ takie projekty, które można przekształcić na przykład w stolik kawowy lub konsolę".

Bohaterowie przyjmowania gości

Jakie inne elementy polecają nasi styliści, aby ubogacić podejmowanie gości w domu? "Wszechstronność jest kluczowa", mówi Gaier. "Bufet Santiago to fantastyczny wybór ze względu na swoją wielofunkcyjność - może służyć jako stylowy schowek lub wyrafinowany barek."

Zastanów się nad stworzeniem "spotów do siedzenia" – małych obszarów, które zachęcają do rozmowy między gośćmi, a które wykraczają poza stół jadalny. "Umieszczenie wygodnych siedzisk strategicznym rozmieszczeniu w przestrzeni może stworzyć przytulne, zachęcające miejsca do konwersacji i relaksu" – mówi Gaier. Pufy Nawabari i Eden to elastyczny sposób na usadowienie dodatkowych gości.

Dla Carr obowiązkowym elementem jest barek. "Kto chce bezustannie wchodzić i wychodzić z kuchni? Kolejną rzeczą do rozważenia są stoliki pomocnicze. Będziesz potrzebować elastycznych mebli do ich przemieszczania po całej przestrzeni. Nie ma nic gorszego niż konieczność odstawienia kieliszka wina na podłogę!"

Świąteczne hygge

Jest też ten specjalny składnik końcowy – atmosfera. "Organizując swoją przestrzeń jadalną, skorzystaj z esencji duńskiego wzornictwa i zainspiruj się hygge, czyli celebracją ciepła i przytulności" - mówi Gaier. "Uwzględnij elementy, które dodają osobowości i uroku: wszechstronny bufet lub regał taki jak Calgary, aby wyeksponować dekoracje i pamiątki".

Kolejną świetną wskazówką jest dodanie klimatycznego oświetlenia do jadalni. "Użyj kombinacji górnego oświetlenia, lamp stołowych i świec, aby stworzyć ciepłą i zachęcającą atmosferę". Delikatne, nastrojowe oświetlenie potęguje poczucie przytulności i pozwala na elastyczność w tworzeniu atmosfery na różne okazje.

"Łącząc praktyczną funkcjonalność z zachęcającymi, osobistymi akcentami, stworzysz przestrzeń, która promieniuje ciepłem i sprawia, że każde spotkanie jest wyjątkowe i niezapomniane".

Więcej na: www.boconcept.com/pl-pl/

Założona w 1952 w Danii firma BoConcept to renomowana marka lifestyle’owa w segmencie premium detalicznej sprzedaży mebli, posiadająca ponad 310 salonów w 67 krajach. Współpracują z nią nagradzani projektanci, którzy tworzą kolekcje mebli, akcesoriów i oświetlenia do wnętrz prywatnych i przestrzeni biznesowych. Pod hasłem „Live Ekstraordinær” BoConcept oferuje elastyczną Usługę Projektowania Wnętrz oraz wiodącą w skali całej branży meblarskiej personalizację mebli — bez żadnych kompromisów w kwestii designu i estetyki.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: OKK! PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia? Biuro prasowe
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.
Dom Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
2025-04-25 | 06:00

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Zakup mieszkania to decyzja, której skutki odczuwamy przez lata. Metraż i liczba pokoi są ważne, ale to układ pomieszczeń decyduje o tym, czy nowe mieszkanie będzie
Dom Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
2025-04-24 | 14:00

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu

Polacy są społeczeństwem zestresowanym. Ponad połowa martwi się z powodów finansowych, źródłem niepokoju są także sprawy bieżące oraz obowiązki związane

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.