Szafki czy szuflady? Najlepsze rozwiązania do Twojej kuchni
PR Expert
Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl
Szafki czy szuflady? Najlepsze rozwiązania do Twojej kuchni
Remontując starą czy urządzając nową kuchnię, stajemy przed dylematem
– jakie rozwiązania wybrać, aby zachować maksimum pojemności i wygody. Dziś podpowiadamy, kiedy w kuchni bardziej sprawdzą się szuflady, a kiedy
szafki.
Lato to najlepszy czas na remont – czerwiec i lipiec są najchętniej wybieranymi miesiącami na prace remontowe, a najczęściej remontowanym pomieszczeniem jest kuchnia. Jeśli i Ty wybierasz letni czas na remont kuchni, podpowiadamy, jak zaplanować funkcjonalną i ergonomiczną przestrzeń do gotowania.
Kuchenna matematyka
Mały metraż, aneks, z wyspą, połączona z jadalnią – wszystko to wpływa na rozmieszczenie stref w kuchni. Na początku planowania trzeba przemyśleć, co jest w niej niezbędne. – Wybór zabudowy w kuchni może być problematyczny – mówi Michał Kichler, product marketing manager Häfele. – Warto zacząć od sprawdzenia, ile miejsca jest potrzebne na podstawowe, wolnostojące sprzęty, jak lodówka czy kuchenka. Następnie trzeba zastanowić się, co jest konieczne w kuchni: czego używamy codziennie i chcemy by było pod ręką, a jakie sprzęty, naczynia czy produkty chcemy schować w zabudowie. Należy też policzyć, ile blatu roboczego to nasze minimum, bo to również determinuje liczbę szafek – podpowiada.
Szuflada – wszystko pod ręką
Niewątpliwie do największych zalet szuflad należy łatwość organizacji. Na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów, które ułatwiają przechowywanie: wkłady na sztućce, bloki na noże czy przekładki na przyprawy. Kolejnym atutem jest doskonały widok na wszystkie przechowywane przedmioty. Dzięki możliwości pełnego wysunięcia szuflady mamy łatwy dostęp do całej jej zawartości. Koniec z przesuwaniem i wyciąganiem przedmiotów znajdujących się na końcu szafki.
Ponadto na rynku oferowane są szuflady o różnej wysokości i głębokości, dzięki czemu można idealnie dopasować je do swoich potrzeb. Producenci pomyśleli także o
przechowywaniu dużych przedmiotów, tworząc prowadnice o dużej nośności. Takie w swojej ofercie ma m.in. Häfele. – Nasze prowadnice mają udźwig nawet do 70 kg. Dzięki temu w szufladach bez problemu można schować duże i ciężkie przedmioty takie jak patelnie, garnki i akcesoria kuchenne typu toster, sokowirówka czy robot kuchenny – wyjaśnia Michał Kichler z Häfele. Wymienia również inne zalety – Współcześnie mamy wiele możliwości organizacji szuflad i doboru udogodnień. Jest wspomaganie otwierania i zamykania, pełny wysuw. Na szczególną uwagę zasługuje indywidualizacja wyglądu, np. szuflady Matrix mają różne warianty kolorystyczne boków, dzięki czemu może je dopasować ściśle do kuchennej aranżacji.
Czy szuflada to remedium na wszystkie kuchenne bolączki? W górnej strefie zabudowy lepiej sprawdzą się szafki – np. z podnoszonym frontem. Szuflada może być zastąpiona przez szafkę także tam, gdzie jest potrzeba zabudowy większych sprzętów AGD.
Szafka – królowa kuchni?
Chociaż szuflady cieszą się coraz większa popularnością, projektanci wciąż chętnie je wybierają. Cenią je za dużą ładowność, możliwość regulowania wysokości półek czy montowania frontów bez uchwytów. Są niezawodne np. w tworzeniu zabudowy na całą ścianę oraz projektowaniu spiżarni. Tym bardziej, że rynek oferuje wiele inteligentnych systemów, dzięki którym korzystanie z szafek jest wygodne i funkcjonalne. Takimi są np. kosze cargo, półki obrotowe czy tzw. nerki. – Mówienie, że w kuchni sprawdzają się jedynie szuflady, to częściowa prawda. Współczesne szafki można tak zagospodarować, że codzienne korzystanie z kuchni staje się przyjemnością – mówi Michał Kichler z Häfele.
Czy należy zupełnie rezygnować z tradycyjnych szafek? Z pewnością oferują inny komfort dostępu do przechowywanych rzeczy, a efektywność wykorzystania kuchennej przestrzeni jest tutaj mniejsza niż w przypadku szuflad. Są jednak strefy, gdzie szafki sprawdzą się zdecydowanie najlepiej.
Co wybrać – szafki czy szuflady?
Bez wątpienia obie formy się uzupełniają. Warto rozplanować sobie organizację kuchni tak, by umieścić w niej zarówno szuflady, jak i szafki, pamiętając o ułatwiających użytkowanie rozwiązaniach, takich jak wysuwane półki, kosze cargo, różnego rodzaju przegrody czy akcesoria ułatwiające przechowywanie mniejszych elementów kuchennego wyposażenia.
Bez względu na to, co wybierzesz, pamiętaj o ergonomii. Kuchnia jest sercem domu, spędza się w niej dużo czasu. Dobrze jest zadbać o to, aby korzystanie z niej było komfortowe i zdrowe dla Twojego kręgosłupa.
Häfele to globalna firma działająca od 1923 roku. Oferuje największy na rynku asortyment okuć meblowych, okuć budowlanych, oświetlenia meblowego LED, elektronicznych systemów kontroli dostępów oraz akcesoriów dla stolarzy i architektów – w sumie ponad 100 tys. produktów o wyjątkowej konstrukcji i designie, które można znaleźć w meblach i prestiżowych inwestycjach budowlanych na całym świecie. Firma jest wsparciem dla szerokiego grona stolarzy, przemysłu meblarskiego, architektów, projektantów, producentów drzwiowych i okiennych. W Häfele pracuje przeszło 6 tys. pracowników w kilkudziesięciu krajach. Firma ma ponad 160 tys. klientów na całym świecie, 5 zakładów produkcyjnych, 37 oddziałów i liczne biura sprzedaży.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.