Szuflady 4.0 w kuchniach ZAJC
Organizery zaprojektował Patryk Zajc, natomiast wykonują je doświadczeni rzemieślnicy w sposób nieosiągalny dla najlepszych maszyn. Firma ZAJC oferuje kilka modeli organizerów, wszystkie w całości lub w większości powstają z drewna.
Całkowitą swobodę kształtowania podziałów daje model składający się z dębowej podstawy z długimi żłobieniami lub okrągłymi otworami. W tych miejscach wsuwamy różnej długości stalowe przegródki lub drewniane kołki. Dzięki nim możemy dopasowywać podziały do aktualnie przechowywanych naczyń i akcesoriów.
Inną propozycją są indywidualnie zamawiane i konfigurowane modele z drewna dębowego lub sklejki w kolorze naturalnym (jasnym lub ciemnym) oraz w kolorze orzecha.
Ustalony na etapie projektowym układ przestrzeni organizerów gwarantuje, że wszystkie przybory kuchenne znajdą w nich swoje miejsce. I to nie tylko te typowe, jak sztućce, otwieracze do wina, łyżki wazowe, noże do pizzy czy do serów. Przewidzieć tu można także miejsce na niewielką wagę kuchenną lub toster. Wyposażenie szuflad staje się coraz bardziej sprytne i spersonalizowane. Co ciekawe, powiększa się również lista urządzeń chowanych w szufladzie, do których niedawno dołączył blender.
Wszystkie nowatorskie pomysły zastosowane w funkcjonalnych i eleganckich organizerach zmieniają wnętrza szuflad. W nowej odsłonie stają się one wielofunkcyjnymi schowkami kuchennymi. Szufladami 4.0. www.zajc.p
Planowanie prac termomodernizacyjnych w nowym roku. O czym warto pamiętać?
Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska
Trendy wnętrzarskie na 2025 rok: natura, minimalizm i kamień w roli głównej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.