Trendy kuchenne 2022: odważne kolory, pomysłowe przechowywanie
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Przy próbach omówienia dominujących tendencji w urządzaniu wnętrz kuchennych, należy pamiętać, by odróżniać sezonowe mody od trendów. Te pierwsze pojawiają się i znikają, zastępowane kolejnym chwilowym olśnieniem. Trendy utrzymują się znacznie dłużej; są kierunkiem, w którym zdają się podążać realizacje architektów i projektantów wnętrz. Rzadko zmieniają się gwałtownie, raczej ewoluują, dając dużo czasu na ewentualne zmiany w aranżacji.
Pandemia pokazała bardzo wyraźnie, jakie rozwiązania są optymalne podczas dłuższego siedzenia w domu. Choć trudno mówić tu o rewolucji w porównaniu z poprzednimi latami, niektóre obecne wcześniej trendy bezdyskusyjnie się ugruntowały, inne zyskały na sile, a niektóre zadebiutowały. Przyjrzyjmy się im po przeniesieniu na grunt kuchenny, bo ze względu na rosnące ceny warto wiedzieć, w co zainwestować, by potem nie odczuwać żalu, że nasza kuchnia przestała być funkcjonalna, choć od remontu minęło zaledwie kilka miesięcy.
Kuchnia się zaludnia
Nie ma wątpliwości, że kuchnia przestała być pomieszczeniem, w którym tylko przygotowuje się jedzenie. Przeniosło się do niej życie rodzinne, spotkania biznesowe, konferencje w trybie online, nie wspominając o zdalnym nauczaniu. Tradycyjny układ kuchni, z tzw. trójkątem roboczym, stał się więc niewystarczający. Pogłębiona wielofunkcyjność kuchni przyniosła wymogi innej aranżacji przestrzeni; takiej, która wydziela strefy i gwarantuje komfort kilku osobom jednocześnie. Pojawiły się zatem większe lub dodatkowe blaty (np. wyspy kuchenne), producenci ogromny nacisk położyli na rozwiązania ergonomiczne i zwiększające wygodę oraz te, które pomagają w utrzymaniu porządku, są ekologiczne i dzięki którym zyskuje się dodatkową przestrzeń np. na przechowywanie. W nową dynamikę kuchni wpisuje się jeden z najbardziej znanych produktów PEKA – cargo TANDEM. System tworzy idealną przestrzeń na domową spiżarnię, a jego uniwersalność wpisuje się w układ i wygląd każdej kuchni.
Zieleń, niebieski i inne odważne kolory
Zacznijmy od kolorów. To one są najpopularniejszą oznaką zmiany w trendach. W tym roku bezapelacyjnie króluje zieleń. Ten kolor został wybrany przez większość producentów farb jako barwa roku 2022. W kuchniach ponadto coraz śmielej stosowana jest cała paleta niebieskości – od delikatnych po naprawdę głębokie. W trendach na pewno utrzymały się także kuchnie dwukolorowe. Połączenia kolorystyczne nie muszą być tu standardowe, czyli biało-czarne, biało-szare, biało-beżowe, czarno-brązowe, etc. Pojawia się coraz więcej mocnych, odważnych barw i ich zestawień, często z udziałem niebieskiego i zielonego. Mieszamy odcienie chłodne i ciepłymi, szarość kamienia lub śnieżną biel marmuru zestawiając z miodowym drewnem.
Z drugiej strony, niezmiennie popularne są kuchnie całe w bieli – szykowne, czyste, ponadczasowe – choć wciąż z wykorzystaniem różnych materiałów i faktur. Ich monochromatyczność można przełamać „wyskakującym” kolorem, np. na detalach lub jednej, wybranej powierzchni.
Ponadczasowa miłość do natury
Nie przemija miłość do natury i pochodzących od niej materiałów, również tych z odzysku. Patyna czy drobne niedoskonałości dodają ciepła i są bardzo ekologiczne. To także wynik zwiększonej świadomości producentów, którzy coraz częściej kładą nacisk na to, czy ich oferta jest przyjazna dla środowiska i klimatu.
Marmur, marmur, marmur… lub inne kamienie ozdobne; doskonale, jeśli z wyraźnym rysunkiem. Podobnie – drewno. Wyraźny rysunek drewna lub kamienia stanowi kompromis między używającymi tej samej kuchni miłośnikami stylu cluttercore, a tymi, którzy kochają porządek, minimalizm bądź nowojorskie lofty. Z jednej strony „coś się dzieje”, a z drugiej mamy redukcję elementów i porządek.
Pomysłowe przechowywanie
Dzięki długiemu zamknięciu w domach doceniliśmy ciszę, minimalizm, redukowanie bodźców i elegancję. Powiązany jest z tym trend, by szafki były proste, a ich fronty – jednolite, z gładkiej płyty, bez żłobień lub wklęsłych paneli obramowanych listwami; bardziej miejskie i minimalistyczne niż rustykalne. Dzięki takiemu rozwiązaniu przestrzeń zostaje optycznie powiększona a w kuchni panuje wrażenie porządku.
Ponadto takie płyty świetnie wyglądają w zestawieniu z innymi, bardziej wzorzystymi materiałami, jak marmur, drewno lub metal np. na wyspie kuchennej, dając im pierwszeństwo i stanowiąc dla nich doskonałe tło lub dopełnienie.
Coraz silniejszym trendem są szafki aż do sufitu. Dzięki takiemu rozwiązaniu zyskujemy nie tylko dodatkową przestrzeń do przechowywania, ale i optyczną harmonię. Innym sposobem na nieustający porządek (lub inaczej: ukryty nieporządek) jest system wysuwanych drzwi, który daje możliwość schowania roboczej części kuchni.
Potrzeba przechowywania niezbędnych akcesoriów kuchennych i sprzętów nie przeszkadza w uzyskaniu przejrzystej i przestrzennej kuchni. Systemy takie jak LE MANS od Peka sprawdzą się szczególnie w szafkach narożnych. Dzięki temu miejsce w naszej kuchni będzie maksymalnie wykorzystane, a wszystkie sprzęty schowane i łatwo dostępne. Innym rozwiązaniem Peka, przeznaczonym do przechowywania sprzętów AGD lub przedmiotów o kanciastych kształtach, jest system MAGIC CORNER, który posiada kosze tylne oraz przednie, a specjalne prowadnice zapewniają taki sam dostęp do zawartości po wysunięciu szafki.
Więcej przydatnych informacji na stronie: https://peka.pl
Fot. mat. prasowe Peka

ERLI dla Twojego domu: od elektroniki po wystrój wnętrz – kompleksowy przewodnik zakupowy

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Elżbieta Romanowska: Przez lata udało się pomóc wielu rodzinom zyskać nowy dom. Jesteśmy świadkami ich szczęścia
Prowadząca „Nasz nowy dom” przyznaje, że największą satysfakcję odczuwa w momencie, kiedy może zaprosić uczestników programu do wyremontowanego już domu i zobaczyć na ich twarzach radość. Wtedy wie, że misja została zakończona sukcesem. Takich pozytywnych zakończeń nie zabraknie również w jubileuszowym sezonie programu. Elżbieta Romanowska zdradza, że twórcy wprowadzili też kilka nowości, ale do czasu emisji pozostaną one niespodzianką.
Prawo
Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.
Media
Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.