Trendy w aranżacji tarasów i ogrodów
Practum Consulting
Bukowińska 22/107
02-703 Warszawa
kinga.szkutnik|practum.pl| |kinga.szkutnik|practum.pl
609884480
www.practum.pl
Zbliżająca się wiosna przypomina o konieczności przeprowadzenia porządków wokół domu. Podpowiadamy, na jakie aranżacyjne trendy zwrócić w tym roku uwagę, by na sezon urządzić modny i w pełni funkcjonalny ogród bądź taras.
Rosnąca świadomość ekologiczna w polskim społeczeństwie w centrum uwagi stawia wszystko, co naturalne. Dlatego też w 2024 roku z otaczającą nas przyrodą harmonizować będzie także przestrzeń wokół domu. Drewno i rattan to materiały, którymi wypełnimi ogrodowy krajobraz. By jednak zachować ich piękno i funkcjonalność, szczególnie w odniesieniu do drewnianych powierzchni, trzeba je odpowiednio zabezpieczyć przed działaniem niekorzystnych warunków pogodowych. Wykonane z tego surowca meble warto zaimpregnować np. lakierobejcą Tikkurila Valtti Plus Complete, która zapewni ochronę drewna przed wilgocią, słońcem czy zmienną temperaturą, zaś podłogowe deski pomalować olejem, co pozwoli na dłużej zachować ich estetykę i funkcjonalność.
W tym sezonie w ogrodach i na tarasach nie zabraknie mebli w opływowych kształtach, np. w postaci stolików, krągłych dodatków i dekoracji. Jeśli dołożymy do tego tkaniny w brzoskwiniowych tonach, które według ekspertów ds. kolorów będą na topie w 2024 roku, modny aranżacyjny look w ogrodzie jest zagwarantowany.
Wiszące huśtawki w formie kokonów wpisujące się w modne obłości już wcześniej zadomowiły się na polskich balkonach i tarasach. I wszystko wskazuje na to, że w tym roku nie zejdą z aranżacyjnej sceny. Wykonane z rattanu czy technorattanu są urokliwą ozdobą ogrodowej przestrzeni, która zapewnia przy okazji komfortowy wypoczynek na świeżym powietrzu. Utrzymany w jasnych barwach kokon naturalnie współgra z ogrodową aranżacją, efektownie odznaczając się od ciemnej fasady pomalowanej farbą Tikkurila Valtti Opaque w kolorze 564X.
W punkt – system odwodnienia TECEdrainpoint S
Tajemnicze i nieokiełznane. Takie są „Zjawy” Anny Halarewicz
Jak i czym nawozić ogród, aby rośliny kwitły obficie i zdrowo
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.