Komunikaty PR

Urządzamy ekologiczną kuchnię w duchu minimalizmu

2024-05-07  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Adriana Kondratowicz
PR Expert

Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl

Moda na ekologiczne wnętrza to nie chwilowy zwrot ku naturze, lecz zbiór świadomych i zrównoważonych rozwiązań w projektowaniu przestrzeni, które wpływają na codzienne życie. Pokazujemy, co oznacza ekologia w kuchni i jak urządzić takie wnętrze.

Zarówno klienci, jak i producenci stają się coraz bardziej świadomi wpływu swoich wyborów na planetę. Ekologia we wnętrzarstwie to przede wszystkim stawianie na trwałe i niezawodne rozwiązania, które posłużą przez długie lata. Zwracamy też uwagę na materiały, z jakich zostały wykonane elementy, po które sięgamy oraz ich pochodzenie. Ekologia i minimalizm idą w parze, zrównoważone rozwiązania wykluczają nadmiar.

Trwałe elementy ze zrównoważonych źródeł

Przystępując do urządzania ekologicznej kuchni, zwróćmy uwagę na surowce i komponenty użyte do ich wyprodukowania. Stawiając na ponadczasowe rozwiązania, sięgajmy po trwałe, naturalne materiały takie jak drewno czy kamień, a także tworzywa pochodzące z recyklingu. Dotyczy to poszczególnych elementów mebli — szafek, płyt, blatów, frontów, a także okuć meblowych. — Możemy wybierać spośród produktów, które są zrobione z przetworzonych materiałów i w 100% nadają się do recyklingu — zaznacza Kinga Przymuszała, ekspertka ds. oświetlenia i okuć meblowych Häfele. — Systemy takie, jak nasze półki narożne Trigon są produkowane z wykorzystaniem własnej lub zielonej energii elektrycznej, a 95 proc. ich komponentów powstaje w Europie. Ponadto mają o 40 proc. niższy ślad CO2 w porównaniu z podobnymi rozwiązaniami. Warto też sprawdzić, czy nasze wybory posiadają certyfikacje świadczące o wpływie wykorzystywanych materiałów na środowisko. Co ważne, w styczniu tego roku Parlament Europejski zatwierdził dyrektywę Green Claims, dzięki której producenci nie będą mogli używać określeń typu „ekologiczny”, „bio”, „eko-friendly” bez poparcia ich odpowiednimi certyfikatami. 

Minimalizm to funkcjonalność

Kuchnia minimalistyczna odznacza się funkcjonalnymi rozwiązaniami. To nie tylko umiejętne wydzielenie w pomieszczeniu poszczególnych stref — gotowania, przechowywania czy zmywania  — ale także zastosowanie sprytnych, choć często niewidocznych środków. Mogą pomóc maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń oraz oszczędzić czas potrzebny później do przygotowywania posiłków czy sprzątania po gotowaniu. — Przykładem mogą być szuflady Matrix S Slim Häfele, które ze swoimi cienkimi, 13 mm bokami, oferują dodatkową przestrzeń, nie tracąc na stabilności i nośności, która dochodzi do 35 kg. Klienci otrzymują możliwość bardziej efektywnego wykorzystania nawet niewielkiej przestrzeni w minimalistycznym designie — ocenia Kinga Przymuszała. Z kolei niska waga i nieduży rozmiar produktu to nie tylko mniejsze zużycie surowców, ale także oszczędność miejsca przy magazynowaniu czy zużycia paliwa podczas transportu. — Konstrukcje półek, takich jak Trigon czy szafek Matrix oszczędzają zasoby, a jednocześnie oferują większą powierzchnię do porównywalnych produktów — dodaje ekspertka.

Segregacja i recykling

W nawyk wchodzi nam już segregowanie odpadów, które pozwala zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska, ułatwia recyklingowanie materiałów nadających się do ponownego wykorzystania, ale też obniża koszty wywozu śmieci. Warto sięgnąć po wygodne rozwiązania, które ułatwią nam codzienną dbałość o planetę. — Klienci mogą wybierać spośród szerokiej gamy koszy w różnych rozmiarach, dostępne są pojemniki z kilkoma komorami w zależności od potrzeb i miejsca — mówi ekspertka z Häfele. Warto pomyśleć o wnętrzu, w tym kuchni, jako o miejscu, które ma być nie tylko estetyczne, wygodne i funkcjonalne, ale także zaprojektowane w harmonii ze środowiskiem naturalnym.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Expert
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania Biuro prasowe
2025-04-01 | 11:30

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Organizacja przestrzeni w garażu to wyzwanie, z którym zmaga się wielu właścicieli domów. Wąskie regały metalowe stanowią idealne rozwiązanie tego problemu,
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.