Urządzamy ekologiczną kuchnię w duchu minimalizmu
PR Expert
Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl
Moda na ekologiczne wnętrza to nie chwilowy zwrot ku naturze, lecz zbiór świadomych i zrównoważonych rozwiązań w projektowaniu przestrzeni, które wpływają na codzienne życie. Pokazujemy, co oznacza ekologia w kuchni i jak urządzić takie wnętrze.
Zarówno klienci, jak i producenci stają się coraz bardziej świadomi wpływu swoich wyborów na planetę. Ekologia we wnętrzarstwie to przede wszystkim stawianie na trwałe i niezawodne rozwiązania, które posłużą przez długie lata. Zwracamy też uwagę na materiały, z jakich zostały wykonane elementy, po które sięgamy oraz ich pochodzenie. Ekologia i minimalizm idą w parze, zrównoważone rozwiązania wykluczają nadmiar.
Trwałe elementy ze zrównoważonych źródeł
Przystępując do urządzania ekologicznej kuchni, zwróćmy uwagę na surowce i komponenty użyte do ich wyprodukowania. Stawiając na ponadczasowe rozwiązania, sięgajmy po trwałe, naturalne materiały takie jak drewno czy kamień, a także tworzywa pochodzące z recyklingu. Dotyczy to poszczególnych elementów mebli — szafek, płyt, blatów, frontów, a także okuć meblowych. — Możemy wybierać spośród produktów, które są zrobione z przetworzonych materiałów i w 100% nadają się do recyklingu — zaznacza Kinga Przymuszała, ekspertka ds. oświetlenia i okuć meblowych Häfele. — Systemy takie, jak nasze półki narożne Trigon są produkowane z wykorzystaniem własnej lub zielonej energii elektrycznej, a 95 proc. ich komponentów powstaje w Europie. Ponadto mają o 40 proc. niższy ślad CO2 w porównaniu z podobnymi rozwiązaniami. Warto też sprawdzić, czy nasze wybory posiadają certyfikacje świadczące o wpływie wykorzystywanych materiałów na środowisko. Co ważne, w styczniu tego roku Parlament Europejski zatwierdził dyrektywę Green Claims, dzięki której producenci nie będą mogli używać określeń typu „ekologiczny”, „bio”, „eko-friendly” bez poparcia ich odpowiednimi certyfikatami.
Minimalizm to funkcjonalność
Kuchnia minimalistyczna odznacza się funkcjonalnymi rozwiązaniami. To nie tylko umiejętne wydzielenie w pomieszczeniu poszczególnych stref — gotowania, przechowywania czy zmywania — ale także zastosowanie sprytnych, choć często niewidocznych środków. Mogą pomóc maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń oraz oszczędzić czas potrzebny później do przygotowywania posiłków czy sprzątania po gotowaniu. — Przykładem mogą być szuflady Matrix S Slim Häfele, które ze swoimi cienkimi, 13 mm bokami, oferują dodatkową przestrzeń, nie tracąc na stabilności i nośności, która dochodzi do 35 kg. Klienci otrzymują możliwość bardziej efektywnego wykorzystania nawet niewielkiej przestrzeni w minimalistycznym designie — ocenia Kinga Przymuszała. Z kolei niska waga i nieduży rozmiar produktu to nie tylko mniejsze zużycie surowców, ale także oszczędność miejsca przy magazynowaniu czy zużycia paliwa podczas transportu. — Konstrukcje półek, takich jak Trigon czy szafek Matrix oszczędzają zasoby, a jednocześnie oferują większą powierzchnię do porównywalnych produktów — dodaje ekspertka.
Segregacja i recykling
W nawyk wchodzi nam już segregowanie odpadów, które pozwala zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska, ułatwia recyklingowanie materiałów nadających się do ponownego wykorzystania, ale też obniża koszty wywozu śmieci. Warto sięgnąć po wygodne rozwiązania, które ułatwią nam codzienną dbałość o planetę. — Klienci mogą wybierać spośród szerokiej gamy koszy w różnych rozmiarach, dostępne są pojemniki z kilkoma komorami w zależności od potrzeb i miejsca — mówi ekspertka z Häfele. Warto pomyśleć o wnętrzu, w tym kuchni, jako o miejscu, które ma być nie tylko estetyczne, wygodne i funkcjonalne, ale także zaprojektowane w harmonii ze środowiskiem naturalnym.

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Proste przyjemności na zimowe wieczory
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.