W czasie upału postaw na lekkie, zdrowe a zarazem pożywne potrawy
dfusion
al. Zjednoczenia 36 lok. 5
01-830 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/
Chłodniki i warzywno-owocowe koktajle są doskonałą propozycją na letnie upalne dni. Nie tylko wyśmienicie smakują i odżywiają organizm, ale także dostarczają sporej dawki orzeźwienia. Skorzystaj z przepisów Samsung na wyjątkowe potrawy, których tajemnica smaku tkwi w świeżych składnikach i perfekcyjnym schłodzeniu.
Sposób na przechowywanie owoców i warzyw
Chrupiące warzywa i sezonowe owoce stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia, a także są składnikami wielu szybkich letnich potraw. Aby zawsze smakowały doskonale potrzebują jednak optymalnych warunków do przechowywania. Lodówki Samsung wyposażone zostały w technologie, które powodują, że przechowywane produkty są dłużej świeże i chronią je przed utratą smaku i wartości odżywczych.
Szuflada Humidity Fresh+ zapewnia bowiem wyjątkowe warunki o wysokim poziomie wilgotności, idealne do przechowywania owoców i warzyw, aby pozostały chrupkie, soczyste i zachowały pełnię smaku i aromatu. Co więcej, prosta regulacja wilgotności dostosuje optymalny poziom do przechowywania owoców (do 70%) lub warzyw (do 80%). Unikalna konstrukcja pokrywy uszczelniającej pozwoli przedłużyć świeżość produktów nawet dwukrotnie*, a to oznacza jeszcze więcej okazji do kulinarnych eksperymentów.
Doskonałym rozwiązaniem jest także komora zero Optimal Fresh+, której można używać na dwa sposoby: tryb pojedynczy z jedną, stałą temperaturą, lub podwójny z dwiema wydzielonymi strefami o różnym poziomie temperatur**. Lewa część z niższą temperaturą stworzy wówczas optymalne warunki do przechowywania mięsa, wędlin oraz ryb, a prawa, z wyższą temperaturą będzie idealna dla owoców i warzyw***, także tych sezonowych.
Zdrowe i pożywne orzeźwienie – wyjątkowe przepisy
Wysokie temperatury sprawiają, że możemy mieć mniejszą ochotę na jedzenie. Nie powinniśmy jednak pomijać posiłków w ciągu dnia, pamiętając o tym, że utrata wody oraz cennych składników mineralnych może spowodować pogorszenie samopoczucia. Wypróbuj przepisy od Samsung na wyjątkowy chłodnik, zielone gazpacho i pożywny koktajl, których przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Reszty dokona niska temperatura panująca w lodówce.
Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z miętą
Składniki:
- 600 g miąższu arbuzowego (bez pestek)
- 200 g truskawek (umytych, pozbawionych szypułek)
- Ok. 5-6 łyżek soku z cytryny lub limonki
- 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty
- 3 łyżki miodu
- (opcjonalnie) 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru lub/i 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
Do podania:
- 200 g sera greckiego
- grzanki
Przygotowanie:
Truskawki oraz miąższ z arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Owoce oraz pozostałe składniki umieszczamy w blenderze, poza jednym listkiem mięty, który zostawiamy do dekoracji. Miksujemy wg preferencji na gładko lub pozostawiając drobne fragmenty owoców. Gotową zupę wkładamy do lodówki na około godzinę.
Można podawać z serem greckim pokrojonym w kostkę lub grzankami.
Czas przechowywania w lodówce – do 3 dni.
Gazpacho z zielonych pomidorów
Składniki:
- 0,5 kg zielonych pomidorów (dojrzałych)
- 1 ogórek zielony (obrany)
- 1/2 jalapeño, bez pestek
- 1 szalotka
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1,5 łyżeczki soli
- Sok z 1 limonki lub cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu winnego
Do dekoracji:
- Świeże zioła
- Melon pokrojony w kostkę
Przygotowanie:
Pomidory, ogórek, szalotkę oraz jalapeño szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy kolendrę, czosnek oraz sól. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na czas 1-4 godzin. Dodajemy stopniowo do miski oliwę z oliwek, sok z cytrusów i ocet, w międzyczasie miksując aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową zupę wkładamy do lodówki na około godzinę. Podajemy schłodzone z dodatkiem ziół, melonem i solą morską.
Czas przechowywania w lodówce – do 4-5 dni.
Koktajl z czereśni
Składniki:
- 200 g czereśni
- 200 g malin, truskawek lub wiśni do urozmaicenia smaku (lub połączenie tych owoców)
- 0,5 szklanki lodu w kostkach
- 250 ml jogurtu naturalnego, mleczka kokosowego lub kefiru (lub połączenie tych płynów)
- 3 łyżki soku z grejpfruta, limonki lub cytryny
- (opcjonalnie) 1 płaska łyżeczka cukru pudru lub miodu
Przygotowanie:
Owoce myjemy, pozbawiamy części niejadalnych (szypułki, pestki) i przekładamy do blendera. Wlewamy jogurt naturalny/mleczko kokosowe/kefir. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
Czas przechowywania w lodówce – do 2 dni.
Dodatkowe funkcje w lodówkach Samsung
Możesz łatwiej planować posiłki, a także bardziej optymalnie wykorzystywać posiadane składniki. Za sprawą sztucznej inteligencji i profilowania żywności aplikacja z przepisami doskonale rozumie potrzeby użytkowników i proponuje pyszne potrawy z prostymi instrukcjami przyrządzania****. Tygodniowy planer posiłków sugeruje dania na każdy dzień na bazie indywidualnych preferencji i tego, co aktualnie znajduje się w lodówce. Funkcja ta dostępna jest m.in. w modelach Samsung Family Hub Side-by-side RS6HA8891B1 i Multidoor RF65A977FSG, które wyposażone zostały także w przydatną do drinków i koktajli kostkarkę do lodu.
Dzięki rewolucyjnej technologii SpaceMax™, zastosowanej m.in. w modułowych lodówkach Bespoke RB34A7B5CAP, uzyskano większą przestrzeń do przechowywania produktów spożywczych, bez konieczności zmiany wymiarów zewnętrznych urządzenia. Dzięki temu przechowywanie chłodzących się obok siebie letnich potraw, a także zakupów dla całej rodziny nie będzie stanowiło problemu.
Więcej informacji na www.lodowki.samsung.pl
*Wewnętrzne testy porównawcze modeli RB38T775CSR oraz RB34K6232SS.
** Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki.
*** Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki. Przykładowe warunki dla temperatury chłodziarki 1°C. Temperatura w lewej strefie jest obniżona o 2°C względem tej ustawionej w całym urządzeniu.
****Działa natychmiast, jeśli funkcja Smart Control w połączonym piekarniku jest aktywna. Jeśli funkcja ta jest nieaktywna, aplikacja przesyła tylko informacje dotyczące ustawień.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.