W kuchni najważniejsza jest wygoda

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
System meblowy można dopasować do wymogów wnętrza i indywidualnych potrzeb korzystających z niego domowników. Dzięki praktycznym rozwiązaniom zapomnimy o dyskomforcie codziennego użytkowania, doceniając wygodę i dobrą organizację, która zwłaszcza w kuchni jest niezwykle istotna.
Rozmaite wnętrza i różne style zabudowy meblowej łączy wspólny mianownik – najważniejsza pozostaje wygoda. Komfort użytkowników to główny trend w projektowaniu nowoczesnej kuchni. Jest to zrozumiałe, ponieważ nie tylko urządzenia, w które ją wyposażamy, ale również meble powinny ułatwiać nam pracę, a nie ją utrudniać. Pasję kulinarną czy zwykłe codzienne obowiązki będzie ograniczał nie tylko niefunkcjonalny układ mebli, ale również zła organizacja zabudowy. Nie tylko w projektach „skrojonych na miarę” można się skutecznie o nią zatroszczyć. Warto pomyśleć o rozwiązaniach, dzięki którym korzystanie z kuchni będzie łatwiejsze, a tym samym znacznie przyjemniejsze.
Dostosuj do swojego wzrostu
Wysokość blatu roboczego nie musi być taka sama dla każdego. Optymalne ustawienie determinuje wzrost użytkownika, a z tym wyzwaniem producenci mebli już dawno sobie poradzili.
- W naszych systemach mebli szafki stojące, na których położony jest blat roboczy, są wyposażone w nóżki regulowane w wysokości 10 lub 15 cm. Wystarczy odpowiednio wyregulować ich wysokość, aby indywidualnie dostosować wysokość blatu i zapewnić sobie najbardziej komfortowe warunki do pracy – wyjaśnia Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka mebli kuchennych w Spółce Meblowej KAM.
To proste rozwiązanie pozwalające zapomnieć o wszelkich niewygodach związanych z pracą ze zbytnio pochylonymi plecami, która w dłuższej perspektywie mogłaby zniechęcić do przygotowywania posiłków.
Po co się schylać, skoro można wysunąć
W nowoczesnej kuchni możemy zapomnieć o uciążliwym schylaniu, sięganiu czy przeczesywaniu zakamarków szafek. Nie musimy również tracić czasu na poszukiwanie potrzebnych artykułów, ponieważ wszystko możemy mieć w zasięgu dłoni z bardzo wygodnym i nieograniczonym dostępem. Dzięki pełnemu wysuwowi, dużej wytrzymałości na obciążenia, lekkiej pracy i delikatnemu domykowi, szuflady stały się najbardziej komfortowym sposobem przechowywania, dlatego coraz częściej zastępują szafki z frontami rozwieranymi.
Również w przypadku wysokiej szafy na zapasy, która jest marzeniem niejednego posiadacza kuchni, możemy znacznie poprawić jej funkcjonalność, zastępując tradycyjne półki wysuwnym, wielopoziomowym systemem cargo. Teraz to nie my musimy sięgać do szafy, tylko ona wysunie przed nami całą swoją zawartość. Bez problemu znajdziemy poszukiwany produkt, nawet jeżeli nasza spiżarnia jest dobrze zaopatrzona. Systemy cargo sprawdzą się również w wąskich wnękach, które do tej pory były miejscem mało przyjaznym dla domowników. Nie tylko wykorzystają jego potencjał – zapewniając dodatkową przestrzeń do przechowywania, ale znacznie podniosą komfort użytkowania.
Optymalnie wykorzystaj przestrzeń mebli
Szuflady z pełnym wysuwem to bardzo wygodny sposób na przechowywanie kuchennego arsenału, jednak i one wymagają odpowiedniej organizacji. W tych przepełnionych trudno utrzymać porządek i zapanować nad skuteczną segregacją zapasów, naczyń i akcesoriów kuchennych. W planowaniu zabudowy meblowej duże znaczenie ma przemyślane wykorzystanie dostępnej przestrzeni.
- Systemy szuflad, w których wysokość została dopasowana do przedmiotów, którym są dedykowane, to sposób na optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni w meblach, ale również ułatwienie sobie kuchennej codzienności – tłumaczy projektantka. – Dużo łatwiej o zachowanie porządku, jeżeli szuflady są zorganizowane pod określone potrzeby użytkowników i w każdej z nich znajduje się dokładnie to, do czego została zaprojektowana.
Dzięki dostosowaniu wysokości szuflad do konkretnych produktów, nie tylko wszystko się w nich bez problemu zmieści, ale będzie miało stałe miejsce. Nie musimy wówczas ustawiać kartoników, opakowań czy słoiczków na sobie, co znacznie skróci czas poszukiwania i dotarcia do potrzebnego artykułu.

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Eliza Gwiazda: Teraz w koszykach ze święconką jest nawet czekolada i alkohol. Ważniejszy jest przepych niż przeżywanie tego czasu w duchu świąteczno-religijnym
Influencerka podkreśla, że dla niej Święta Wielkanocne mają szczególnie wymiar duchowy, bo pokazują zwycięstwo dobra nad złem i są symbolicznym początkiem czegoś nowego. Jej ulubionym rytuałem na tę okazję jest przygotowywanie koszyka ze święconką. Eliza Gwiazda zapewnia, że w tym czasie stawia na umiar i nie pozwala, by komercja wyparła tradycję. Wielkanoc kojarzy się jej bardziej z radością ze spotkania z bliskimi niż z suto zastawionym stołem.
Problemy społeczne
Dramatyczna sytuacja w opiece długoterminowej. Kolejki oczekujących są coraz dłuższe [DEPESZA]

Ponad 20 tys. pacjentów czeka w kolejce do zakładów opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych i pielęgniarskiej opieki domowej. Wraz ze zmianami wprowadzonymi dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością inni oczekujący pacjenci są przesuwani do tyłu w kolejce, nawet jeżeli są w stanie cięższym. Mimo apeli kierowanych od kilku lat do rządzących sytuacja sektora opieki długoterminowej zamiast się poprawiać, wciąż się pogarsza.
Gwiazdy
Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki

Gospodarz programu „Dzień Dobry TVN” lubi celebrować Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie. Z ekscytacją czeka więc na te świąteczne dni i zapowiada, że w tym czasie nie stroni również od obowiązków w kuchni. Co prawda szefują w niej panie, ale on dwoi się i troi, by pomóc jak najwięcej. Krzysztof Skórzyński zapewnia, że w menu oczywiście nie zabraknie „królowej” świątecznego stołu – tradycyjnej sałatki jarzynowej, a on będzie miał duży udział w jej przygotowaniu.