Wielkanoc z Piątnicą! Przepis na smaczne święta
Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych dań i ciast, które spożywamy w rodzinnym gronie. Sekretem udanych wypieków i potraw są najwyższej jakości składniki, dlatego warto postawić na sprawdzone produkty, które gwarantują doskonały smak świątecznych dań.
Słodkie święta!
Do przygotowania wielkanocnego sernika najlepiej użyć najwyższej jakości Twarogu Sernikowego z Piątnicy, który łączy idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu. Dzięki temu Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ma odpowiednią zawartość tłuszczu oraz wspaniały smak. Jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów.
Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera charakteryzujący się gładką konsystencją oraz śmietankowym smakiem. Doskonale sprawdzi się do przygotowania wielkanocnego mazurka!
Delikatne i kremowe śmietany są idealnym dodatkiem do ciast oraz świątecznych potraw. Śmietanki 30% i 36% OSM Piątnica niezwykle szybko się ubijają, tworząc wyjątkowo puszystą bazę do kremów czy mas. Natomiast najpopularniejsza na polskim rynku Śmietana 18% marki Piątnica doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych sałatek.
Wielkanocna lista zakupów:
- Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica – to doskonały produkt łączący idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu (sernik nie wymaga dodatku masła) oraz wspaniały smak. Idealna konsystencja twarogu sprawia, że sernik na jego bazie zawsze się udaje! Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów i sztucznych aromatów. Dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.
- Ser Mascarpone z Piątnicy – to wyjątkowy rodzaj sera produkowany z najwyższej jakości pasteryzowanej śmietanki. Cechuje go gładka, aksamitna konsystencja i śmietankowy smak. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dodając go do twarogu, uzyskasz wyjątkowo kremowy sernik o delikatnym smaku! Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.
- Śmietana 18% marki Piątnica – ceniona od wielu lat za wyjątkowe walory smakowe, szerokie możliwości wykorzystania w kuchni oraz niezawodność!
Gęsta, a jednocześnie delikatna – nie warzy się pod wpływem ciepła. Świetnie podkreśli smak wielkanocnych sałatek czy sosów!
- Śmietanka 30% OSM Piątnica – to słodka, pasteryzowana śmietanka, która znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji ubijesz ją szybko na pyszny, puszysty krem. Można ją stosować także do dań wytrawnych – śmietanka nie warzy się po dodaniu do gorących potraw, jednocześnie nadając im wyrazistego, kremowego smaku.
- Śmietanka 36% OSM Piątnica – tradycyjna słodka śmietanka o wspaniałym, naturalnym smaku. Jest gęsta i kremowa, dzięki czemu idealnie nadaje się do przygotowania kremów oraz dekorowania. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu
Upiecz na święta! – przepis na wielkanocnego mazurka
Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane w okresie Wielkanocy. Jest nie tylko smaczne, ale także efektowne! Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszny mazurek, który będzie ozdobą świątecznego stołu!
Mazurek migdałowo-różany
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 20 min
Foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm
Składniki na spód:
200 g masła extra OSM Piątnica
1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica
190 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Różany krem:
150 g serka mascarpone Piątnica
100 g śmietanki 36% Piątnica
100 g konfitur różanych
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Dekoracja:
100g płatków migdałowych i płatki róż
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% Piątnica i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.
Wystudź w blaszce.
Przygotuj krem różany.
Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone z Piątnicy i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.
Udekoruj płatkami róży.
*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Ciasto możesz również zagnieść w malakserze. W tym celu wszystkie składniki ciasta umieść od razu w misie malaksera, a nie dodawaj kolejno. Miksuj bardzo krótko, do połączenia składników.

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.