Wielkanocne inspiracje od Annie Sloan
Tuż przed Wielkanocą świat wokół nas rozkwita na żółto spragnionymi słońca pąkami forsycji, tulipanów i żonkili. Ten pogodny, żywy kolor to niezawodny sposób, aby dodać energii sobie oraz wnętrzom i wyjść obronną ręką z zimowego marazmu. Annie Sloan proponuje zacząć już od progu. Uchyl drzwi, zobacz: wiosna jest blisko!
Annie Sloan, twórczyni kultowych farb Chalk Paint™ i niekwestionowany autorytet w dziedzinie koloru, nieustannie inspiruje i zachęca do wprowadzania kreatywnych zmian w najbliższym otoczeniu. Tej wiosny brytyjska artystka proponuje sięgnąć po kolor Tilton z palety farb kredowych Chalk Paint™. Głęboki, intensywny odcień żółtego będzie symbolem nadchodzącej wiosny, zwłaszcza gdy pomalujemy farbą w tym kolorze drzwi wejściowe do domu. – Uwielbiam to, że ludzie często wybierają intensywne, żywe kolory drzwi wejściowych. Takie, których nie wybraliby do swoich wnętrz - mówi Annie. – To jest dokonały sposób, aby zbudować emocje dla całego domu i stworzyć wejście, które wywołuje uśmiech na twarzy za każdym razem, gdy wracasz do domu.
Drzwi wejściowe w odcieniu Tilton będą prezentowały się szczególnie efektownie, gdy w ogrodzie zaczną rozkwitać pierwsze wiosenne kwiaty w żółtych kolorach. Na czas Wielkanocy możemy w prosty sposób nadać im szykowny wygląd zawieszając kwiatowy wieniec w odcieniach, które uzupełnią kolor drzwi.
Pomalowane farbą kredową drzwi należy wykończyć lakierem zewnętrznym Chalk Paint™ Lacquer. To wytrzymały lakier poliakrylowy na bazie wody z wbudowaną ochroną przed promieniowaniem UV, idealny do miejsc o dużym natężeniu ruchu. Dostępny jest w błyszczącym lub matowym wykończeniu. Transparenty, szybko schnie i nie żółknie z czasem, dzięki czemu pomalowanych drzwi nie zniszczy deszcz ani słońce.
Proste metamorfozy z farbami do zadań specjalnych
Wyjątkowa ścieżka w ogrodzie. Sprawdź kreatywne pomysły i najnowsze trendy
Chłodziarka do wina – dlaczego warto z niej korzystać?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.