Komunikaty PR

WIOSNA W GŁOWIE I NA PODŁODZE

2022-03-21  |  10:30
Biuro prasowe
Kontakt
Magdalena Matusik
Adventure Media

Batorego 7
47-400 Racibórz
magdalena.matusik|adventure.media.pl| |magdalena.matusik|adventure.media.pl
604231738
www.adventure.media.pl

W końcu to idealny moment, by przejrzeć wszystkie kąty, a gdy dni są coraz dłuższe i wokół więcej światła - chętniej zabieramy się za porządkowanie otoczenia. Warto w ferworze pracy pamiętać również o podłogach.

Nadchodząca wiosna sprzyja porządkowaniu, odkurzaniu, odgruzowywaniu i wielu innym czynnościom mającym na celu oczyszczenie naszych przestrzeni mieszkalnych. Jak powszechnie wiadomo ład doskonale działa na funkcjonowanie i komfort. 

O odpowiedniej konserwacji należy pamiętać także w przypadku dębowych podłóg, które są łatwe w instalacji, a jeszcze prostsze w utrzymaniu. Wystarczy pamiętać o kilku cennych zasadach dzięki którym nasze podłogi posłużą nam na wiele kolejnych lat. 

Deski, klepki i kasetony sygnowane marką Chapel Parket wyróżniają się kilkoma cechami: są heblowane, ich kolor jest efektem oddziaływania czynnikami chemicznymi na drewno (są barwione w masie, a nie malowane), wszystkie elementy są olejowane. - Heblowanie uwydatnia naturalny rysunek drewna i podkreśla wszystkie jego najlepsze cechy, stąd podłogi Chapel Parket wyglądają tak wyjątkowo. Nie malujemy drewna bejcą: barwę drewna otrzymujemy przez zastosowanie odpowiednich substancji, które w kontakcie z taniną znajdującą się w drewnie dębowym zmieniają jego kolor. Całość zabezpieczamy olejem woskowym wzbogaconym o związki krzemu. Dzięki temu podłóg Chapel Parket nie trzeba cyklinować, kolor jest trwały, a rysunek drewna nie ściera się. - podkreśla Paweł Bekas, ekspert marki Chapel Parket. 

Mały poradnik na co dzień...

Drewniana podłoga wymaga odpowiedniego traktowania. Nie jest to jednak zabieg skomplikowany i czasochłonny, a jedynie obligujący do rozsądnego użytkowania każdego dnia. Taką właściwe pielęgnowaną podłogą możemy cieszyć się przez długie lata i z nieukrywaną satysfakcją na bieżąco podziwiać proces jej naturalnego starzenia. Dębową, olejowaną podłogę łatwo utrzymać w czystości. Oczywiście, warto pamiętać o kilku prostych zasadach - dobrze jest umieścić filc pod ruchomymi meblami (np. krzesłami), rozlane płyny wycierać wilgotną ściereczką, a podłogę czyścić przede wszystkim na sucho. Do mycia najlepiej używać dobrze odsączonego z wody mopa oraz środków zalecanych przez producenta. W codziennym użytkowaniu pomocna jest również instrukcja dołączona do zamówienia. W niej zawarte są cenne wskazówki, dzięki którym drewno przez lata nie straci swoich walorów użytkowych i estetycznych. 

… i kilka słów na „od święta” 

Dębowa podłoga raz na jakiś czas wymaga jednak poważniejszej regeneracji. Warto wiedzieć, że desek, klepek oraz kasetonów marki Chapel Parket nie cyklinuje się, wystarczy je systematycznie konserwować. Producenci zalecają, aby pierwsze olejowanie miało miejsce w ciągu pół roku od zamontowania podłogi. - Bardzo ważne jest, aby pierwsza konserwacja olejem miała miejsce najwcześniej po miesiącu od zamontowania podłóg. Olej woskowy, którym zabezpieczone są podłogi w procesie ich produkcji musi się utwardzić. Przez pierwsze 30 dni zdecydowanie zalecamy, aby podłoga nie była poddawana zabiegom pielęgnacyjnym (myta czy olejowana). Jeśli wystąpi jakikolwiek zaciek (np. rozleje się woda), należy usunąć ją tak szybko jak to możliwe przy pomocy miękkiej szmatki - dodaje P. Bekas. Później podłogi powinny być olejowane co 1 lub 1,5 roku. Proces ten nie jest drogi i czasochłonny. Warto zauważyć, że konserwowanie, w przeciwieństwie do cyklinowania, można wykonywać również punktowo – np. w miejscu często użytkowanym lub narażonym na zabrudzenie. 

Olejowanie nie tylko odświeża podłogę, ale sprawia, że deski wyglądają jak nowe. Dzięki pielęgnacji olejem drobne zarysowania oraz plamy wynikające z codziennego użytkowania znikają bez śladu. 

***

Tekst: Adventure Media

* * *

Chapel Parket – podłogi z własną historią 

www.chapelparket.pl

www.facebook.com/ChapelParketPolska 

Instagram: chapel_parket_polska

Przy produkcji podłóg Chapel Parket stosowany jest olej Floor Service Hardwax Oil, który ma dużą odporność na ścieranie, działanie wody, wina, piwa, coli, kawy, herbaty, soków owocowych i mleka. Substancja jest zgodna z normą DIN 68861 1A. Odporność na działanie śliny i potu jest zgodna z normą DIN 53160. Olej jest ponadto zgodny z europejską normą EN71 dotyczącą zabawek z drewna.

* * *

KONTAKT:

Chapel Parket Polska Sp. z o.o.

www.chapelparket.pl

 

Kontakt dla mediów:

Magdalena Matusik 

specjalista ds. public relations

magdalena.matusik@adventure.media.pl

Adventure Media s.c. Agencja Public Relations

www.adventure.media.pl 

tel. 690 449 064

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Adventure Media
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia? Biuro prasowe
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.
Dom Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
2025-04-25 | 06:00

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Zakup mieszkania to decyzja, której skutki odczuwamy przez lata. Metraż i liczba pokoi są ważne, ale to układ pomieszczeń decyduje o tym, czy nowe mieszkanie będzie
Dom Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
2025-04-24 | 14:00

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu

Polacy są społeczeństwem zestresowanym. Ponad połowa martwi się z powodów finansowych, źródłem niepokoju są także sprawy bieżące oraz obowiązki związane

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.