Wisienka na torcie. Szkło do deserów
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1022169174,w_170,h_95,wo_170,ho_95,_small.jpg)
Arkadiusz Kaczanowski
Home Sweet Home PR
Łowicka 51
02-535 Warszawa
arek|designbiznes.pl| |arek|designbiznes.pl
+48503355998
www.hshpr.pl
Dlaczego tak lubimy bywać w kawiarniach? Czy tylko dlatego, że mleko w cappuccino jest idealnie spienione, a szarlotka nie ma przypalonego spodu? Chyba nie do końca! Kochamy przesiadywać w kawiarniach także ze względu na doznania estetyczne: śliczny bukiecik na stoliku, kawa podana w cienkiej porcelanie i... bajecznie wyglądający deser. Z zachwytem kosztujemy go także oczami – podziwiamy kolejne warstwy – kruszonkę, bezę, owoce, bitą śmietanę i spływający z wdziękiem po tym wszystkim karmel. To właśnie w najelegantszych kawiarniach świata, w Cafe de la Paix w Paryżu, czy Cafe Florian w Wenecji, słodkości podaje się nie na talerzykach, jak do tego przywykliśmy, lecz w szkle – w kieliszkach, szklankach i w szklanych czarkach, które nadają słodyczy deseru konkretny, finezyjny kształt.
Po włosku i po polsku
Cudownie przezroczyste naczynia polskiej marki Krosno Glass znakomicie nadają się nie tylko do serwowania napojów, lecz również do komponowania w nich deserów na miarę kultowych kawiarni. Najpopularniejszym ciastem serwowanym w kieliszku jest klasyczny włoski deser tiramisu (tira mi sù, czyli „popraw mi humor”). Kolejne warstwy biszkoptów nasączonych kawą, przełożonych kremem mascarpone naprawdę kusząco prezentują się w kieliszku do szampana lub koktajli.
Szeroka, okrągła czarka oraz smukła nóżka kieliszka do Margarity z kolekcji „Avant-Garde” wydaje się być naprawdę idealna do włoskiego „klasyka". Także kieliszki do martini z kolekcji „Krista” i „Harmony” będą prezentowały się bosko w duecie z tym deserem. Kolejnym ciastem, już z polskiego ogródka, które zyskuje, gdy serwujemy je w przezroczystym naczyniu, jest dobrze nam znana szarlotka. Styliści jedzenia najczęściej polecają do tego ciasta wszelkiego rodzaju pucharki, chociażby te z kolekcji „Krista", na bogato zdobionej nóżce. Pucharek „Tasting” o pojemnej czarce z wyprofilowanym rantem i stabilną, niską nóżką, urzeknie natomiast miłośników minimalizmu i eleganckiej prostoty. To najlepsze naczynia dla wszelkiego rodzaju deserów: lodów, galaretek, puddingów chia z musem owocowym.
W upalne dni
Co zrobić, by zwykłe lody lub sorbety stały się boską ambrozją? Wystarczy podać je w szkle, a przestrzenie pomiędzy kulkami lodów wypełnić owocami sezonowymi: porzeczkami, jagodami, truskawkami. Obłoczek bitej śmietany na szczycie - i pokarm bogów gotowy! Lody najczęściej podajemy w kieliszkach do czerwonego wina lub w niskich szklankach, np. z kolekcji „Avant-Garde”, „Pure” czy „Harmony".
A co z babeczkami?
Do podawania tortów, tart owocowych czy ciastek, np. babeczek, sprawdzą się patery marki Krosno Glass. Wybór mamy duży. Począwszy od świetnie wyważonych pater na nodze, poprzez patery z kloszem, aż po szklane talerze do serwowania. Najbardziej okazale na stole wyglądają oczywiście patery na nodze przykryte kloszem. Patera „Elite” ujmuje kunsztem tradycyjnego, ręcznego wykonania, a wyjątkowy „Sakred by Karim Rashid” – designem i delikatnym kolorem. Nie bez znaczenia pozostają także względy praktyczne. Klosz skutecznie chroni wypieki przed wyschnięciem. Wśród pater bez klosza wyróżnia się „Legend” na solidnej nóżce, z intrygującym pęcherzykiem powietrza.
Ciasteczka owsiane, makaroniki i beziki
Do przechowywania i podawania drobnych słodkości najlepsze będą szklane pojemniki z przykrywką. Najbardziej zdobny, chociaż niewielki jest ręcznie wykonany „Illusion". Zachwyca także ten z kolekcji „Glamour". Jest wyjątkowy, bo składa się z trzech oddzielnych pojemników, z pozoru tworzących całość, które mogą być także podawane jako oddzielne salaterki. W tej samej kolekcji znajdziemy także klasyczny pojemnik w kształcie walca dobry do przechowywania biszkoptów albo kruchych lub owsianych ciasteczek.
![Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_928962341,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
![Marcin Giba gościem LEO w Domotece](/files/_uploaded/glownekonf_1484471617,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Marcin Giba gościem LEO w Domotece
![Soudal wspiera edukację młodych architektów](/files/_uploaded/glownekonf_2109262602,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Soudal wspiera edukację młodych architektów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.