Wisienka na torcie. Szkło do deserów

Arkadiusz Kaczanowski
Home Sweet Home PR
Łowicka 51
02-535 Warszawa
arek|designbiznes.pl| |arek|designbiznes.pl
+48503355998
www.hshpr.pl
Dlaczego tak lubimy bywać w kawiarniach? Czy tylko dlatego, że mleko w cappuccino jest idealnie spienione, a szarlotka nie ma przypalonego spodu? Chyba nie do końca! Kochamy przesiadywać w kawiarniach także ze względu na doznania estetyczne: śliczny bukiecik na stoliku, kawa podana w cienkiej porcelanie i... bajecznie wyglądający deser. Z zachwytem kosztujemy go także oczami – podziwiamy kolejne warstwy – kruszonkę, bezę, owoce, bitą śmietanę i spływający z wdziękiem po tym wszystkim karmel. To właśnie w najelegantszych kawiarniach świata, w Cafe de la Paix w Paryżu, czy Cafe Florian w Wenecji, słodkości podaje się nie na talerzykach, jak do tego przywykliśmy, lecz w szkle – w kieliszkach, szklankach i w szklanych czarkach, które nadają słodyczy deseru konkretny, finezyjny kształt.
Po włosku i po polsku
Cudownie przezroczyste naczynia polskiej marki Krosno Glass znakomicie nadają się nie tylko do serwowania napojów, lecz również do komponowania w nich deserów na miarę kultowych kawiarni. Najpopularniejszym ciastem serwowanym w kieliszku jest klasyczny włoski deser tiramisu (tira mi sù, czyli „popraw mi humor”). Kolejne warstwy biszkoptów nasączonych kawą, przełożonych kremem mascarpone naprawdę kusząco prezentują się w kieliszku do szampana lub koktajli.
Szeroka, okrągła czarka oraz smukła nóżka kieliszka do Margarity z kolekcji „Avant-Garde” wydaje się być naprawdę idealna do włoskiego „klasyka". Także kieliszki do martini z kolekcji „Krista” i „Harmony” będą prezentowały się bosko w duecie z tym deserem. Kolejnym ciastem, już z polskiego ogródka, które zyskuje, gdy serwujemy je w przezroczystym naczyniu, jest dobrze nam znana szarlotka. Styliści jedzenia najczęściej polecają do tego ciasta wszelkiego rodzaju pucharki, chociażby te z kolekcji „Krista", na bogato zdobionej nóżce. Pucharek „Tasting” o pojemnej czarce z wyprofilowanym rantem i stabilną, niską nóżką, urzeknie natomiast miłośników minimalizmu i eleganckiej prostoty. To najlepsze naczynia dla wszelkiego rodzaju deserów: lodów, galaretek, puddingów chia z musem owocowym.
W upalne dni
Co zrobić, by zwykłe lody lub sorbety stały się boską ambrozją? Wystarczy podać je w szkle, a przestrzenie pomiędzy kulkami lodów wypełnić owocami sezonowymi: porzeczkami, jagodami, truskawkami. Obłoczek bitej śmietany na szczycie - i pokarm bogów gotowy! Lody najczęściej podajemy w kieliszkach do czerwonego wina lub w niskich szklankach, np. z kolekcji „Avant-Garde”, „Pure” czy „Harmony".
A co z babeczkami?
Do podawania tortów, tart owocowych czy ciastek, np. babeczek, sprawdzą się patery marki Krosno Glass. Wybór mamy duży. Począwszy od świetnie wyważonych pater na nodze, poprzez patery z kloszem, aż po szklane talerze do serwowania. Najbardziej okazale na stole wyglądają oczywiście patery na nodze przykryte kloszem. Patera „Elite” ujmuje kunsztem tradycyjnego, ręcznego wykonania, a wyjątkowy „Sakred by Karim Rashid” – designem i delikatnym kolorem. Nie bez znaczenia pozostają także względy praktyczne. Klosz skutecznie chroni wypieki przed wyschnięciem. Wśród pater bez klosza wyróżnia się „Legend” na solidnej nóżce, z intrygującym pęcherzykiem powietrza.
Ciasteczka owsiane, makaroniki i beziki
Do przechowywania i podawania drobnych słodkości najlepsze będą szklane pojemniki z przykrywką. Najbardziej zdobny, chociaż niewielki jest ręcznie wykonany „Illusion". Zachwyca także ten z kolekcji „Glamour". Jest wyjątkowy, bo składa się z trzech oddzielnych pojemników, z pozoru tworzących całość, które mogą być także podawane jako oddzielne salaterki. W tej samej kolekcji znajdziemy także klasyczny pojemnik w kształcie walca dobry do przechowywania biszkoptów albo kruchych lub owsianych ciasteczek.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Eliza Gwiazda: Polacy wyrzucają śmieci, gdzie popadnie. Za chwilę nasza planeta będzie pełna śmieci
Influencerka przyznaje, że ją samą najbardziej w oczy kłują śmieci bezmyślnie rozrzucone w rezerwatach przyrody, w parkach, w lasach czy na plażach. Najczęściej są to zrywki, pety, plastikowe kubeczki czy opakowania po produktach żywnościowych, ale nie brakuje też elektrośmieci czy starych ubrań. Eliza Gwiazda dziwi się takim praktykom, bo przecież zamiast wywozić gdzieś samemu zepsute telewizory, pralki, laptopy czy telefony, można zamówić bezpłatny odbiór takich sprzętów z domu. Celebrytka chwali też ideę recyklingu i dawania ubraniom drugiego życia.
Edukacja
Miliony młodych biorą udział w międzynarodowej wymianie akademickiej. Celem jest udział w niej 23 proc. studentów z UE

Mobilność edukacyjna jest jednym z istotnych punktów w agendzie instytucji UE. W ubiegłym roku Rada UE wydała w tym obszarze zalecenia „Europa w ruchu”, w którym wskazała nowy cel na 2030 rok. Chodzi o to, by odsetek absolwentów w UE, którzy skorzystali z zagranicznej mobilności edukacyjnej, wynosił co najmniej 23 proc. Jak podkreślają przedstawiciele Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej, mobilność edukacyjna to korzyści zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej oraz samej instytucji naukowej czy uczelni.
Motoryzacja
Kajra: Samochody mogą służyć nam latami. Mamy ze Sławomirem trzydziestoletniego golfa III, który wygląda, jakby wczoraj zszedł z linii produkcyjnej

Piosenkarka wyznaje zasadę, że jeżeli coś się zepsuło, to trzeba próbować to naprawić, a nie od razu wyrzucać do kosza, generując kolejne śmieci. Dlatego też nie kupuje coraz nowszych modeli telefonów tylko po to, by móc pochwalić się modnym gadżetem. Wraz z mężem mają natomiast słabość do kultowych wręcz modeli samochodów i o ten, który jest w ich garażu, dbają jak o prawdziwą perełkę.