Wyzwanie: Decluttering na Święta - zorganizuj kuchnię od nowa!
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Okres świąteczny to szczególny czas poprzedzony intensywnymi przygotowaniami. Jak co roku jednym z najważniejszych zadań są porządki, które nierzadko stają się wyzwaniem i źródłem stresujących sytuacji. Firma PEKA stawia czoło temu wyzwaniu – decluttering czyli „odgracanie” to zaprowadzanie ładu przy pomocy ergonomicznych systemów oraz rozwiązań ułatwiających życie nie tylko od święta, ale również na co dzień.
Przedświąteczne sprzątanie to czynność, na którą zawsze braknie czasu. Proces sprzątania najczęściej wygląda tak, że zabałaganione wnętrza doprowadzamy do perfekcji, żeby po jakimś czasie znowu zapanował w nich całkowity nieład. Kluczem do zorganizowanych i przyjemnych porządków jest wprowadzenie kilku „zdrowych” nawyków, które pozwolą nam na zapanowanie nad przestrzenią i znacząco ułatwią systematyczne utrzymanie porządku. Jednym z pomieszczeń, które zasługuje na szczególną uwagę w okresie świątecznym jest kuchnia. Tam powstają wigilijne potrawy, które często przygotowuje się z wyprzedzeniem, dlatego ta przestrzeń aż do ostatniego momentu wymaga dogłębnego uprzątnięcia.
Aby szuflady nie były powodem do wstydu
Szuflady są często newralgicznym miejscem wśród kuchennych szafek. Większość kuchennych przedmiotów trafia do nich, aby w pewnym momencie całkowicie je zapełnić i uniemożliwić domknięcie. Przykrej niespodzianki można uniknąć, wprowadzając w życie nawyk organizowania wnętrz szuflad, ale również poprzez wyposażenie ich w specjalne systemy, które ułatwią utrzymanie ładu przez cały rok. W ofercie PEKA można znaleźć wkłady na talerze- ułożone w nich naczynia są zabezpieczone przez uszkodzeniami. Dodatkowym atutem jest łatwe i bezpieczne wyjmowanie na przykład na stół. Wewnątrz wkładu znajduje się mata antypoślizgowa, która ochroni szufladę w przypadku mokrych talerzy. Jednym z kuchennych must-have są wkłady na sztućce. Bogactwo oferty PEKA pozwala na dobór poszczególnych elementów, w zależności od gustu i preferencji użytkownika. Excellent, Sky lub Classico – to propozycje dla miłośników klasyki, którzy przechowują sztućce pionowo. Za pomocą modelu Scoop noże, łyżki i widelce można poziomo, dzięki czemu ostre krawędzie sztućców nie będą uderzały o siebie. Aby jeszcze bardziej ułatwić organizację we wnętrzach szuflad warto zaopatrzyć się w systemy, pomagające przechowywać sztućce serwisowe, które są niezbędne, ale trudno zaaranżować dla nich miejsce w kuchni ze względu na ich kształt. Podczas planowania przestrzeni warto również pamiętać o bloku na noże, a także specjalnych wkładach na folię aluminiową i papier śniadaniowy.
Decluttering ciąg dalszy
Plastikowe pudełka na żywność, lunchboxy oraz butelki z filtrem na wodę są w kuchni niezbędne, ale jednocześnie trudne w przechowywaniu. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest system SpaceFlexx, w którym można schować lekkie przedmioty z tworzyw sztucznych. SpaceFlexx składa się z bocznych chromowanych ramek i wewnętrznych pięciu elastycznych przegródek, które dostosowują się do rozmiaru i kształtu danych rzeczy. Dodatkową zaletą tego systemu jest materiał, który można prać w pralce. Kolejnym niezawodnym sposobem na organizację szafek są półki Extendo - mniej tradycyjny odpowiednik półek montowanych na stałe. Sprawdzą się zarówno w szafkach niskich, jak i wysokich. Półki mają zaokrąglone narożniki i krawędzie, są wyposażone w maty antypoślizgowe, dzięki czemu łatwo jest utrzymać w czystości. Maty antypoślizgowe to niepozorne, ale kluczowe elementy wyposażenia. Chronią przed zawilgoceniem, ale również przed zarysowaniem szafek i szuflad. Maty występują w kolorach: szarym, czarnym oraz antracytowym. Niepodważalną zaletą Extendo jest także otwarcie półki z przodu, które pozwala na pierwszy rzut oka sprawdzić zawartość szafki.
Pomocnicy podczas gotowania
Kuchnia to miejsce, w którym podczas okresu świątecznego spędzamy szczególnie dużo czasu na gotowaniu. Aby przygotowywanie posiłków było znacznie łatwiejsze, firma PEKA oferuje sprawdzone rozwiązania, takie jak systemy podblatowe. Jednym z nich jest Kitchen Tower, przeznaczony do szafki podblatowej o szerokości frontu 450 mm. System zapewnia wygodny dostęp do zawartości szafki, aż z trzech stron. Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest Cooking Agent, który umożliwia przechowywanie licznych koszyków i pojemników, zamocowanych na wyciągu. Pojemniki mogą być swobodnie zdejmowanie i czyszczone w zmywarce. Wyciąg ma zintegrowany system cichego domykania, zapewniający komfort użytkowania. W organizacji przestrzeni do gotowania nieocenioną rolę może odegrać system Snello, czyli wysuwane dolne cargo z dwiema półkami. System zmieści się do małych szafek umiejscowionych tuż przy zlewie lub kuchence, szczególnie tych wąskich, o szerokości nawet 150 mm. Snello charakteryzuje się możliwością zmian konfiguracji – można dodać specjalne wieszaki na ściereczki i kuchenne ręczniki. Dzięki temu zyskujemy przestrzeń na środki czyszczące i detergenty, które będą w jednym miejscu i zawsze pod ręką, aby szybko i sprawnie posprzątać kuchnię. Inną możliwością zastosowania carga Snello jest przechowywanie kuchennych przypraw. Najlepiej zamknąć je w specjalnych pojemniczkach, które nie tylko ochronią aromat przypraw, ale również ułatwią ich codzienne używanie. PEKA oferuje także system Separado z wygodnymi przegródkami.
Więcej informacji oraz pomysłów, jak zaaranżować ergonomiczne systemy PEKA można znaleźć na profilu na Instagramie @przyjazna_kuchnia
Więcej przydatnych informacji na stronie: https://peka.pl
Fot. mat. prasowe Peka

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.