Komunikaty PR

Domowe gotowanie. Jak zmieniło się podejście Polaków do gotowania.

2022-02-09  |  14:00

    Domowe gotowanie. Jak zmieniło się podejście Polaków do przygotowywania posiłków.

Reorganizacja stylu pracy ze stacjonarnego na domowy to jedna z kluczowych zmian jaką przyniosła pandemia. Przystosowanie się do nowej sytuacji wymagało od nas elastyczności, ale także zmiany dotychczasowych nawyków. Okazuje się, że sporym przemianom uległy te związane z naszą dietą i sposobem odżywiania. Blisko 68% Polaków deklaruje poprawę swoich umiejętności w kuchni, a na przygotowywanie posiłków poświęca średnio 14 godzin tygodniowo. [1]    

Kochamy gotować

Polacy kochają gotować, a sama pandemia jeśli spojrzeć na nią z punktu widzenia przygotowywania i spożywania posiłków miłość tę tylko pogłębiła. Przyczyniła się do tego chociażby praca zdalna. Bliskość naszej własnej kuchni to jedna z zalet. Praktycznie zaraz po skończonej pracy możemy zabrać się za przygotowywanie ciepłego domowego posiłku. A to w sezonie jesienno-zimowym duża wygoda. Oszczędność czasu na dojazdy sprzyja nieśpiesznemu spożywaniu posiłków w gronie rodzinnym. Nasze śniadania to już nie chwycona w biegu kanapka i szybki łyk kawy, lub co gorsza pączek lub hot dog na stacji benzynowej. Teraz mamy okazję doświadczyć poranków rodem z telewizyjnych seriali, kiedy to cała rodzina delektuje się jajecznicą, omletem albo tostami z konfiturą. Takie nawyki to korzyść nie tylko finansowa, ale przede wszystkim zdrowotna. Jedzenie w pośpiechu sprzyja bowiem problemom trawiennym i nadwadze.  Same zakupy również stały się łatwiejsze, pandemia i lockdown, to okazja do wprowadzenia przez sklepy spożywcze usług z zakresu zamawiania produktów przez Internet z czego chętnie korzysta coraz więcej konsumentów.

Kochamy gotować dla siebie i innych

Nie ma chyba lepszej pochwały dla kucharza niż fakt docenienia smaku jego potraw. A okazji do tego jest mnóstwo. Zwłaszcza, że trwa karnawał. I chociaż pandemia sprawiła, że musimy przystopować z imprezami w szerokim gronie, to sprzyja spotkaniom z najbliższymi znajomymi i jest niejednokrotnie świetną okazją do wspólnego gotowania. Tak jak Międzynarodowy Dzień Pizzy, bo choć restauracje kusić nas będą okazjami, to nic nie sprawi nam takiej satysfakcji jak samodzielnie jej przygotowanie.   

Domowa pizza

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Drożdże rozkruszamy, wrzucamy do ciepłej wody i czekamy aż się rozpuszczą. Zajmuje to standardowo 2-3 minuty. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i sól, a następnie wlewamy rozpuszczone w wodzie drożdże. Powstałą masę mieszamy łyżką aż swobodnie odejdzie od ścianek naczynia. Następnie przekładamy ją na stolnicę i wyrabiamy dłońmi aż ciasto stanie się  gładkie i sprężyste. Teraz czeka je chwila odpoczynku, przełożone do miski odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie formujemy z niego placek na który wrzucamy dodatki według naszych kulinarnych upodobań: pomidory, papryka, cebula, szynka, oliwki. Tu ogranicza nas tylko nasza fantazja. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni i pieczemy naszą pizzę od 7 do 10 minut, na najniżej półce.

Domowa pizza w niczym nie ustępuje tej z lokalnej pizzerii. Pokusić się można o stwierdzenie, ze jest o wiele lepsza, bo robiona z sercem i w dobrym towarzystwie, a jedyne czego potrzebujesz to trochę miejsca w kuchni i odpowiedni sprzęt. W dobie nowoczesnych technologii producenci szukają innowacyjnych rozwiązań pozwalających maksymalnie ułatwić życie. Służy temu między innymi linia Simplified marki Gorenje. Teraz żadne kulinarne wyzwanie nie będzie ci straszne. Bo idealny piekarnik to przestronny o owalnym kształcie, który z powodzeniem naśladuje tradycyjne piece opalane drewnem. Pozwala to na optymalną cyrkulację powietrza, która całkowicie obejmuje potrawę, dzięki czemu jest delikatna i soczysta w środku, a poza tym niesamowicie chrupiąca. Dania z kurczaka będą zawsze idealnie wypieczone bez śladu wysuszenia, a suflet czekoladowy będzie smakował jak we francuskiej kawiarni.

Powrót do wspólnego gotowania i spożywania posiłków to dobra zmiana tak w wymiarze praktycznym jak zdrowotnym i psychologicznym. Sprzyja utrwalaniu zdrowych nawyków żywieniowych, zacieśnianiu więzi rodzinnych i przyjacielskich. Taki stan rzeczy ma szansę przetrwać, bo spora część z nas deklaruje stosowanie tego rodzaju praktyk na dłużej.

Piekarnik elektryczny Gorenje  · BCS798S24BG

 


[1] Raport Mastercard: Pandemia wpłynęła na kulinarne zwyczaje Polaków

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Cały czas tworzę i mam w szufladzie dużo utworów. Teraz kończę moją nową płytę i mam nadzieję, że znowu sporo się będzie wokół mnie działo

Artystka pracuje właśnie nad nową płytą, która ma się ukazać jesienią. Będzie to piąty album w jej karierze i powrót po sześciu latach przerwy. Zwiastunem tego wydawnictwa jest singiel „Co masz na myśli?”. Mika Urbaniak zaznacza, że nowe kompozycje odzwierciedlają jej przemyślenia na temat miłości, siły, nadziei i odnajdywania siebie, a także pułapek przemysłu muzycznego, w którym – jej zdaniem, kobiety radzą sobie coraz lepiej i są bardziej pewne siebie. Jeśli natomiast chodzi o warstwę muzyczną tego krążka, to oprócz powrotu do hip-hopowych korzeni, będzie także można usłyszeć wpływy funku i popu.

Infrastruktura

Wzrost wynagrodzeń ekip budowlanych najmocniej wpływa na koszty budowy domu. Zainteresowanie inwestorów mimo to nieznacznie wzrasta

Budowa metra kwadratowego domu w Polsce kosztuje od 5,55 do 6 tys. zł w zależności od województwa – wynika z najnowszych analiz firmy Sekocenbud. Najdrożej jest w Warszawie, gdzie cena za metr kwadratowy domu przekroczyła już 6,2 tys. zł. Na przyrosty kosztów budowy domu wpływają zarówno drożejące materiały budowlane, jak i wyższe wynagrodzenia pracowników. Inwestorzy nie rezygnują jednak z budowy domów jednorodzinnych, co ma związek m.in. z wciąż wysokimi cenami mieszkań czy też obniżką stóp procentowych.

Farmacja

Endometrioza przez lata pozostawała lekceważonym problemem. Mimo że cierpi na nią 14 mln kobiet w Europie

Coraz więcej państw UE kompleksowo zaczyna się zajmować problemem endometriozy. W tej grupie państw jest także Polska, która od lipca wprowadziła nowy model bezpłatnej diagnostyki i opieki dla pacjentek z tą chorobą oznaczającą dla nich życie z chronicznym bólem. Podczas ubiegłotygodniowej debaty w Parlamencie Europejskim europosłowie wezwali Komisję Europejską do większej inicjatywy na forum unijnym: opracowania strategii walki z endometriozą i skierowania większych środków na badania nad tą chorobą.