Domowy budyń na Dzień Dziecka - to proste!
1 czerwca – na ten dzień ze zniecierpliwieniem czekają wszystkie dzieci. Otrzymują wówczas nie tylko moc prezentów, ale też ulubione słodkie upominki, a w wielu domach organizowane są przyjęcia z przyjaciółmi i rówieśnikami. Okazji do świętowania nie zabraknie, ponieważ w ten sam dzień przypada również Światowy Dzień Mleka. Jak uczcić te wyjątkowe święta? Jeśli chcemy zaskoczyć nasze pociechy i zapewnić im dodatkowe atrakcje, warto zaprosić je do wspólnego przygotowania smakołyków. Jakie proste danie można szybko zrobić w domowym zaciszu? Sprawdźcie sami!
Podaruj dziecku porcję zdrowia
Jednym z pomysłów są desery na bazie mleka, wśród których niepodważalną pozycję ulubieńca dzieci od lat zajmuje… budyń na mleku! Nie dość, że jest bardzo smaczny posiłek, to przy tym także zdrowy. Mleko to bardzo ważny składnik codziennej diety malucha, znajdujący się u podstawy piramidy zdrowego żywienia. Ma wysoką wartość odżywczą – jest źródłem cennych składników takich jak białko, tłuszcz oraz witaminy i minerały – szczególnie ważny jest wapń, niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Jest on ogromnie istotny w kontekście rozwoju dzieci i młodych osób. Nasz organizm magazynuje znaczną większość tego pierwiastka do około 20. roku życia, a nabiał to naturalny sposób na jego uzupełnienie.
Słodkie chwile
Dzień Dziecka to wyjątkowa okazja, aby zapewnić naszym pociechom wiele smacznych wspomnień. Zamiast tradycyjnych czekoladowych upominków, doskonałym pomysłem będą samodzielnie wytwarzane łakocie, do przygotowania których możemy zaprosić wszystkich małych gości, którzy tego dnia pojawią się w naszych domach. Niezwykle prostym i uwielbianym przez dzieci smakołykiem będzie np. domowy budyń. Ugotowanie pysznego deseru z pewnością będzie doskonałą zabawą dla najmłodszych, których możemy zaangażować np. do podawania, odmierzania, mieszania i dodawania poszczególnych składników. Gwarantujemy, że tak przygotowany budyń zniknie w mgnieniu oka, a nasze pociechy poproszą nas o niejedną dokładkę. Jesteście gotowi? Przepis prezentujemy poniżej
– całość nie powinna zająć więcej niż 15 minut.
Domowy budyń śmietankowy
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka mleka Łaciate Junior 3,8% lub mleka Łaciate 3,2%
- 1 szklanka śmietanki Łaciatej 36% lub 30%
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: Mleko przelewamy do rondelka i delikatnie zagotowujemy. Następnie do miski przelewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy do niej żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy. Zawartość miski przelewamy do zagotowanego mleka, wciąż energicznie mieszając. Podgrzewamy do momentu aż masa odpowiednio zgęstnieje. Gotowy budyń przelewamy do miseczek. Możemy podawać go na ciepło lub gdy wystygnie. Ciekawą opcją jest polanie budyniu sokiem owocowym, na przykład malinowym lub dodanie zdrowych orzechów. Smacznego!
Więcej pysznych i oryginalnych przepisów, które pokochają dzieci znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl.
Dzień Chłopaka, czyli idealna okazja do obdarowania chłopców w każdym wieku!
Familijne sponsorem podcastu „Co powie Tata?" – opowieści o pozytywnym ojcostwie
Rewolucja w edukacji - konferencja Zareggiuj Się by BLISKO
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
Mimo że ta konkretna wyprawa do Azji to nie był luksusowy wyjazd z szeroką paletą wygód i atrakcji, to jednak Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak będą ją długo wspominać. Uczestnicy reality show TVN-u co prawda przyznają, że na miejscu szczególnie brakowało im normalnej łazienki i dobrego jedzenia bez grama cukru, to jednak w tych ekstremalnych warunkach jeszcze lepiej się poznali i przekonali, że mogą na siebie liczyć w każdych okolicznościach.
Konsument
Rośnie zapotrzebowanie na dietetyków. Przekłada się to na rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem
Ostatnie lata przyniosły duży rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem człowieka i dietetyką. Zapotrzebowanie na ekspertów w tych dziedzinach rośnie przede wszystkim ze względu na większą świadomość społeczną na temat wpływu diety na zdrowie i życie. A Polacy wciąż najbardziej ufają poradom żywieniowym właśnie ze strony lekarzy i dietetyków. Nowe kadry są potrzebne także producentom żywności i placówkom edukacyjnym, np. do prowadzenia edukacji zdrowotnej, nowego obowiązkowego przedmiotu w szkołach, a także w rozwoju dziedziny sprofilowanego żywienia.
Psychologia
Piotr Zelt: Tygodniowo udaje mi się przejechać na rowerze 250–300 kilometrów. Bardzo fajnie to czyści głowę i jest to forma medytacji sportowej
Aktor z dumą przyznaje, że robi niesamowite wyniki na rowerze szosowym. Nie wyobraża już sobie życia bez dwóch kółek i w każdą trasę wyjeżdża spokojny, bo umie sam naprawić większość usterek. Piotr Zelt preferuje aktywny styl życia, bo jak podkreśla – sport pomaga mu zachować dobrą kondycję, pozwala pozbyć się stresu i poprawia samopoczucie. Od wielu lat uprawia windsurfing, narciarstwo alpejskie, a także gra w hokeja.