Dookoła Polski i świata: jakie rodzaje serników są najpopularniejsze na święta?
Publicon Services Sp. z o.o
pl. Grunwaldzki 23
50-365 Wrocław
a.piszczalka|publicon.pl| |a.piszczalka|publicon.pl
721291712
https://publicon.pl
Jeśli zapytamy przeciętnego Polaka, które słodkości uważa za najlepsze na świątecznym stole, to usłyszymy odpowiedź chórem – sernik! O tym cieście pisał nawet starożytny grecki filozof Agimus. Z jego notatek możemy się dowiedzieć, że w dawnych czasach częstowano nim zwycięzców olimpiad. Tak brzmiał pierwszy przepis na sernik: „2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”. Popularność sernika wzrosła po ekspansji Rzymian. W tym czasie zaczęły się pojawiać nowe przepisy.
Dzisiaj jest to bez wątpienia „gwóźdź programu” nie tylko przy świątecznym stole, ale i na zwykłym rodzinnym obiedzie. Według badania przeprowadzonego przez SW Research aż 54% Polaków uważa sernik za swoje ulubione świąteczne ciasto. Dalej plasują się makowiec (52%) i pierniczki (31,7%).
Co ważne, przepis na sernik jest wyjątkowo prosty. Można do niego dodać wiele różnych składników – rodzynki, mak, owoce, kakao, czekoladę – słowem, wszystko, na co tylko przyjdzie nam ochota. Dużą zaletą jest to, że może być on pieczony w piekarniku lub robiony na zimno, co pozwala uzyskać zupełnie inny efekt. Choć wariacji na temat tego ciasta jest wiele i co roku powstają nowe interpretacji deseru na bazie sera, to najpopularniejsze są te rodzaje serników, których tradycje sięgają jeszcze z XIV wieku.
- Sernik krakowski
Jest to typowy, tradycyjny sernik z rodzynkami, upieczony w prostokątnej formie. Jest przygotowany na bazie masy serowej z bakaliami i pod spodem z kruchego ciasta. Jest chętnie wybierany dlatego, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Nawet tydzień po świętach możesz rozkoszować się jego smakiem, jeśli przechowujesz go w niskiej temperaturze. Jego idealnym dopełnieniem będzie skórka pomarańczy, którą można ozdobić wierzch sernika.
- Sernik wiedeński
Sernik wiedeński jest połączeniem szlachetności i jednocześnie prostoty. To król pośród wszystkich serników. Jest pieczony bez spodu, z dużą ilością jajek i tłustego twarogu. Jest bardzo puszysty, delikatny i nie opada po upieczeniu. To klasyka, która sprawdza się zawsze.
- Sernik królewski
To ciasto swoim wyglądem bardzo przypomina słynny włoski deser tiramisu. Główne składniki to kakao, pyszna masa serowa i ciasto kruche. Sernik krakowski i wiedeński są do siebie bardzo podobne, natomiast sernik królewski wręcz przeciwnie – jest bardziej mięsisty i kremowy.
- Sernik na zimno
Jak sama nazwa wskazuje, nie jest to sernik do pieczenia. Choć głównie jest wybierany na letnie dni (idealnie chłodzi!), to sprawdzi się również zimą – jako szybka i lekka alternatywa popularnego deseru. Można spróbować użyć do niego mascarpone lub kremowy serek, dzięki czemu uzyskamy zupełnie inną konsystencję. Można pokusić się również o stworzenie kolorowej masy żelatynowej, a do niej idealnie pasują owoce w tych samych barwach.
Jak się piecze w innych krajach?
Ile krajów jest na świecie, tyle tradycji i przepisów na sernik. Wiecie, że w całym świecie istnieje ponad 1000 przepisów na sernik? Sprawdźmy, jakie zwyczaje panują za granicą!
W Japonii sernik jest przygotowany nie w piekarniku, a w kąpieli wodnej i przypomina suflet. W Hiszpanii sernik nie jest podobny do tego znanego nam z Polski, ponieważ przypomina raczej spalony placek. Przepis ten doczekał się nawet swojej nazwy – to sernik baskijski. Z kolei sernik królewski, o którym była mowa wcześniej, tradycyjnie pochodzi z Niemiec. Zupełnie innej konsystencji ciasta można spodziewać się w USA – tu króluje przepis na bazie kremowego serka.
Każdy kraj na swój własny przepis na sernik, ale jedno jest pewne – to ciasto zasługuje na to, by uszlachetnić swoją obecnością świąteczny stół.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz
Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.
Problemy społeczne
37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.