Drinki najlepszych polskich barmanów na upalną pogodę
Lato to czas odpoczynku i wyjazdów. Niezależnie od tego czy spędzamy wakacje w domu czy na wycieczce, warto znać przepisy, które pozwolą nam się schłodzić i poczuć jak w najlepszych światowych barach i restauracjach.
W ramach Lata Centrum Praskiego Koneser barmani przedstawiają przepisy na drinki w sam raz na upalne dni.
Drinki z Koneser Baru ¾ (autor - barman Piotr Mielczarek)
Orzeźwiająca bazyliowa lemoniada z Bieszczad:
- 40 ml wódki
- 40 ml świeżego soku z cytryny
- 30 ml syropu bazyliowego*
- lód
uzupełnić wodą mocno gazowaną
dekoracja: plasterki cytryny i listki bazylii
wykonanie: wszystkie składniki wlać do wysokiej szklanki i dokładnie wymieszać
*1 pęczek bazylii zblendować z syropem cukrowym w temperaturze pokojowej (proporcje 1,5:1 – cukier : woda) pozostawić na 5-10 min po czym odcedzić przy pomocy sitka resztki bazylii. Przechowywać w lodówce przez max. 2 tyg.
Malinowy Collins:
- 40 ml wódki
- 30 ml świeżego soku z cytryny
- 6-8 ugniecionych w szklance malin
- 10 ml syropu cukrowego (jeśli maliny są mało słodkie)
- lód
uzupełnić wodą mocno gazowaną
dekoracja: gałązka mięty wrzucona na koniec
Wykonanie: wsypujemy maliny do wysokiej szklanki i ugniatamy je wewnątrz. Następnie wszystkie pozostałe składniki wlewamy do wysokiej szklanki i dokładnie mieszamy.
Drink z WuWu Vodka Baru – (autor - szef baru Marek Trocha)
Klasyczne Martini (drink Jamesa Bonda)
Receptura niezmienna od stu lat.
- 60 ml ginu/wódki
- 10 ml wytrawnego wermutu
W wersji wytrawnej: skórka cytryny
W wersji dirty: 15 ml zalewy z oliwek
Drink można wymieszać albo wstrząsnąć. Potrzebny będzie do niego shaker albo zamknięty pojemnik, np. słoik. Składniki należy wlać do shakera (wcześniej wrzucamy kostki lodu) i wstrząsnąć albo zamieszać. Na koniec przelać do specjalnego kieliszka koktajlowego i dodać jako ozdobę zieloną oliwkę na wykałaczce albo na brzegu zawiesić pętelkę ze skórki cytryny.
Drink z Syreniego Śpiewu Koneser (autor - barman Krystian Otorowski)
Aperitivo Konesera Miętowe (około 5 drinków)
- 250 ml ginu
- 150 ml syropu limonka-mięta*
- 150 ml soku z cytryny
- 1 szt. Tonic Virgin Mojito (ok. 200 ml.)
- Plastry cytryn
- Plastry limonek
Układamy plastry limonki po obwodzie na dnie szklanki, zasypujemy kruszonym lodem do 1/2 wysokości. Następnie dodajemy taką samą metodą plastry cytryny i zasypujemy kruszonym lodem do 4/5 wysokości. Układamy plastry limonki, szczyty mięty wsadzamy w miejscach stykania się plastrów limonki. Dosypujemy kruszonego lodu do pełna. Wlewamy wszystkie składniki i dekorujemy płatkami róż.
* wyciskamy 100 ml soku z limonki i wlewamy do blendera. Dodajemy 100 g cukru i garść mięty, a następnie blendujemy całość. Finalny syrop przecedzamy przez sitko.
![Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_844901187,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!
![Polski fotograf u ministra w Ghanie!](/files/_uploaded/glownekonf_1449140828,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polski fotograf u ministra w Ghanie!
![Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności](/files/_uploaded/glownekonf_1992867123,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto-2,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
![](/files/1922771799/wwf-dyrektywa-foto,w_133,r_png,_small.png)
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
![](/files/1922771799/benton-odzywianie-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.