Komunikaty PR

Drinki najlepszych polskich barmanów na upalną pogodę

2020-08-20  |  11:00
Biuro prasowe

Lato to czas odpoczynku i wyjazdów. Niezależnie od tego czy spędzamy wakacje w domu czy na wycieczce, warto znać przepisy, które pozwolą nam się schłodzić i poczuć jak w najlepszych światowych barach i restauracjach.
W ramach Lata Centrum Praskiego Koneser barmani przedstawiają przepisy na drinki w sam raz na upalne dni.

 

Drinki z Koneser Baru ¾ (autor - barman Piotr Mielczarek)

Orzeźwiająca bazyliowa lemoniada z Bieszczad:

- 40 ml wódki
- 40 ml świeżego soku z cytryny
- 30 ml syropu bazyliowego*
- lód
uzupełnić wodą mocno gazowaną
dekoracja: plasterki cytryny i listki bazylii
wykonanie: wszystkie składniki wlać do wysokiej szklanki i dokładnie wymieszać

*1 pęczek bazylii zblendować z syropem cukrowym w temperaturze pokojowej (proporcje 1,5:1 – cukier : woda) pozostawić na 5-10 min po czym odcedzić przy pomocy sitka resztki bazylii. Przechowywać w lodówce przez max. 2 tyg.

Malinowy Collins:

- 40 ml wódki
- 30 ml świeżego soku z cytryny
- 6-8 ugniecionych w szklance malin
- 10 ml syropu cukrowego (jeśli maliny są mało słodkie)
- lód
uzupełnić wodą mocno gazowaną
dekoracja: gałązka mięty wrzucona na koniec

Wykonanie: wsypujemy maliny do wysokiej szklanki i ugniatamy je wewnątrz. Następnie wszystkie pozostałe składniki wlewamy do wysokiej szklanki i dokładnie mieszamy.

 

Drink z WuWu Vodka Baru – (autor - szef baru Marek Trocha)

Klasyczne Martini (drink Jamesa Bonda)

Receptura niezmienna od stu lat.

- 60 ml ginu/wódki

- 10 ml wytrawnego wermutu

W wersji wytrawnej: skórka cytryny

W wersji dirty: 15 ml zalewy z oliwek

Drink można wymieszać albo wstrząsnąć. Potrzebny będzie do niego shaker albo zamknięty pojemnik, np. słoik. Składniki należy wlać do shakera (wcześniej wrzucamy kostki lodu) i wstrząsnąć albo zamieszać. Na koniec przelać do specjalnego kieliszka koktajlowego i dodać jako ozdobę zieloną oliwkę na wykałaczce albo na brzegu zawiesić pętelkę ze skórki cytryny.

 

Drink z Syreniego Śpiewu Koneser (autor - barman Krystian Otorowski)

Aperitivo Konesera Miętowe (około 5 drinków)

- 250 ml ginu

- 150 ml syropu limonka-mięta*

- 150 ml soku z cytryny

- 1 szt. Tonic Virgin Mojito (ok. 200 ml.)

- Plastry cytryn

- Plastry limonek

Układamy plastry limonki po obwodzie na dnie szklanki, zasypujemy kruszonym lodem do 1/2 wysokości. Następnie dodajemy taką samą metodą plastry cytryny i zasypujemy kruszonym lodem do 4/5 wysokości. Układamy plastry limonki, szczyty mięty wsadzamy w miejscach stykania się plastrów limonki. Dosypujemy kruszonego lodu do pełna. Wlewamy wszystkie składniki i dekorujemy płatkami róż.

* wyciskamy 100 ml soku z limonki i wlewamy do blendera. Dodajemy 100 g cukru i garść mięty, a następnie blendujemy całość. Finalny syrop przecedzamy przez sitko.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO! Biuro prasowe
2024-07-01 | 01:00

Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!

19 załogantów stałych i 6 załogantów wspomagających – w sumie 25 wioślarzy w ciągu ośmiu dni pokonało Wisłę i spłynęło z Krakowa do Gdańska smoczą łodzią. To
Styl życia Polski fotograf u ministra w Ghanie!
2024-06-28 | 10:00

Polski fotograf u ministra w Ghanie!

Polski fotograf u ministra w Ghanie!   Wojciech Zaremba dokumentuje życie w Ghanie. Jego zdjęcia były wielokrotnie prezentowane na wystawach w Polsce. Pasją naszego rodaka
Styl życia Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
2024-06-27 | 19:10

Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności

Starzenie się społeczeństw jest zjawiskiem globalnym, jednak dzisiejsze pokolenie Silver, znacząco różni się od niegdysiejszych seniorów. Osoby starsze coraz częściej są

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.

Ochrona środowiska

Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne

1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.

Konsument

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów

Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.