DZIECI I… WARZYWA? TO JEST MOŻLIWE!

Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania@gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
Jesteśmy tym co jemy. To powiedzenie jest kluczowe już (a może przede wszystkim) od najmłodszych lat. Dieta w życiu dziecka jest nieodzownym warunkiem prawidłowego, zdrowego rozwoju. Od momentu narodzin rodzice powinni się starać, aby w diecie ich pociech znalazło się jak najwięcej produktów wzbogaconych o składniki potrzebne do ich prawidłowego rozwoju. Warzywa i owoce są elementem obowiązkowym. Zawierają liczne witaminy, minerały, fitoskładniki, makro i mikro elementy, będące gwarantem prawidłowego rozwoju człowieka, m.in. układu odpornościowego, ruchowego czy nerwowego. Nie są jednak produktem „pierwszego wyboru” wśród dzieci. Jak przekonać nasze pociechy do selera, naci pietruszki czy… brukselki? Pomysłowość rodziców będzie tu kluczem: ważna jest … forma podania i walory smakowe. Najlepszym rozwiązaniem mogą być… świeżo wyciskane soki i pyszne koktajle!
Na wstępie warto zauważyć, że warzywa i owoce w jakiejkolwiek postaci można podawać dzieciom po ukończeniu 6-tego miesiąca życia, natomiast w postaci soków, najlepiej po pierwszym roku życia. Tutaj jednak ważna uwaga – NIE wszystkie soki będą dla dzieci odpowiednie! Stanowczo należy unikać sztucznych owocowych napojów, zawierających bardzo dużo cukru (fruktozy) i wody, a praktycznie pozbawionych cennych wartości odżywczych. Soki z sokowirówek to również nienajlepszy pomysł. W ten sposób pozyskiwane soki są często wodniste i rozwarstwiające się, nie zachowują wszystkich cennych mikroelementów np. błonnika. Świetną alternatywą mogą być wyciskarki wolnoobrotowe: Tłoczone ten sposób soki, najlepiej z całych owoców i warzyw to gwarancja zachowania wszystkich wartości odżywczych w nich zawartych. Tak pozyskany napój zachowa także jednolitą, aksamitną konsystencję, nie rozwarstwi się – i co również ważne – będzie przepyszny. Wiemy jak trudno namówić dzieci do spożywania warzyw i owoców, a właśnie dzięki tłoczonym sokom, będziemy mogli w prosty sposób „przemycić” ich wartości odżywcze. Wystarczy nieco wyobraźni. Któż nie lubi pysznych, truskawkowych koktajli czy słodkich pomarańczowych soków? Wplatając w te receptury nieco mniej popularne warzywa, możemy osiągnąć świetny efekt zarówno smakowy jaki i sprzyjający zdrowemu rozwojowi dziecka – komentuje Robert Zimnoch, dystrybutor Kuvings w Polsce. Jak dodaje Robert Zimnoch: ważniejsze od słów zachęcających dzieciaki do picia soków, są konkretne działania: jako dystrybutor wolnoobrotowych wyciskarek do soków, postawiliśmy na działania prospołeczne i „pracę u podstaw”. Organizujemy spotkania i warsztaty w szkołach i przedszkolach. Podczas takich spotkań uświadamiamy dzieciaki jak ważną rolę odgrywają warzywa i owoce w codziennej diecie i jak łatwo stworzyć z nich coś pysznego i wartościowego – sok lub koktajl. Dzieci mogą same przygotowywać soki i tworzyć swoje ulubione kompozycje, eksperymentować i łączyć warzywa i owoce w różnych kombinacjach. Odkrywać smaki, których dotychczas nie znały, a przy tym dostarczać do organizmu fitoskładniki, których nie brakuje w takim zdrowym soku.
Zapraszamy na przegląd kilku podstawowych aspektów w rozwoju dzieci, na które wpływ będzie miało regularne podawanie świeżo tłoczonych soków warzywno-owocowych. Dzięki sokom:
1. KSZTAŁTUJEMY NAWYKI ŻYWIENIOWE!
Smaki poznane w dzieciństwie, pozostaną z nami na zawsze! Nie inaczej jest z warzywami i owocami w postaci wyciskanych soków. W pierwszych latach życia kształtują się nasze preferencje żywieniowe, które z czasem przekształcą się w nawyki. Szklanka świeżo wyciskanego soku, dołączana do diety dziecka w sposób regularny jak najwcześniej, na przykład jako alternatywa dla słodyczy – pomoże zbudować przyzwyczajenia żywieniowe w na całe życie i sprawi że nasze pociechy polubią już na zawsze smak owoców i warzyw.
2. BUDUJEMY ODPORNOŚĆ DZIECI W ŻYCIU DOROSŁYM
Od pierwszych dni życia dzieci kształtują swoją odporność. Pomagają w tym przede wszystkim nieodzowna witamina C, ale także np. kwas foliowy, beta-karoten, sód, potas, magnez czy wapń. Nieprzebranym źródłem tych składników budujących odporność są zwłaszcza warzywa i owoce sezonowe – mają zupełnie inny smak i kolor niż te same produkty nabywane poza danym sezonem. Czerwiec to przykładowo początek sezonu na uwielbiane truskawki będące świetnym źródłem zarówno witaminy C, jak i kwasu foliowego, potasu i fosforu. Pijmy truskawkowe koktajle w czerwcu ale też eksperymentujmy dodając do nich inne „witaminowe bomby” budujące odporność, np. jarmuż, paprykę, pietruszkę szpinak, brukselkę. Nie zapominajmy też o sokach z cytrusów – w odpowiednim sezonie: grejpfrutów, pomarańczy, cytryn. Odporność zbudują naszym dzieciom regularnie pite soki również np. z czarnej porzeczki, kiwi czy poziomek. Dietetyk, Magdalena Makarowska ma jeszcze jedną cenną radę dotyczącą sezonowych warzyw i owoców: Bardzo namawiam do wyciskania wszelkich ZIELONYCH LIŚCI, których mamy w sezonie wiosenno-letnim pod dostatkiem, a co do których dzieci mają największe opory, przede wszystkim szpinak, natka pietruszki, mięta, botwina. Wyciskajmy marchewki, buraki, seler naciowy, pomidory i oczywiście wiśnie, truskawki, melony i arbuzy.
3. STYMULUJEMY PRAWIDŁOWY ROZWÓJ UKŁADU NERWOWEGO I MIĘŚNIOWEGO
Aspekt kluczowy w rozwoju każdego dziecka. Na prawidłowe ukształtowanie układu nerwowego mają wpływ przede wszystkim zawarte w sokach witaminy z grupy B. Magnez, potas, wapń cynk i żelazo mają kluczowe znaczenie także dla rozwoju układu nerwowego. Regularne spożywanie owocowo-warzywnych soków zapobiega również nadmiernemu zakwaszeniu organizmu, a to z kolei ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. W nadmiernie zakwaszonym organizmie to przewodnictwo może być nieprawidłowe. W rozwoju układu nerwowego - zwłaszcza u dzieci – ważną rolę sprawują też foliany (jedna z form witaminy B). Chcąc wspomóc prawidłowy rozwój układu nerwowego i mięśniowego polecamy soki i koktajle np. z: truskawek, liści zielonych (kapusta, sałaty, szpinak) cytrusów, marchwi, do koktajlu można dodać także np. garść orzechów.
4. WSPOMAGAMY ODPOWIEDNI ROZWÓJ UKŁADU POKARMOWEGO, ORAZ WZROKU
Jeśli chodzi o układ pokarmowy – świeżo tłoczone soki to przede wszystkim źródło bezcennego błonnika, który obniża wchłanianie cholesterolu, zmniejsza uczucie głodu, przeczyszcza jelita, reguluje poziom glukozy we krwi oraz jej ciśnienie, wpływa na wzrost dobrej flory bakteryjnej, bardzo ważne jest też jego działanie antynowotworowe. Picie soków nie tylko doskonale wpłynie więc na ich układ pokarmowy ale także zapobiegnie w przyszłości (lub pomoże zapobiec) wielu chorobom cywilizacyjnym: cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy, otyłości. Zawarte przykładowo w kukurydzy, szpinaku czy brokułach – luteina i zeaksantyna wspomagają prawidłowy rozwój wzroku. Naturalnym źródłem błonnika są natomiast na przykład: karczoch, marchew, kalarepa, brokuły, porzeczki oraz maliny.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.