DZIECI I… WARZYWA? TO JEST MOŻLIWE!
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_799104322,w_170,h_95,wo_170,ho_95,_small.jpg)
Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
Jesteśmy tym co jemy. To powiedzenie jest kluczowe już (a może przede wszystkim) od najmłodszych lat. Dieta w życiu dziecka jest nieodzownym warunkiem prawidłowego, zdrowego rozwoju. Od momentu narodzin rodzice powinni się starać, aby w diecie ich pociech znalazło się jak najwięcej produktów wzbogaconych o składniki potrzebne do ich prawidłowego rozwoju. Warzywa i owoce są elementem obowiązkowym. Zawierają liczne witaminy, minerały, fitoskładniki, makro i mikro elementy, będące gwarantem prawidłowego rozwoju człowieka, m.in. układu odpornościowego, ruchowego czy nerwowego. Nie są jednak produktem „pierwszego wyboru” wśród dzieci. Jak przekonać nasze pociechy do selera, naci pietruszki czy… brukselki? Pomysłowość rodziców będzie tu kluczem: ważna jest … forma podania i walory smakowe. Najlepszym rozwiązaniem mogą być… świeżo wyciskane soki i pyszne koktajle!
Na wstępie warto zauważyć, że warzywa i owoce w jakiejkolwiek postaci można podawać dzieciom po ukończeniu 6-tego miesiąca życia, natomiast w postaci soków, najlepiej po pierwszym roku życia. Tutaj jednak ważna uwaga – NIE wszystkie soki będą dla dzieci odpowiednie! Stanowczo należy unikać sztucznych owocowych napojów, zawierających bardzo dużo cukru (fruktozy) i wody, a praktycznie pozbawionych cennych wartości odżywczych. Soki z sokowirówek to również nienajlepszy pomysł. W ten sposób pozyskiwane soki są często wodniste i rozwarstwiające się, nie zachowują wszystkich cennych mikroelementów np. błonnika. Świetną alternatywą mogą być wyciskarki wolnoobrotowe: Tłoczone ten sposób soki, najlepiej z całych owoców i warzyw to gwarancja zachowania wszystkich wartości odżywczych w nich zawartych. Tak pozyskany napój zachowa także jednolitą, aksamitną konsystencję, nie rozwarstwi się – i co również ważne – będzie przepyszny. Wiemy jak trudno namówić dzieci do spożywania warzyw i owoców, a właśnie dzięki tłoczonym sokom, będziemy mogli w prosty sposób „przemycić” ich wartości odżywcze. Wystarczy nieco wyobraźni. Któż nie lubi pysznych, truskawkowych koktajli czy słodkich pomarańczowych soków? Wplatając w te receptury nieco mniej popularne warzywa, możemy osiągnąć świetny efekt zarówno smakowy jaki i sprzyjający zdrowemu rozwojowi dziecka – komentuje Robert Zimnoch, dystrybutor Kuvings w Polsce. Jak dodaje Robert Zimnoch: ważniejsze od słów zachęcających dzieciaki do picia soków, są konkretne działania: jako dystrybutor wolnoobrotowych wyciskarek do soków, postawiliśmy na działania prospołeczne i „pracę u podstaw”. Organizujemy spotkania i warsztaty w szkołach i przedszkolach. Podczas takich spotkań uświadamiamy dzieciaki jak ważną rolę odgrywają warzywa i owoce w codziennej diecie i jak łatwo stworzyć z nich coś pysznego i wartościowego – sok lub koktajl. Dzieci mogą same przygotowywać soki i tworzyć swoje ulubione kompozycje, eksperymentować i łączyć warzywa i owoce w różnych kombinacjach. Odkrywać smaki, których dotychczas nie znały, a przy tym dostarczać do organizmu fitoskładniki, których nie brakuje w takim zdrowym soku.
Zapraszamy na przegląd kilku podstawowych aspektów w rozwoju dzieci, na które wpływ będzie miało regularne podawanie świeżo tłoczonych soków warzywno-owocowych. Dzięki sokom:
1. KSZTAŁTUJEMY NAWYKI ŻYWIENIOWE!
Smaki poznane w dzieciństwie, pozostaną z nami na zawsze! Nie inaczej jest z warzywami i owocami w postaci wyciskanych soków. W pierwszych latach życia kształtują się nasze preferencje żywieniowe, które z czasem przekształcą się w nawyki. Szklanka świeżo wyciskanego soku, dołączana do diety dziecka w sposób regularny jak najwcześniej, na przykład jako alternatywa dla słodyczy – pomoże zbudować przyzwyczajenia żywieniowe w na całe życie i sprawi że nasze pociechy polubią już na zawsze smak owoców i warzyw.
2. BUDUJEMY ODPORNOŚĆ DZIECI W ŻYCIU DOROSŁYM
Od pierwszych dni życia dzieci kształtują swoją odporność. Pomagają w tym przede wszystkim nieodzowna witamina C, ale także np. kwas foliowy, beta-karoten, sód, potas, magnez czy wapń. Nieprzebranym źródłem tych składników budujących odporność są zwłaszcza warzywa i owoce sezonowe – mają zupełnie inny smak i kolor niż te same produkty nabywane poza danym sezonem. Czerwiec to przykładowo początek sezonu na uwielbiane truskawki będące świetnym źródłem zarówno witaminy C, jak i kwasu foliowego, potasu i fosforu. Pijmy truskawkowe koktajle w czerwcu ale też eksperymentujmy dodając do nich inne „witaminowe bomby” budujące odporność, np. jarmuż, paprykę, pietruszkę szpinak, brukselkę. Nie zapominajmy też o sokach z cytrusów – w odpowiednim sezonie: grejpfrutów, pomarańczy, cytryn. Odporność zbudują naszym dzieciom regularnie pite soki również np. z czarnej porzeczki, kiwi czy poziomek. Dietetyk, Magdalena Makarowska ma jeszcze jedną cenną radę dotyczącą sezonowych warzyw i owoców: Bardzo namawiam do wyciskania wszelkich ZIELONYCH LIŚCI, których mamy w sezonie wiosenno-letnim pod dostatkiem, a co do których dzieci mają największe opory, przede wszystkim szpinak, natka pietruszki, mięta, botwina. Wyciskajmy marchewki, buraki, seler naciowy, pomidory i oczywiście wiśnie, truskawki, melony i arbuzy.
3. STYMULUJEMY PRAWIDŁOWY ROZWÓJ UKŁADU NERWOWEGO I MIĘŚNIOWEGO
Aspekt kluczowy w rozwoju każdego dziecka. Na prawidłowe ukształtowanie układu nerwowego mają wpływ przede wszystkim zawarte w sokach witaminy z grupy B. Magnez, potas, wapń cynk i żelazo mają kluczowe znaczenie także dla rozwoju układu nerwowego. Regularne spożywanie owocowo-warzywnych soków zapobiega również nadmiernemu zakwaszeniu organizmu, a to z kolei ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. W nadmiernie zakwaszonym organizmie to przewodnictwo może być nieprawidłowe. W rozwoju układu nerwowego - zwłaszcza u dzieci – ważną rolę sprawują też foliany (jedna z form witaminy B). Chcąc wspomóc prawidłowy rozwój układu nerwowego i mięśniowego polecamy soki i koktajle np. z: truskawek, liści zielonych (kapusta, sałaty, szpinak) cytrusów, marchwi, do koktajlu można dodać także np. garść orzechów.
4. WSPOMAGAMY ODPOWIEDNI ROZWÓJ UKŁADU POKARMOWEGO, ORAZ WZROKU
Jeśli chodzi o układ pokarmowy – świeżo tłoczone soki to przede wszystkim źródło bezcennego błonnika, który obniża wchłanianie cholesterolu, zmniejsza uczucie głodu, przeczyszcza jelita, reguluje poziom glukozy we krwi oraz jej ciśnienie, wpływa na wzrost dobrej flory bakteryjnej, bardzo ważne jest też jego działanie antynowotworowe. Picie soków nie tylko doskonale wpłynie więc na ich układ pokarmowy ale także zapobiegnie w przyszłości (lub pomoże zapobiec) wielu chorobom cywilizacyjnym: cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy, otyłości. Zawarte przykładowo w kukurydzy, szpinaku czy brokułach – luteina i zeaksantyna wspomagają prawidłowy rozwój wzroku. Naturalnym źródłem błonnika są natomiast na przykład: karczoch, marchew, kalarepa, brokuły, porzeczki oraz maliny.
![Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_574828242,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba
![Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce](/files/_uploaded/glownekonf_262925430,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
![Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa](/files/_uploaded/glownekonf_1377003196,w_230,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Gwiazdy
![](/files/1922771799/rzezniczak-pilka-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Jakub Rzeźniczak: Chciałbym wrócić do piłki nożnej. Teraz jednak widzę siebie już nie na boisku, ale na szczeblach zarządzających
Były piłkarz podkreśla, że na bieżąco śledzi poczynania polskiej reprezentacji w piłce nożnej i wierzy, że przed biało-czerwonymi jeszcze wiele sukcesów. Choć Jakub Rzeźniczak nie planuje już powrotu na boisko, to jego ambicje wciąż są związane z piłką nożną. Rozważa różne możliwości, w tym pracę w zarządzie PZPN-u lub rolę eksperta sportowego w jakieś redakcji. Wierzy też, że jego doświadczenie i wiedza zdobyta w ciągu ponad dwóch dekad kariery będą cennym atutem w nowych rolach.
Transport
Blokady alkoholowe w samochodach mogą pomóc w walce z problemem pijanych kierowców. Co roku w Polsce doprowadzają do śmierci 150–200 osób
![](/files/1922771799/antonio-avenoso-blokady-foto,w_133,_small.jpg)
1881 osób zginęło na polskich drogach w 2024 roku, z tego 154 w wyniku wypadku spowodowanego przez pijanego kierowcę – wynika z danych Komendy Głównej Policji. W całej Unii Europejskiej rocznie w wypadkach śmierć ponosi około 20 tys. ludzi, a problem nietrzeźwych kierowców pozostaje jednym z największych wyzwań przy realizacji Wizji Zero, czyli redukcji do zera liczby ofiar na drogach. Wśród propozycji, które mogłyby pomóc w walce z tym problemem, jest obowiązkowa instalacja blokad alkoholowych w autach.
Teatr
Daniel Olbrychski: Praca mnie konserwuje, gdybym nie grał, tobym się błyskawicznie zestarzał. Walczę, żeby widzowie nie dostrzegali na scenie mojej osiemdziesiątki
![](/files/1922771799/olbrychski-urodziny-foto,w_133,_small.jpg)
Daniel Olbrychski uznawany jest za jednego z najwybitniejszych aktorów filmowych i teatralnych swojego pokolenia. W dorobku ma wiele znakomitych ról i już od dawna mógłby odcinać kupony od sławy, ale jak podkreśla – nie zamierza rezygnować z pracy. Z przyjemnością przyjmuje kolejne propozycje zawodowe i mierzy się z nowymi rolami, bo dzięki takiej aktywności nie czuje upływającego czasu. Za trzy tygodnie artysta będzie świętował okrągłe urodziny.