Komunikaty PR

Dzieci jedzą za mało produktów zbożowych, a ich najczęstszym wyborem są makarony

2024-05-14  |  09:15
Biuro prasowe

Większość rodziców deklaruje, że ich dzieci zjadają średnio co najmniej 4 posiłki dziennie. Wśród grup produktów spożywanych przez najmłodszych przetwory zbożowe są dopiero na czwartym miejscu, gdzie ostatnie, piąte, zajmują cukier i słodycze. W jadłospisie dzieci dominują produkty z pszenicy, zostawiając daleko w tyle przetwory z innych zbóż. To wyniki badania[1] zrealizowanego w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe– pyszne i zdrowe!”. Rezultaty sondażu komentują dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska, ekspertki kampanii.

 

Zbyt mało produktów zbożowych

Według większości ankietowanych (73%) podstawą codziennego jadłospisu dzieci są owoce i warzywa,
a zaraz za nimi - mleko i nabiał. Mięso, wędliny, ryby i jaja, jako produkty często spożywane przez najmłodszych, wymieniło niemal 2/3 opiekunów. Przetwory zbożowe zajmują dopiero czwartą pozycję wśród wszystkich grup produktów, o które pytano w sondażu – niespełna połowa rodziców deklaruje ich obecność w diecie dziecka.

- Przy tworzeniu codziennych posiłków dla dzieci warto pamiętać o zasadach, które doskonale obrazuje Talerz Zdrowego Żywienia, opracowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. Pokazuje on zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie: połowę talerza zajmują na nim warzywa i owoce (z przewagą warzyw), 1/4 talerza - produkty zbożowe, a pozostałą ćwiartkę - produkty będące źródłem białka (drób, ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja, produkty mleczne). Codziennie dla prawidłowego rozwoju dziecko powinno zjeść co najmniej 3 porcje produktów i przetworów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

 

Jakie zboża dzieci jedzą najczęściej?

Najpopularniejszymi przetworami zbożowymi spożywanymi w domach respondentek są te z pszenicy. Blisko połowa badanych wskazuje na ryż, a nieco mniejszy odsetek wybiera produkty z żyta.

 

 

 

 

 

Przetwory z jakich zbóż najczęściej spożywa się w Twoim domu?

 

- W diecie naszych dzieci nie doceniamy takich zbóż, jak jęczmień, kukurydza, gryka czy proso. Produkty zbożowe stanowią bardzo różnorodną grupę i z tego względu charakteryzują się dużym zróżnicowaniem zarówno w zakresie składu, jak i wartości odżywczej. W zbilansowanej diecie jest miejsce dla wszystkich produktów żywieniowych, a zboża powinny stanowić jej dużą część podkreśla Ewa Sypnik-Pogorzelska.

 

Najlepszy makaron!

Wśród produktów zbożowych, które najczęściej jedzą polskie dzieci, znajdują się: pieczywo, makarony i płatki. Najrzadziej natomiast na ich talerzach pojawiają się otręby i musli.

Z kolei do najbardziej ulubionych przez dzieci wyrobów ze zbóż należą: makarony, płatki, pieczywo i dania mączne.

 

Które produkty zbożowe Twoje dziecko lubi najbardziej

 


[1] Sondaż zrealizowany przez SW Research Agencję Badań Rynku i Opinii metodą wywiadów on-line (CAWI) na panelu internetowym SW Panel, na reprezentatywnej próbie matek dzieci do lat 18 (N=505), w marcu 2024 r.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba Biuro prasowe
2024-12-23 | 01:00

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Klocki LEGO dla młodych odkrywców! Zestaw Lwiątko Simba to doskonały sposób na przybliżenie najmłodszym przygód „Króla Lwa”. Dzieci od 6 roku życia
Dziecko Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
2024-12-20 | 11:00

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

W okresie świątecznym polski producent fotelików samochodowych, firma Avionaut, zaangażował się w akcję charytatywną na rzecz Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. W ramach
Dziecko Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
2024-12-20 | 10:10

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa

Edukacja sensoryczna, choć często postrzegana jako zabawa, ma fundamentalne znaczenie dla rozwoju dziecka. Żłobki i przedszkola, które świadomie wprowadzają aktywności stymulujące

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Transport

Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.