Dzieci uwielbiają takie śniadania!
Dziś powszechnie wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, co też staramy się wpajać naszym dzieciom od najwcześniejszych lat ich życia. Jak jednak zachęcić małych niejadków, by ze smakiem spożyli pełnowartościowe danie? Najlepiej, by ładnie wyglądało, pachniało zachęcająco i żeby było słodkie! Naleśniki, czekoladowe kremy czy aromatyczne drożdżówki – brzmi smacznie, ale niekoniecznie zdrowo? Nie musimy ich unikać, możemy bowiem przygotować je w zdrowej wersji redukując ilość cukru, dodając nabiał i sezonowe owoce. Podpowiadamy proste rozwiązania na śniadania, które dzieci uwielbiają.
Domowa alternatywa dla kremu czekoladowo – orzechowego
Twój syn lub córka uwielbiają czekoladowy krem i nie wyobrażają sobie bez niego porannego posiłku? Przygotuj w domu zdrowszą alternatywę dla produktu znanego ze sklepowych półek. Domową wersję można wykorzystać do przekładania naleśników lub do smarowania kanapek. To pyszna porcja słodkości zarówno dla małych, jak i tych trochę większych dzieci. Znakomicie komponuje się z dodatkami takimi jak banany, borówki czy orzechy.
Składniki:
- 250 g orzechów laskowych
- 250 ml mleka Łaciate Junior 3,8%
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie: Orzechy prażymy na patelni, studzimy, a następnie obieramy. Do garnuszka wlewamy mleko. Dodajemy kakao i połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ciągle mieszając. Do pojemnika blendera kielichowego wrzucamy orzechy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miód i cukier. Dokładnie blendujemy. Przekładamy do słoiczka. Krem przechowujemy poza lodówką, ale w chłodnym miejscu.
Na słodko, ale z owocami: pancakes z serka homogenizowanego
Masz w domu prawdziwego niejadka? Sprawdź, czy oprze się delikatnym i puszystym placuszkom z waniliowego serka homogenizowanego, które wyjątkowo smakują dzieciom. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe śniadanie świetnie komponujące się z sezonowymi owocami lub dżemem.
Składniki:
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego Rolmlecz
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy serek homogenizowany, mieszamy. Dalej miksując, stopniowo dodajemy mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Łyżką nakładamy masę i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kuchnie świata: brioszki
Wspólne poranne śniadanie, to także znakomita okazja do zaznajamiania dzieci z kulinarnymi specjałami z innych państw. Jeśli macie rano więcej czasu spróbujcie wspólnie przygotować brioszki. To francuski przysmak – lekko słodkie pieczywo drożdżowe, składające się z ciasta bogatego w masło i jajka. Jest cieniutkie jak papier, a miękka skórka ma złocistobrązowy odcień.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 90 ml ciepłego mleka Łaciate 2%
- 50 g masła ekstra Łaciate
- 2 jajka
- sól
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
Przygotowanie: Zalewamy rodzynki mlekiem, by zmiękły. Odciskamy je po godzinie. Do przesianej mąki dodać drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło, sól, rodzynki i skórkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę w misce natłuszczonej olejem i przykrytej folią. Po godzinie dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej części robimy wałek i formujemy ślimaka. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
Więcej inspiracji i przepisów na śniadania dla najmłodszych członków rodziny znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.