Ekologiczne święta Bożego Narodzenia – jak świętować w zgodzie z naturą?
Prezenty to jeden z głównych powodów, dla których w okresie świątecznym powstaje tak dużo odpadów. Warto zastanowić się czy naprawdę potrzebujemy coraz to nowych gadżetów, które po krótkim czasie staną się kolejnymi odpadami. A może postawić na coś zupełnie innego? Upominki takie jak bilety na koncert, warsztaty czy własnoręcznie przygotowane przetwory mogą być równie, jeśli nie bardziej, wyjątkowe. Nie tylko sprawią radość, ale również pozwolą na stworzenie niezapomnianych wspomnień i spędzenie czasu razem.
– Święta Bożego coraz częściej wiążą się z konsumpcyjną przesadą. Kupujemy za dużo prezentów, często takich, które są nietrafione, szybko lądują na dnie szuflady lub, co gorsza, w koszu na śmieci. Warto pamiętać, że bardziej niż ilość, liczy się jakość i intencja. Lepiej wybrać jeden przemyślany upominek niż obdarowywać się przedmiotami, które tylko zapełniają nasze przestrzenie. W ten sposób możemy zadbać nie tylko o środowisko, ale także o prawdziwy sens świąt – zauważa Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.
Wybór z myślą o naturze
Choinka to serce świątecznego domu – ale czy musi być plastikowa? Żywe drzewka z legalnych upraw, najlepiej od lokalnych dostawców, nie tylko pięknie pachną, ale są też bardziej ekologiczne. A jeśli wybierzemy choinkę w doniczce, po świętach możemy ją posadzić w ogrodzie lub oddać do miejsca, które zajmuje się ich recyklingiem. Dla tych, którzy lubią nieszablonowe rozwiązania, idealne będą choinki z drewna, papieru czy nawet kreatywne konstrukcje z gałązek.
– Wybór między żywą a sztuczną choinką ma istotne znaczenie dla środowiska. Produkcja sztucznej choinki generuje znacznie wyższe emisje gazów cieplarnianych niż cięte drzewka, ale jeśli posiadamy już plastikową choinkę, najlepiej korzystać z niej przez wiele lat. Kupno nowej – wykonanej z tworzywa sztucznego – ma sens jedynie wtedy, gdy planujemy jej długotrwałe użytkowanie. Żywe choinki łatwiej jednak poddać utylizacji i przetworzyć na biomasę, co czyni je bardziej przyjaznym środowisku wyborem – podkreśla Lisa Scoccimarro.
Świąteczny stół w duchu ekologii
Świąteczny stół to kolejne miejsce, w którym możemy zadbać o naturę. Wybierając lokalne produkty, wspieramy mniejszych producentów, a jednocześnie ograniczamy ślad węglowy związany z transportem. Planując świąteczne menu, warto pamiętać, by nie przesadzić z ilością jedzenia – nadmiar łatwo zamienia się w odpady, których moglibyśmy uniknąć. A co z dekoracją stołu? Zamiast jednorazowych ozdób, można sięgnąć po te naturalne: gałązki, świece w słoikach czy suszone owoce, które później można wykorzystać ponownie.
Dekoracje to zresztą świetna okazja, by wprowadzić do domu klimat w duchu zero waste. Własnoręcznie robione ozdoby, takie jak girlandy z szyszek, bombki z papieru czy ręcznie malowane drewniane zawieszki są nie tylko ekologiczne, ale też niosą w sobie coś wyjątkowego – wspólnie spędzony czas i serce włożone w ich tworzenie.
Święta w zgodzie z naturą to nie rezygnacja z tradycji, ale nowe spojrzenie na to, jak możemy celebrować ten czas myśląc o przyszłości. Każdy mały krok – mniej plastiku, wybór lokalnych produktów, ekologiczne dekoracje – to wkład w lepszy świat. Świętujmy świadomie, pokazując, że troska o naturę i rodzinne ciepło mogą iść w parze.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.