Komunikaty PR

EUROPEJSKI DZIEŃ ŚNIADAŃ JUŻ 24 KWIETNIA – JAK ŚNIADANIUJĄ POLACY?

2024-04-12  |  01:00
Biuro prasowe

Mówi się, że „śniadanie no najważniejszy posiłek dnia”, a z badań prowadzonych przez różne instytuty badawcze wynika, że faktycznie w to wierzmy, bo około 90% Polaków regularnie jada śniadania. Najczęściej jemy kanapki, ale około 40% osób deklaruje spożywanie porannego posiłku na ciepło – najczęściej są to jajka pod różna postacią: jajecznicy, na miękko, sadzone, w formie omleta, a także jajka poche, czyli „w koszulce”. Na drugim biegunie są Włosi, którzy rano na szybko piją cappuccino lub mocne espresso do tego zjadają jedynie słodkie cornetto, czyli włoską wersję francuskiego croissanta i pędzą dalej. Jedna z warszawskich restauracji postanowiła przełamać ten stereotyp i przygotowała śniadania… po włosku. Jak one wyglądają przekonacie się odwiedzając restaurację Quattro Formaggi, znajdującą się w samym centrum stolicy w Varso Tower.

- Jeszcze 70 lat temu nie słyszano we Włoszech o słodkich śniadaniach, a teraz mało który Włoch wyobraża sobie wytrawny, satysfakcjonujący początek dnia. Zwyczaj jedzenia szybkiego śniadania na słodko skutecznie utrwaliły przez lata liczne cukiernie czy kawiarnie, które cieszą się z rana niezwykłą popularnością. Jednak, co może zdziwić nawet samych Włochów, jak najbardziej możemy znaleźć zbilansowane i pożywne włoskie śniadanie. Może się ono składać z dwóch kromek chleba razowego lub wieloziarnistego, bresaoli czy szynki cotto lub też różnych serów. Jeśli ktoś za to lubi gotować, polecam frittatę, czyli rodzaj omleta po włosku. Można do niej dodać suszone pomidory, parmezan, ziemniaki, szpinak, szynkę, ser czy warzywa. To też idealny sposób na recykling resztek jedzenia – właściwie wszystko nada się do frittaty – śmieje się Vito Casetti, włoski przedsiębiorca i prezenter telewizyjny mieszkający w od lat w Polsce.

Już od kilku lat w dużych miastach popularne jest wspólne wyjście na śniadanie – w tygodniu są to często spotkania biznesowe lub rozpoczęcie dnia z kolegami z pracy, w weekendy chętnie jemy śniadania w towarzystwie przyjaciół. Włoskie restauracje, choć to jedna z ulubionych kuchni w Polsce, rzadko serwują śniadania. Jednak Quattro Formaggi zlokalizowanej przy ul. Chmielnej 71, oddała pokłon kilku włoskim regionom, w których tradycyjnie preferuje się słone śniadania. Okazuje się, że włoski początek dnia to nie tylko kawa i ciastko, ale także chrupiące pieczywo, sery i jajka, tylko z nieco innymi dodatkami.

- Włoska frittata w różnych wersjach smakowych to w niektórych regionach stały element włoskiego śniadania. Taki omlet może być przygotowany z różnymi serami, takimi jak Pecorino czy Gorgonzola, ale istnieją też wersje bardziej wyszukane jak np. frittata di tartufo - delikatny i puszysty omlet, w którym obok kremowego serka dominuje smak włoskich trufli, z których słynie region Piemontu. Jeśli ktoś preferuje lżejsze dania, może wybrać klasyczną sałakę Caprese z dojrzałymi pomidorami, świeżą Mozzarellą di Bufala, oczywiście ze znakiem DOP gwarantującym regionalne pochodzenie produktu, bazylią, oliwą z oliwek i octem balsamicznym z Modeny – mówi Adam Gontarz, szef kuchni Quattro Formaggi, opisując propozycje dań na śniadanie. -  Dla amatorów słodkich poranków, najlepszym wyborem będą placuszki z ricottą. Świeża ricotta nadaje plackom lekkości i delikatności, w Quattro Formaggi podajemy placki z solonym karmelem lub domową konfitura z owoców leśnych, to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów – dodaje.

Ser odgrywa kluczową rolę w wielu kuchniach świata, ale we Włoszech ma szczególny status. Dodanie dobrej jakości włoskiego sera do naszego standardowego śniadania może przemienić ten posiłek w zupełnie nowe i zaskakujące doświadczenie.

 

Menu śniadaniowe restauracji Quattro Formaggi znajduje się na Facebooku restauracji: Facebook QUATTRO FORMAGGI

Quattro Formaggi. Z miłości do jedzenia. - włoska restauracja znajdującą się w jednym z największych kompleksów biurowych Warszawy – Varso Tower. Quattro Formaggi to nie tylko tradycyjna włoska trattoria z doskonałą pizzą, to również szeroka oferta oryginalnych włoskich wyrobów dostępnych w mini delikatesach. Produkty w menu pochodzą od lokalnych włoskich producentów certyfikowanych znakami IGT, DOP, zrównoważonego i ekologicznego rolnictwa.

Quattro Formaggi

Ul. Chmielan 71 (Varso Tower)

Warszawa

Tel. 538 410 029

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Otyłość i insulinooporność zwiększają ryzyko rozwoju alzheimera. Do 2050 roku liczba chorych może się podwoić

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczba pacjentów chorujących na chorobę Alzheimera będzie wzrastać. Eksperci szacują, że do 2030 roku na całym świecie będzie ich 50–65 mln, a do 2050 roku – nawet dwa razy więcej. Prognozy są alarmujące, dlatego specjaliści zwracają uwagę na konieczność profilaktyki, w tym leczenia otyłości, cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Liczne badania potwierdzają, że znacznie zwiększają one ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne.

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy

Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.