Komunikaty PR

Gdzie leży burgerowa stolica Polski? Uber Eats odpowiada

2021-05-28  |  14:30
Biuro prasowe

28 maja to wyjątkowy dzień dla wielbicieli najsłynniejszej kanapki świata. Według analizy trendów przeprowadzonej przez Uber Eats burgerową stolicą Polski jest Kalisz. Z kolei Warszawa boom ma już za sobą. Jak wskazuje analiza trendów przeprowadzona przez Uber Eats, zaledwie 2.5 proc. zamawianych burgerów jest wegańska. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tym popularnym daniu?

Z okazji Dnia Burgera, Uber Eats podsumowuje trendy w zamówieniach Polaków. Jak się okazuje, burgerowi smakosze nadal w większości są mięsożerni. Zaledwie 2.5 proc. wszystkich zamówionych kanapek była wegańska. Nie przepadamy też za cebulą, ostrymi papryczkami i pomidorami - to te składniki najczęściej wykluczamy z zamówień. Często prosimy z kolei o dodatkowy ser cheddar. Ulubione burgery najchętniej jemy w towarzystwie frytek. 

Gra o Tron

Burger bez sera? Nie ma mowy! Król cheeseburger rządzi w zestawieniu najchętniej zamawianych rodzajów tej amerykańskiej kanapki. Zaraz za nim uplasował się Burger Drwala, który jest dostępny w sprzedaży tylko sezonowo. Tym bardziej druga lokata robi wrażenie. Trzecie miejsce przypadło klasycznemu hamburgerowi. Mimo, że bezmięsne burgery wciąż walczą o popularność z tradycyjnymi, w pierwszej piątce znalazł się Vege Burger. Zestawienie zamyka burger z sosem bbq. 

Ranking Miast

W tym roku burgerową stolicą Polski został Kalisz. To tu burgery są najpopularniejsze spośród wszystkich dostępnych kuchni. W Warszawie popularność zdobywały inne potrawy, sprawiając, że burgery stanowiły najmniejszy procent zamówień. Z kolei mieszkańcy Trójmiasta udowodnili, że lubią eksperymentować, zamawiając najwięcej wariacji na temat burgerów. Burgerowymi tradycjonalistami zostali mieszkańcy Włocławka, którzy postawili na sprawdzone, klasyczne pozycje w menu. 

Burgerowe godziny szczytu 

Apetyt na burgera rośnie po godzinie 17. To wtedy składane jest ponad 50 proc. wszystkich zamówień. Natomiast prawdziwy szczyt popularności przypada między godziną 19 a 20. Co ciekawe, burgery to idealny posiłek na koniec tygodnia - najchętniej zamawiamy je w niedzielę. Największe pojedyncze zamówienie złożone za pośrednictwem platformy zawierało 87 cheeseburgerów. Przepisów na najlepszego burgera jest mnóstwo. Dodatkowo każdy użytkownik ma możliwość pozostawienia prośby o modyfikację ulubionej potrawy w komentarzu do zamówienia. Nawet jeśli chcemy zamówić… samą bułkę.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY! Biuro prasowe
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,
Żywienie Dojrzewający ser żółty – nasz lokalny „superfood”[
2024-09-26 | 01:00

Dojrzewający ser żółty – nasz lokalny „superfood”[

Czy wiesz, że dobrej jakości sery żółte o maksymalnie prostym i naturalnym składzie są bogatym źródłem białka oraz wielu witamin i mikroelementów? To znane od

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.

Handel

Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy. Susze pogłębiają trudną sytuację rolników

Ponad 12,5 mln gospodarstw na świecie, w większości małych do 5 ha, uprawia kawowce. Chociaż ceny kawy na światowych rynkach od wielu miesięcy pną się w górę, nie przekłada się to na wyższe zyski dla rolników. Ich problemem jest nie tylko marginalizacja w łańcuchach dostaw, lecz również dynamicznie rosnące koszty produkcji i zmiany klimatu, np. przedłużające się susze – przypominają eksperci Fundacji Fairtrade Polska z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, który przypada 29 września.

Gwiazdy

Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne

Wokalistka brała udział w „Tańcu z gwiazdami” pięć lat temu. Niemal w każdym odcinku jej popisy taneczne były krytykowane przez internautów i surowo oceniane przez jurorów. Ona jednak dzielnie stawiała czoła wszelkim przeciwnościom i zrobiła wszystko, by przy wsparciu Kamila Kuroczki zajść jak najdalej. Dziś Magda Bereda ze wzruszeniem wspomina tamte chwile i jak podkreśla, z doświadczeń zdobytych w programie wyciągnęła odpowiednie wnioski.