Komunikaty PR

Gdzie znaleźć witaminy zimą?

2021-12-09  |  11:00
Biuro prasowe

O tej porze roku tęsknimy za aromatycznymi warzywami, dojrzewającymi w letnim słońcu, które są pełne witamin oraz składników mineralnych. Marzymy o pysznej jajecznicy ze świeżym szczypiorkiem lub sałatce z liści szpinaku z przydomowego ogródka. Niestety, zimą, nawet w domowej uprawie, ciężko jest wyhodować własne plony. Jest jednak sposób na to, aby pomimo krótkich, mroźnych dni, cieszyć się bogactwem składników oraz pełnią smaku roślin.

W ramach kampanii #PowrotDoKorzeni marki FRoSTA, znany pasjonat ogrodnictwa i idei zero waste, Sebastian Kulis zdradza trzy sekrety, w jaki sposób możemy zadbać w swoim mieszkaniu o własne źródło witamin. Autor bloga Roślinne Porady i książki „Ogród na cztery pory roku”, 12 grudnia o godz. 9:30, na swoim profilu na Instagramie poprowadzi bezpłatne warsztaty o tym, jakie rośliny o tej porze roku możemy uprawiać w domu lub na parapecie.

- W DNA marki FRoSTA jest dostarczanie produktów, które składają się tylko z najlepszych, naturalnych surowców, bez niepotrzebnych dodatków do żywności. Dokładnie znamy pochodzenie wszystkich składników naszych dań, dlatego rozpoczęliśmy nową kampanię #PowrotDoKorzeni, w ramach której chcemy również inspirować innych do tworzenia własnych zielonych przestrzeni, które będą pewnym źródłem świeżych i zdrowych warzyw oraz ziół - mówi Aleksandra Wysocka, Marketing Director Poland & CEE, FRoSTA.

Rozwiązaniem są - warzywa odrastające! Czyli nacie, pędy, zielenina z warzyw korzeniowych i cebulowych. Ich zielone części są jadalne, pyszne i pełne witamin, a do tego rosną w zasadzie z odpadów. Jak to zrobić? Krojąc buraki, marchewkę, pietruszkę, seler – wystarczy zostawić 3 cm „piętki”, skąd wyrasta nać, a następnie włożyć ten kawałek do naczynia z wodą i ustawić w najjaśniejszym miejscu. Niedługo wyrosną młode listki, które są wspaniałym, świeżym dodatkiem do ciężkich, zimowych dań. Najlepiej serwować je świeże, by zachowały maksimum chrupkości, smaku i witamin.

- Moją najlepszą radą jest - uprawiaj kiełki! To łatwe w przygotowaniu bomby witaminowe. Oprócz mnóstwa pysznego smaku, mają chrupiącą teksturę i długo mogą leżeć w lodówce. Do wyboru mamy całą masę roślin, których kiełki mają różne tekstury – „włoskowata” rzeżucha, pędy słonecznika i różne smaki - słodkawy groszek, ostra rzodkiewka – zachęca Sebastian Kulis z Roślinnych Porad, ambasador akcji #PowrotDoKorzeni i dodaje – Do domowej uprawy zazwyczaj wystarczą nasiona, słoik lub sitko oraz gaza. Nasiona przemywamy świeżą wodą 1-2 razy dziennie, tak by były stale wilgotne, ale nie stały w wodzie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do jedzenia. 

Już dziś warto pamiętać, że najlepiej przygotować własną, zieloną strefę po koniec lata. Wysiane w sierpniu, czy wrześniu warzywa liściowe, spokojnie zdążą wyrosnąć przed zimą. Wiele z nich jest odpornych na chłód, a nawet lekki mróz, więc można zbierać je z balkonu, grządki czy szklarni nawet spod śniegu. Warto wysiać jarmuż karłowy - urośnie szybko, a przeżyje na dworze ostre mrozy. Sałaty takie jak roszponka, rukola, musztardowiec urosną szybko i wszędzie. Roszponka będzie trzymać się dobrze nawet pod śniegiem. Nie zapominajmy o cykorii, która nadal jest warzywem mało popularnym, a jest pyszna, bardzo zdrowa i piękna, szczególnie jej czerwone odmiany. Również wysiany pod koniec lata szczypiorek oraz pietruszka naciowa, wyrosną jeszcze jesienią i długo będą źródłem smaku i zdrowia.

#PowrotDoKorzeni

FRoSTA we wrześniu br. rozpoczęła kampanię #PowrotDoKorzeni, w ramach której planuje rewitalizację oraz tworzenie ogrodów społecznych, ale także szerzenie wiedzy i zachęcanie do tworzenia własnych, przydomowych zielonych przestrzeni. FRoSTA w ten sposób chce się podzielić dobrymi praktykami z zakresu zrównoważonego rozwoju, które stosuje w ramach swojej organizacji od lat. W ramach inauguracji akcji #PowrótDoKorzeni, marka objęła opieką pierwszy ogród społeczny w rodzimej Bydgoszczy. Działania rozpoczęła wraz z Dyrekcją oraz uczniami IX Liceum Ogólnokształcącego im. T. Nowakowskiego, którzy wsparli działania i chętnie przyłączyli się do rozbudowania istniejącego na ich terenie ogrodu miejskiego.

Informacje o firmie:
FRoSTA to marka, która od 1998 roku wyraźnie wyróżnia się na rynku mrożonej żywności. Najważniejszym wyróżnikiem FRoSTY jest polityka 100% naturalnego smaku! Produkty marki nie zawierają dodatków do żywności – wzmacniaczy smaku, barwników ani aromatów. FRoSTA w swoich daniach używa świeżych ziół, prawdziwego masła czy świeżej śmietany – stąd właśnie bierze się ich naturalny smak. FRoSTA. Smaczna i prosta.  

Kontakt dla mediów:
Agata Zielińska
FRoSTA
e-mail: agata.zielinska@frosta.pl 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Moda

Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.