Komunikaty PR

Gotowa na zmiany? 3 kroki do przywitania wiosny w świetnej formie

2020-02-27  |  13:50
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Zawadzka
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Do pobrania press ( 0.65 MB )

Sezon zimowy zazwyczaj żegnamy z obniżonym nastrojem, nadprogramowymi kilogramami, przesuszoną skórą i… mocnym postanowieniem zmian. Wiosenna metamorfoza wymaga kompleksowego podejścia i konsekwencji w działaniu. Podpowiadamy jakie nawyki wprowadzić do swojego życia, aby poprawić kondycję i samopoczucie.

Zima zdążyła już dać się wszystkim we znaki, dlatego z utęsknieniem czekamy na cieplejsze promienie słońca i dłuższe dni. Aby w pełni cieszyć się z nadejścia wiosny, warto zacząć przygotowania już teraz. Najlepiej od wprowadzenia zmian w diecie, codziennej pielęgnacji oraz aktywności sportowej. 

Dieta to podstawa

Święta, sylwester oraz sezon karnawałowy nie sprzyjały zdrowemu odżywianiu, dlatego przygotowania do wiosny powinniśmy zacząć się od małej rewolucji w codziennym jadłospisie. Warto zwrócić większą uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach, pamiętać o regularnych, małych posiłkach oraz pić dużo wody niegazowanej. Jedzenie wpływa nie tylko na wagę, ale też na nastrój oraz kondycję skóry czy włosów, więc dobrze jest wprowadzić do menu dużo owoców i warzyw, np. w formie koktajli czy kolorowych, wiosennych sałatek. Można do nich dodać aromatyczne przyprawy oraz ziarna i orzechy, dzięki czemu będą nie tylko smaczne i zdrowe, ale też bardziej sycące.

Przyprawy wzbogacają walory smakowe oraz posiadają aktywne składniki wpływające pozytywnie na nasz organizm – np. cynamon dodaje potrawom lekko korzennego posmaku, ale ma też działanie wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej oraz normalizujące poziom cukru we krwi, dzięki czemu minimalizuje napady głodu. Z kolei ziarna i nasiona są doskonałym źródłem energii i wartości odżywczych. Przykładowo, pestki słonecznika obniżają cholesterol i zawierają witaminę E odpowiedzialną za młody wygląd, czarnuszka wspomaga układ odpornościowy, sezam wzmacnia kości, a siemię lniane działa kojąco na układ trawienia – komentuje Marzena Stokwisz z firmy Brześć produkującej słomkę ptysiową pełną nasion.

Co ciekawe, trendy spożywcze na rok 2020 wskazują na dalszą popularyzację zdrowego odżywiania. Ważną tendencją dostrzegalną w żywieniu jest ograniczanie spożycia mięsa – w sklepach czy restauracjach znajdziemy coraz więcej jego roślinnych zamienników. Odchodzimy też od używania soli na rzecz intensywnych, często pikantnych przypraw z kuchni indyjskiej czy afrykańskiej. Na znaczeniu zyskują kiszonki i żywność fermentowana – zarówno dobrze znane w Polsce produkty jak ogórki, kapusta czy kefir, ale też bardziej egzotyczne, np. kimchi czy miso. Zauważalny jest również rozwój oferty sieci handlowych oraz punktów sprzedaży, gdzie można kupić gotowe dania z dobrym składem, które stają się zdrową alternatywą dla domowego posiłku.

Ruch to zdrowie

Aktywność fizyczna wpływa pozytywnie na cały organizm – poprawia jego funkcjonowanie, zmniejsza ryzyko chorób oraz redukuje napięcie i wprawia w lepszy nastrój. Wybierając rodzaj ćwiczeń musimy uwzględnić nasz stan zdrowia oraz sprawność. Przygodę ze sportem zaczynajmy od lżejszych ćwiczeń czy spacerów i z czasem zwiększajmy ich intensywność. Porywanie się od razu na kilkukilometrowe biegi czy ciężki trening siłowy może skończyć się kontuzją i skutecznie zniechęcić do dalszych treningów. Należy próbować różnych rodzajów aktywności i znaleźć taką, która sprawia nam autentyczną przyjemność – wtedy ćwiczenia nie będą smutnym obowiązkiem, lecz prawdziwą przyjemnością, z której nie będziemy chcieli zrezygnować. Warto zapoznać się z ofertą pobliskich klubów fitness – na popularności zyskują zajęcia dla kobiet łączące jogę z treningiem interwałowym czy pilatesem oraz boks. Dużym zainteresowaniem cieszą się też treningi grupowe, które są szansą na nawiązanie nowych znajomości. W przypadku gdy wybieramy się pierwszy raz na siłownię, dobrze jest skonsultować się z trenerem personalnym, który nie tylko zapozna nas z obsługą sprzętu, ale pokaże jak poprawnie na nim ćwiczyć. Coraz korzystniejsze warunki pogodowe umożliwiają również ruch na świeżym powietrzu, podczas którego lepiej się dotlenimy, a dodatkowo przyjmiemy też dawkę witaminy D. Jeśli jednak nie chcemy wychodzić z domu, ogromne możliwości daje internet, gdzie możemy znaleźć plany treningowe, aplikacje z zestawami ćwiczeń czy filmy instruktażowe.

Pielęgnacja – klucz do sukcesu

Zimowa aura nie rozpieszcza skóry. Wahania temperatury czy silne wiatry sprawiają, że cera jest przesuszona, szorstka i brakuje jej elastyczności. Początek wiosny to doskonały okres na regenerację i przygotowanie twarzy oraz ciała na sezon wakacyjny. Zabiegi pielęgnacyjne powinno się rozpocząć od peelingu, który usunie martwy naskórek i przygotuje skórę na dalsze kroki. Możemy skorzystać z gotowego produktu lub przyrządzić kosmetyk w domu – idealnie sprawdzi się np. peeling kawowy, który nie tylko posiada właściwości ścierające, ale też wygładzające, ujędrniające i antycellulitowe. Kolejnym ważnym etapem jest odpowiednie nawilżanie skóry oraz unikanie jej dodatkowego wysuszenia. Do kąpieli należy używać sprawdzonych preparatów, które nie spowodują podrażnienia naskórka, a po myciu smarować się nawilżającym balsamem. Pielęgnacja skóry twarzy powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb, ale uniwersalną zasadą jest stosowanie filtrów ochronnych. Kremy z filtrem powinno się nakładać cały rok – jeśli do tej pory z nich nie korzystaliśmy, wiosna jest idealnym momentem, aby zacząć wprowadzać to do codziennego, pielęgnacyjnego rytuału. Brak odpowiedniej ochrony przed szkodliwym działaniem słońca może uszkodzić cerę, a my - zamiast ze zdrowym rumieńcem - skończymy z czerwoną i poparzoną skórą. Wiosną rezygnujemy z noszenia czapek i kapturów, dlatego warto również zadbać o stan włosów. Nie musimy drastycznie zmieniać fryzury, wystarczy podcięcie końcówek i odżywcza maska, a włosy odzyskają lekkość i świeżość.

Każda pora roku jest dobra na rozpoczęcie pracy nad sobą, ale to właśnie wiosną najczęściej czujemy potrzebę zmiany. W pogoni za pięknym i zdrowym ciałem nie zapominajmy także o rozwoju umysłowym, relaksie i odpowiedniej ilości snu.

 

Spółka Brześć istnieje od 1984 roku. Rodzinna firma z Brześcia Kujawskiego specjalizuje się w tradycyjnych, opartych na domowych recepturach, wyrobach cukierniczych. Więcej informacji na temat Firmy można znaleźć na stronie www.brzesc.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Good One PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.

Handel

Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.

Teatr

Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.