Grill może być fit, czyli jak grillować smacznie i zdrowo?
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_263332508.png)
Przed nami długi weekend. A wraz z nim - sezon na grillowanie, chociaż mocno ograniczony, nie tylko przez koronawirusa, ale i zapowiadaną pogodę. Jednak grilla zrobić można zawsze i co najważniejsze - może być on zdrowy.
Zasady fit grillowania są dziecinnie proste. Wystarczy kierować się zdrowym rozsądkiem i kilkoma zasadami, takimi jak: unikanie tłustych mięs ( lepiej zastąpić je warzywami), potrawy nie powinny zbyt długo być grillowane, bo przypalą się i utracą wartości odżywcze, lepiej wybrać domowe, a nie sklepowe marynaty, a smak potraw wzbogacić świeżymi ziołami.
Fit grill to nie tylko warzywa. Wybierz chude mięso - np. kurczaka lub indyka, a do tego warzywa i pełnoziarniste pieczywo. Nie piecz chleba, aż się zwęgli! Wtedy będzie może i chrupiący, ale też pełen szkodliwych, rakotwórczych substancji. Niech mięso nie będzie jedyną potrawą - dodaj do niego ryż, kaszę i sałatkę ze świeżych warzyw.
- Nie trzeba unikać imprez plenerowych, aby zdrowo się odżywiać. Wszystko to sztuka odpowiednich wyborów, a także przestrzegania ilości i regularności spożywanych w ciągu dnia posiłków. Na pewno bardziej zdrowe będą warzywne szaszłyki czy nawet gotowe dania wegetariańskie dostępne w sklepach – mówi Małgorzata Pomykała, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.
Potrawy z grilla dla wegetarian są o wiele zdrowsze, mniej kaloryczne, a wcale nie mniej smaczne niż tradycyjne mięsa. Przepisy wegetariańskie na dania grillowane to ciekawe urozmaicenie monotonnej diety i wcale nie muszą być przygotowywane w sezonie letnim. Wystarczy posiadać kuchenkę z funkcją grillowania, by móc delektować się takimi smakołykami w chłodniejsze miesiące.
- Odradzam także gotowe sosy na bazie majonezu, które znacznie podnoszą wartość kaloryczną potraw. Lepiej jest przygotować je samodzielnie wykorzystując do tego naturalny jogurt, czosnek i kompozycję ziół – mówi Anna Matuszewska z Podlaskich Zakładów Zbożowych.
Przepisy Fit Grill
Chlebki Naan
Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej, jak i w Indiach i Chinach. Idealnie pasuje jako dodatek do potraw z grilla. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów.
Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (mąka pszenna białostocka, wrocławska, poznańska marki PZZ)
* 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych zwykłych lub górskich)
* 3/4 szklanki ciepłej wody
* 1 lekko czubata łyżeczka drożdży instant
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
* 2 łyżki masła klarowanego (masło ghee), można je zastąpić 2 łyżkami oliwy z oliwek ewentualnie odrobina wody lub mleka jeżeli ciasto jest zbyt twarde do posypania nasiona czarnuszki, sezamu według uznania.
Sposób przygotowania:
* Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały.
* Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i masło klarowane ghee (opcjonalnie oliwa z oliwek) i wyrabiać przez 10-12 minut na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, jeśli jest zbyt twarde można dodać odrobinę wody lub mleka.
* Zagniecione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.
* Po upływie tego czasu ciasto wyjąć, uderzyć kilka razy ręką i ponownie zagnieść przez kilka minut na posypanej mąką stolnicy, a następnie podzielić na sześć równych części. Każdą z nich rozwałkować na płaski, lekko podłużny lub okrągły placek o długości od 4 do 6 milimetrów.
* Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Stronę, którą układamy na blasze bardzo lekko zwilżyć wodą, a górę placka delikatnie posmarować oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami.
* Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 6-10 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Bułeczki pszenne z nadzieniem czosnkowym
Składniki:
* 1 kg maki pszennej typ 550 lub 650,
* 0,6 litra ciepłej wody,
* 40 g miękkiego masła,
* 30 g drożdży,
* 20 g soli,
* 20 g cukru najlepiej brązowego.
Nadzienie:
* 60 g masła, w temperaturze pokojowej,
* 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane,
* 2 łyżeczki świeżej lub suszonej posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
* Wszystkie składniki jednocześnie łączymy i wyrabiamy ciasto do jednolitej konsystencji, pozostawiamy do odpoczynku pod ściereczką około 10 minut.
* Następnie formujemy bułeczki o masie od 50g do 80 g mogą być okrągłe lub podłużne, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
* Zwilżamy powierzchnię wodą możemy także posypać je nasionami lub mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 40-50 min (powinny podwoić swą objętość).
* W tym czasie przygotowujemy nadzienie czosnkowe. Łączymy wszystkie składniki, wkładamy do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym rogiem.
* Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem w całości- dzięki temu wypiek będzie apetycznie zrumieniony. Ostrym nożem nacinamy do połowy, wciskamy w to miejsce nasze nadzienie czosnkowe.
* Następnie pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy ciepłe. Wcześniej przygotowane można na kilka minut wrzucić na grilla.
Grillowane warzywa z kaszą gryczaną lub pęczakiem:
Składniki:
* 1/2 szklanki kaszy gryczanej lub pęczaku,
* 1 szklanka wody,
* sól,
* 1 papryka,
* 1 cebula,
* 10 pieczarek,
* 1/2 dyni Hokkaido,
* 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
* 1/2 łyżeczki tymianku,
* 1/2 łyżeczki rozmarynu.
Sposób przygotowania:
* Kaszę gotujemy w wodzie do miękkości wg zalecenia na opakowaniu. Warzywa kroimy na cząstki (dynię zostawiamy w skórce). Oliwę łączymy ze solą, rozmarynem i tymiankiem. Smarujemy warzywa za pomocą pędzelka. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20min. Warzywa podajemy z ugotowaną kaszą lub pęczakiem, doprawić do smaku solą według uznania.
PODLASKIE ZAKŁADY ZBOŻOWE ŻYCZĄ SMACZNEGO GRILLA!!!
![SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2138823636,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?
MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia
![Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025](/files/_uploaded/glownekonf_578768766,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Dom i ogród
![](/files/1922771799/majdan-dom-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.
Problemy społeczne
Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
![](/files/1922771799/kmon-karpinska-seniorzy-foto2-1,w_133,_small.jpg)
Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.
Farmacja
Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi
![](/files/1922771799/podanie-ma-znaczenie-foto,w_133,_small.jpg)
Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.