Katarzyna Dowbor zaangażowała się w kampanię wspierającą bliskich osób chorych
Weronika Rudecka
MSL Group
Wołoska 9
02-583 Warszawa
weronika.rudecka|mslgroup.com| |weronika.rudecka|mslgroup.com
533533869
www.mslgroup.pl/
Opieka nad osobą chorą to zadanie, które często wymaga diametralnych zmian i wyrzeczeń w życiu opiekuna. O obciążeniu, z jakim się mierzą, przeważnie jednak milczą sami opiekunowie. W celu wydobycia ich problemów i potrzeb na światło dzienne głos zabrała Katarzyna Dowbor. Sama wspiera swoją 89-letnią mamę, która mimo dobrego zdrowia i sprawności, w tym wieku w wielu obszarach potrzebuje już wsparcia bliskich.
– Mam wielki szacunek dla opiekunów. Stykam się z nimi i ich najróżniejszymi historiami - bardzo często nie tylko w życiu prywatnym, ale przede wszystkim w pracy. Nie mogę znieść hejtu, z jakim się nieraz mierzą. Sądzę, że wynika on z niezrozumienia ich sytuacji – obciążenia, poświęcenia i ogromu pracy, z jakim wiąże się opieka nad chorym. Pomoc w codziennej toalecie, gotowanie posiłków, podawanie lekarstw, opieka i pielęgnacja związana z domowym żywieniem dojelitowym czy tlenoterapią, to nieraz praca 24 godziny na dobę – wyznaje Katarzyna Dowbor w serii poruszających postów na instagramowym profilu @JestemOpiekunem, który powstał z inicjatywy Fundacji Nutricia w ramach VI edycji kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Jest to miejsce, w którym opiekunowie mogą czerpać siłę i motywację z doświadczeń innych osób, jak i stać się wsparciem poprzez podzielenie się swoją historią. Służy także udzielaniu merytorycznego wsparcia opiekunom i ich podopiecznym m.in. w takich obszarach, jak odżywianie w chorobie czy pomoc psychologiczna.
Zrozumienie sytuacji drugiego człowieka jest kluczem do udzielenia odpowiedniego wsparcia. Dlatego tak ważne jest, abyśmy zarówno dostrzegli społeczną rolę opiekunów w procesie walki o zdrowie chorych, jak i spojrzeli na każdego z nich indywidualnie – poznali problemy, troski i potrzeby tego konkretnego opiekuna, który jest obok nas oraz zachęcali ich do tego, aby sami o sobie nie zapominali.
– Często proszę opiekunów, aby pamiętali o samych sobie. Czasami naprawdę drobna dla innych rzecz może dać dużo wsparcia i oddechu. Mieliśmy w jednym programie telewizyjnym mamę, młodą dziewczynę, która samotnie wychowywała dwóch synków z niepełnosprawnościami. I ona do mnie mówi: „Pani Kasiu, wie pani, o czym marzę? Żeby pójść z kimś do kawiarni i napić się kawy”. Więc ja na to: „To chodź, idziemy na kawę”. Koledzy z ekipy przez dwie godziny zajęli się dziećmi. A dla niej te dwie godziny były chwilą gigantycznego szczęścia. Po prostu bardzo potrzebowała takiego zwykłego oderwania się od codziennych zajęć, pobycia wśród innych ludzi, porozmawiania. Z tej naszej kawy wracała do domu z ogromnym uśmiechem na ustach – opowiada Katarzyna Dowbor.
***
O kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”
Kampania edukacyjna „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” ma na celu budowanie świadomości na temat żywienia medycznego jako integralnego elementu opieki zdrowotnej oraz wsparcie pacjentów i ich opiekunów w procesie leczenia. Od pierwszej edycji zrealizowanej w 2016 działania obejmowały edukację na temat wsparcia żywieniowego w chorobie nowotworowej. W kolejnych latach kampania została poszerzona o aktywności dedykowane neurologii, a także dotyczące żywienia dojelitowego przez specjalny dostęp do przewodu pokarmowego (bezpośrednio do żołądka lub jelita) z uwzględnieniem różnych jednostek chorobowych, w których jest ono stosowane.
Inicjatywa została powołana w 2016 roku przez firmę Nutricia. Od V edycji realizowana jest przez Fundację Nutricia.
Kampanię od początku powstania wspiera wiele towarzystw naukowych i organizacji pacjentów.
www.zywieniemedyczne.pl
O Fundacji Nutricia
Fundacja Nutricia została powołana w 1996 r. przez firmę Nutricia Polska Sp. z o.o. Od początku swojej działalności Fundacja podnosi świadomość na temat roli żywienia, początkowo angażując się m.in. w edukację żywieniową w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka. Od 2019 r. misją Fundacji Nutricia jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Swoje działania Fundacja kieruje do dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych. Fundacja prowadzi ogólnopolskie programy edukacyjne, takie jak: „1000 pierwszych dni dla zdrowia” czy kampania „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Realizuje także ogólnopolski konkurs grantowy, umożliwiając naukowcom prowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia człowieka.
www.fundacjanutricia.pl
Garnitur Izabeli Łapińskiej w spektaklu Krzysztofa Warlikowskiego
OSOBOWOŚCI sceny artystycznej - Marcin Muszyński i Lewitująca Doda
Franklin Graham przemawiał w TAURON Arenie w Krakowie w sobotę
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.