Szef Kuchni Nobu Matsuhisa dzieli się wrażeniami z pierwszej wizyty w Polsce

Paweł Świąder
Prepare Sp. z o.o.
Świętokrzyska 18
00-052 Warszawa
pawel.swiader|prepare.pl| |pawel.swiader|prepare.pl
783917437
www.prepare.pl
SZEF KUCHNI NOBU MATSUHISA DZIELI SIĘ WRAŻENIAMI Z PIERWSZEJ WIZYTY W HOTELU I RESTAURACJI NOBU W WARSZAWIE
Szef kuchni Nobu Matsuhisa, jeden z założycieli sieci restauracji i hoteli, odwiedził hotel i restaurację Nobu w Warszawie. Podczas wizyty światowej sławy restauratora zorganizowano wyjątkowe wydarzenia, oferując miłośnikom japońskiej kuchni prawdziwą kulinarną podróż, bogatą w niezapomniane wrażenia. Z kolei Szef Nobu miał niebywałą okazję do poznania nowych polskich smaków.
Szef kuchni Nobu Matsuhisa spędził czas w Polsce poznając kulturę naszego kraju – począwszy od zwiedzania ważnych historycznych miejsc, przez wizytę w zabytkowej hali targowej, po degustację typowo polskich potraw, jak rosół czy pierogi. Podczas wyjątkowych wydarzeń zorganizowanych w Restauracji Nobu chętnie rozmawiał z gośćmi, nadzorując jednocześnie przygotowanie flagowych dań. Znany z zaangażowania w swoją pracę Szef Nobu przywiązuje ogromną wagę do kontaktu z gośćmi restauracji, wyznając zasadę, że to relacje i gościnność płynąca prosto z serca budują niezwykłą atmosferę miejsca.
Szef Nobu łączy tradycyjną kuchnię japońską ze składnikami pochodzącymi z Ameryki Południowej. Połączenie smaków uzyskane dzięki tej wyjątkowej mieszance zapewnia niezapomniane wrażenia kulinarne. Oprócz unikatowych i zaskakujących połączeń, kluczową rolę odgrywa najwyższa jakość składników i sposób ich podania. W serwowanych daniach widać zamiłowanie do minimalizmu, ale i niezwykłą precyzję. A starannie wyselekcjonowane produkty - świeże ryby i owoce morza czy ekologiczne warzywa od zaufanych dostawców gwarantują doskonały smak.
- Podróże pozwalają mi dokonywać niezwykłych odkryć, nie tylko kulinarnych. Bardzo się cieszę, że w końcu udało mi się odwiedzić Polskę. Spacer ulicami Warszawy, czas spędzony na Starówce, czy tradycyjnym polskim targowisku – pozwoliły mi poczuć prawdziwego ducha miasta. Z przyjemnością spróbowałem także tradycyjnych polskich dań. A specjalnie dla miłośników kulinarnego eklektyzmu, wraz z załogą Nobu Hotel Warsaw przygotowaliśmy specjalny konkurs, który wymaga otwarcia się na nowe smaki, zachęca do eksperymentowania w kuchni i czerpania radości z gotowania – mówi szef kuchni Nobu Matsuhisa, jeden z założycieli Nobu Hospitality.
Z okazji wizyty Nobu Matsuhisy zorganizowano specjalną edycję brunchu Nobu Sundays, lunchu serwowanego w każdą pierwszą niedzielę miesiąca, a także wieczorne wydarzenia, podczas których goście Restauracji Nobu mogli skosztować kultowych dań przygotowanych pod okiem mistrza. Gościom towarzyszyły miksy DJ-skie z ekskluzywnej playlisty Nobu Warsaw, a brunch Nobu Sundays uświetnił zespół Laura Jazz Band.
O Hotelu i Restauracji Nobu w Warszawie:
Nobu Hotel Warsaw został otwarty w sierpniu 2020 roku w prestiżowym Śródmieściu, w niewielkiej odległości od dzielnicy dyplomatycznej. Hotel został zrealizowany według wyjątkowego projektu, który odzwierciedla tradycyjne japońskie detale architektoniczne z wykorzystaniem naturalnych materiałów w nowoczesnym wydaniu. Hotel oferuje 117 pokoi i apartamentów, restaurację i bar Nobu, pierwszy w historii Sakebar by Nobu, miejską oazę z tarasem na pierwszym piętrze oraz nowoczesną przestrzeń konferencyjną dla 350 osób. W hotelu znajduje się również wiele mniejszych sal konferencyjnych i biznesowych, wyposażonych w wysokiej jakości sprzęt audiowizualny, a także dysponujących widokiem na miasto. Na dachu hotelu znajduje się centrum fitness ze sprzętem TechnoGym, a także łaźnia parowa, sauna i gabinet zabiegowy SPA. Projekt architektoniczny hotelu został stworzony przez warszawską pracownię Medusa Group.
Dania oferowane w restauracji Nobu Warsaw oparte są na przepisach japońskiego mistrza kuchni Nobuyuki "Nobu" Matsuhisy, który z prostych składników tworzy kulinarne dzieła sztuki. Nobu Warsaw prezentuje popisowe dania, takie jak Black Cod with Miso, Yellowtail Sashimi with Jalapeno, a także nowe kreacje z wykorzystaniem lokalnych składników w stylowej, kameralnej przestrzeni restauracyjnej, a także Nobu Bar, dwie strefy prywatnych imprez, Chef's Table i Sushi Bar. Dziś w Warszawie goście mogą spróbować dań z menu wyjątkowej japońskiej restauracji, którą wyróżnia także starannie zaprojektowane wnętrze, przywodzące na myśl harmonię i piękno takich żywiołów jak woda i powietrze.

“25 lat minęło…” - fenomen sukcesu Teatru Sabat

Kolacja pełna smaku i dobroci w Aspen Prime Ski & Bike Resort – 212 tysięcy zło

Wybierz się na kolację z ulubioną gwiazdą i pomóż chorym dzieciom!
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.