Szef Kuchni Nobu Matsuhisa dzieli się wrażeniami z pierwszej wizyty w Polsce
Paweł Świąder
Prepare Sp. z o.o.
Świętokrzyska 18
00-052 Warszawa
pawel.swiader|prepare.pl| |pawel.swiader|prepare.pl
783917437
www.prepare.pl
SZEF KUCHNI NOBU MATSUHISA DZIELI SIĘ WRAŻENIAMI Z PIERWSZEJ WIZYTY W HOTELU I RESTAURACJI NOBU W WARSZAWIE
Szef kuchni Nobu Matsuhisa, jeden z założycieli sieci restauracji i hoteli, odwiedził hotel i restaurację Nobu w Warszawie. Podczas wizyty światowej sławy restauratora zorganizowano wyjątkowe wydarzenia, oferując miłośnikom japońskiej kuchni prawdziwą kulinarną podróż, bogatą w niezapomniane wrażenia. Z kolei Szef Nobu miał niebywałą okazję do poznania nowych polskich smaków.
Szef kuchni Nobu Matsuhisa spędził czas w Polsce poznając kulturę naszego kraju – począwszy od zwiedzania ważnych historycznych miejsc, przez wizytę w zabytkowej hali targowej, po degustację typowo polskich potraw, jak rosół czy pierogi. Podczas wyjątkowych wydarzeń zorganizowanych w Restauracji Nobu chętnie rozmawiał z gośćmi, nadzorując jednocześnie przygotowanie flagowych dań. Znany z zaangażowania w swoją pracę Szef Nobu przywiązuje ogromną wagę do kontaktu z gośćmi restauracji, wyznając zasadę, że to relacje i gościnność płynąca prosto z serca budują niezwykłą atmosferę miejsca.
Szef Nobu łączy tradycyjną kuchnię japońską ze składnikami pochodzącymi z Ameryki Południowej. Połączenie smaków uzyskane dzięki tej wyjątkowej mieszance zapewnia niezapomniane wrażenia kulinarne. Oprócz unikatowych i zaskakujących połączeń, kluczową rolę odgrywa najwyższa jakość składników i sposób ich podania. W serwowanych daniach widać zamiłowanie do minimalizmu, ale i niezwykłą precyzję. A starannie wyselekcjonowane produkty - świeże ryby i owoce morza czy ekologiczne warzywa od zaufanych dostawców gwarantują doskonały smak.
- Podróże pozwalają mi dokonywać niezwykłych odkryć, nie tylko kulinarnych. Bardzo się cieszę, że w końcu udało mi się odwiedzić Polskę. Spacer ulicami Warszawy, czas spędzony na Starówce, czy tradycyjnym polskim targowisku – pozwoliły mi poczuć prawdziwego ducha miasta. Z przyjemnością spróbowałem także tradycyjnych polskich dań. A specjalnie dla miłośników kulinarnego eklektyzmu, wraz z załogą Nobu Hotel Warsaw przygotowaliśmy specjalny konkurs, który wymaga otwarcia się na nowe smaki, zachęca do eksperymentowania w kuchni i czerpania radości z gotowania – mówi szef kuchni Nobu Matsuhisa, jeden z założycieli Nobu Hospitality.
Z okazji wizyty Nobu Matsuhisy zorganizowano specjalną edycję brunchu Nobu Sundays, lunchu serwowanego w każdą pierwszą niedzielę miesiąca, a także wieczorne wydarzenia, podczas których goście Restauracji Nobu mogli skosztować kultowych dań przygotowanych pod okiem mistrza. Gościom towarzyszyły miksy DJ-skie z ekskluzywnej playlisty Nobu Warsaw, a brunch Nobu Sundays uświetnił zespół Laura Jazz Band.
O Hotelu i Restauracji Nobu w Warszawie:
Nobu Hotel Warsaw został otwarty w sierpniu 2020 roku w prestiżowym Śródmieściu, w niewielkiej odległości od dzielnicy dyplomatycznej. Hotel został zrealizowany według wyjątkowego projektu, który odzwierciedla tradycyjne japońskie detale architektoniczne z wykorzystaniem naturalnych materiałów w nowoczesnym wydaniu. Hotel oferuje 117 pokoi i apartamentów, restaurację i bar Nobu, pierwszy w historii Sakebar by Nobu, miejską oazę z tarasem na pierwszym piętrze oraz nowoczesną przestrzeń konferencyjną dla 350 osób. W hotelu znajduje się również wiele mniejszych sal konferencyjnych i biznesowych, wyposażonych w wysokiej jakości sprzęt audiowizualny, a także dysponujących widokiem na miasto. Na dachu hotelu znajduje się centrum fitness ze sprzętem TechnoGym, a także łaźnia parowa, sauna i gabinet zabiegowy SPA. Projekt architektoniczny hotelu został stworzony przez warszawską pracownię Medusa Group.
Dania oferowane w restauracji Nobu Warsaw oparte są na przepisach japońskiego mistrza kuchni Nobuyuki "Nobu" Matsuhisy, który z prostych składników tworzy kulinarne dzieła sztuki. Nobu Warsaw prezentuje popisowe dania, takie jak Black Cod with Miso, Yellowtail Sashimi with Jalapeno, a także nowe kreacje z wykorzystaniem lokalnych składników w stylowej, kameralnej przestrzeni restauracyjnej, a także Nobu Bar, dwie strefy prywatnych imprez, Chef's Table i Sushi Bar. Dziś w Warszawie goście mogą spróbować dań z menu wyjątkowej japońskiej restauracji, którą wyróżnia także starannie zaprojektowane wnętrze, przywodzące na myśl harmonię i piękno takich żywiołów jak woda i powietrze.
“25 lat minęło…” - fenomen sukcesu Teatru Sabat
Kolacja pełna smaku i dobroci w Aspen Prime Ski & Bike Resort – 212 tysięcy zło
Wybierz się na kolację z ulubioną gwiazdą i pomóż chorym dzieciom!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Luna: Status materialny moich rodziców przeszkadza mi w karierze. Przestaję postrzegać siebie jako niezależną artystkę, tylko córkę bogaczy
Wokalistka podkreśla, że ścieżka jej kariery i sukcesy w branży muzycznej budzą wiele emocji, również ze względu na to, czym zajmują się jej rodzice. Jest ona bowiem córką milionera Andrzeja Wielgomasa, założyciela i właściciela firmy Dawtona. Jednak jak zaznacza, to, że pochodzi z zamożnego domu, nie ułatwia jej życia, a wręcz jest swoistym balastem. Luna ma świadomość tego, że w opinii niektórych ludzi wszystko, co ma i co osiągnęła, zawdzięcza tylko bogatym rodzicom.
Konsument
Kobiety podchodzą ostrożne do pracowniczych planów kapitałowych. Większość z nich traktuje PPK jako poduszkę finansową
Z ponad 3,6 mln uczestników pracowniczych planów kapitałowych (PPK) 48 proc. stanowią kobiety – wynika z danych PFR Portal PPK. Zdaniem ekspertów podchodzą one bardzo ostrożnie do tego typu programów i starają się uzupełniać wiedzę na temat działania mechanizmów finansowych. Większość z nich traktuje PPK jako poduszkę finansową, ale coraz więcej osób widzi w nich instrument inwestycyjny.
Media
Maciej Rock: Nie mam ulubionego gatunku muzyki ani wykonawcy. Zetknięcie się z artystami wykonującymi muzykę rockową, mroczną czy disco polo jest niezwykle fascynujące
Prezenter tłumaczy, że rolą prowadzących „Must Be the Music” jest między innymi wspieranie i motywowanie uczestników programu, którzy stresują się przed wejściem na scenę. Wartością dodaną jest natomiast dla niego to, że może poznać artystów, którzy grają niezwykle różnorodną muzykę, i bywa tak, że jakieś wykonanie bądź utwór dosłownie „wbija go w fotel”. Maciej Rock zapewnia, że nie zamyka się na żaden gatunek. Często jakieś nietuzinkowe utwory odkrywa dzięki rekomendacjom znajomych.