Halloweenowe przekąski
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Ostatni tydzień października to czas, w którym świętuje się coraz bardziej popularny w Polsce Halloween. Na tę okazję proponujemy dwa proste przepisy na „straszne” przekąski dla małych i dużych.
Halloween najhuczniej obchodzi się w Stanach Zjednoczonych, gdzie już z początkiem październik w sklepach pojawiają się różnorodne dekoracje do domu, przebrania i wszelkiego typu akcesoria. W Polsce ten dzień stanowi bardziej okazję do zabawy dla dzieci, np. poprzez przygotowanie specjalnych ozdób czy udział w okolicznościowych prywatkach. Z tej okazji warto również wspólnie z najmłodszymi przyrządzić specjalne przekąski. Poniżej przedstawiamy przepis na dwa proste dania tematyczne.
Paluchy w cieście
Paluchy w cieście bądź… paluchy strasznej czarownicy to idealna przekąska w Halloween. Prosta, efektowna i szybka w przygotowaniu a do tego idealnie sprawdzi się na „straszny stół”. Do jej przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka składników.
- 6 parówek
- 2 ciasta francuskie
- 2 jajka
- kilka łyżeczek Musztardy Kieleckiej czeskiej
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Sięgamy po parówki, nakładamy je na ciasto, które następnie zawijamy wokół i odkrawamy. Pamiętajcie, żeby parówki były dokładnie i szczelnie owinięte. Aby nasze paluchy przybrały straszniejszy wygląd, na wierzchu można nożem nakreślić kilka linii. Dzięki temu jeszcze bardziej będą one przypominały skórę na palcach. Na koniec roztrzepujemy jajko i dokładnie smarujemy paluchy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, wkładamy nasze przekąski i pieczemy przez ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Po wystygnięciu całość dekorujemy Musztardą lub Ketchupem Kieleckim.
Straszne kanapeczki
Kanapki to przekąska, która sprawdzi się na każdym stole niezależnie od okazji. Jedynie czego potrzebujemy to wielu kolorowych warzyw. Z ich pomocą możemy stworzyć straszne miny, zwierzęta czy też dekoracje. Czarne oliwki np. pomogą przygotować pająki zaś z czerwonej papryki czy rzodkiewki bez problemu wyczarujemy straszne miny. Marchewka i ogórek będą z kolei niezastąpione jeśli zajdzie potrzeba ułożyć miotłę lub kapelusz czarownicy. Możliwości jest naprawdę wiele, wystarczy tylko popuścić wodze fantazji! Sosem, który doskonale sprawdzi się do „strasznych” kanapek będzie Musztarda Kielecka czeska. Wyróżnia się ostro-słodkim aromatem a przy tym ma wyczuwalne cząstki gorczycy, które podkręcą smak.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: ok. 2,21 zł brutto / 190 g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Maciej Dowbor: Mamy dom w Hiszpanii i tam odpoczywamy, ale na co dzień mieszkamy w Polsce. Tu pracujemy, płacimy podatki, a nasze córki chodzą do szkoły
Prezenter zaznacza, że co prawda wraz ze swoją żoną kupili dom w Hiszpanii, to jednak większość czasu spędzają w Polsce. Tutaj bowiem mają pracę, a ich córki chodzą do miejscowych szkół. Maciej Dowbor zdradza też, że dużo lepiej funkcjonuje mu się w naszym kraju. Tu realizuje większość swoich projektów zawodowych, natomiast możliwość wyjechania z dala od Warszawy pomaga mu się wyciszyć, odpocząć od zgiełku i nabrać do wszystkiego dystansu.
Podróże
Damian Janikowski: Po ostatniej walce muszę porządnie odpocząć i wyleczyć kontuzje. Zazwyczaj na wakacje wybieram Egipt albo Turcję

Sportowiec przyznaje, że jego ulubionymi kierunkami na wakacje są Egipt i Turcja. Lubi odpoczywać w egzotycznych kurortach i cieszy się, kiedy cała rodzina ma wreszcie czas dla siebie. Damian Janikowski zaznacza, że teraz przede wszystkim chce wyleczyć kontuzje i naładować akumulatory, a kolejne walki na ringu stoczy dopiero pod koniec tego roku lub na początku przyszłego.
Polityka
Dane statystyczne pomogą przyspieszyć rozwój turystyki. Posłużą również do promocji turystycznej Polski

Główny Urząd Statystyczny we współpracy z resortem turystyki buduje nowoczesny portal analityczny Turystyka+. To interaktywne narzędzie, które umożliwia śledzenie zmian i porównywanie danych. Celem projektu jest wsparcie rozwoju turystyki na wielu poziomach – nie tylko krajowym, ale również lokalnym i regionalnym. Ma on być pomocny zarówno w podejmowaniu decyzji politycznych dotyczących infrastruktury turystycznej, jak i dla przedsiębiorców, co ma się przełożyć na rozwój sektora i gospodarki.