Komunikaty PR

5 kroków do zostania mistrzem kuchni we własnym domu

2020-07-13  |  09:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP Solgaz ( 1.32 MB )

8 na 10 Polaków deklaruje, że zdarza im się gotować w domu. Niektórzy jednak wciąż podchodzą do tego tematu z dystansem lub zastanawiają się, w jaki sposób przejść na „wyższy” poziom i tworzyć dania jak z ulubionej restauracji. Przedstawiamy 5 kroków, które pozwolą zgłębić temat gotowania i wpłyną na jakość przyrządzonych posiłków.

Krok I: Poszukaj wiarygodnych przepisów.

Zanim zaczniesz eksperymentować w kuchni, warto przeczytać kilka przepisów na to samo danie. Nawet znani kucharze, którzy twierdzą, że aktualnie nie używają przepisów, na początku swojej drogi musieli posiłkować się nimi. A jak wybrać najlepszą recepturę? Przeczytaj 3-4 przepisy dostępne w internecie i wybierz ten, który ma dobrą ocenę  i wygląda interesująco. Faktem jest, że niektóre komentarze na stronach internetowych nie są wiarygodne, ale wśród nich znajdą się także te na miarę złota. Warto także zapytać innych o sugestie. Twoi znajomi, którzy lubią gotować, prawdopodobnie mają swoje ulubione strony internetowe lub książki kucharskie. Nie zapominaj też o swoich babciach, mamie, czy ciociach – w niektórych rodzinach istnieją „sprawdzone” przepisy na pyszne dania. Warto po nie sięgnąć.

Krok II: Wykorzystuj składniki dobrej jakości.

Nawet najlepszy kucharz nie stworzy dobrego dania z produktów niskiej jakości lub ich podróbek. Do najczęściej fałszowanych produktów spożywczych należą: mięso, produkty mleczne, oleje, mleko, miód, czy napoje alkoholowe. Dlatego już na etapie robienia zakupów należy zwrócić uwagę na etykiety. Wyrób seropodobny zdecydowanie nie sprawi, że nasza lasagne lub zapiekanka będą smakować jak z drogiej restauracji.

Krok III: Używaj ziół

Przyprawy to nie tylko sól, pieprz lub kostka rosołowa. Wykorzystaj moc świeżych ziół i suszonych przypraw! Zioła i przyprawy to sprytny sposób, by nadać smak i głębię każdej potrawie. Używanie ziół i przypraw zabiera kubki smakowe w kulinarną przygodę. Mogą przekształcić zwykły makaron we włoską ucztę lub kurczaka w danie rodem z Indii. Zioła i przyprawy to także świetny sposób na zwiększenie smaku potrawy bez dodawania kalorii.

Krok IV: Wykorzystaj odpowiedni sprzęt

Gotowanie nie musi być wyzwaniem, jeśli posiadamy urządzenia, które zrobią część pracy za nas. Należą do nich roboty kuchenne, inteligentne piekarniki, czy kuchenki gazowe. Dobrym przykładem jest najnowsza linia płyt Innova, w której istnieje możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury, dzięki czemu odtworzenie dokładnych zaleceń z przepisów będzie o wiele prostsze. Producent – marka Solgaz dał użytkownikowi dwie możliwości ustawienia mocy palnika: od 1 do 9 lub wskazując pożądany zakres temperatury. Płyta Innova to także ciekawe rozwiązanie dla fanów nowinek technologicznych. Solgaz jako pierwsza marka na świecie zastosowała w płycie gaz pod szkłem żarniki, tym samym eliminując efekt „cykania” przy uruchamianiu palnika.

Krok V: Zaopatrz się w ostry nóż

Tępy nóż jest niebezpiecznym nożem, ponieważ siła potrzebna do jego użytkowania powoduje większe prawdopodobieństwo zranienia się niż w przypadku użycia ostrego noża. Istnieje kilka ważnych wskazówek dotyczących pielęgnacji noży. Po pierwsze, nie wkładaj noży do zmywarki. Po drugie szlifuj przed i po każdym użyciu, aby zachować ostrość. Po trzecie - najlepiej, jeśli noże są przechowywane w rękawach, lub na pasku magnetycznym. Na koniec używaj tylko plastikowych lub drewnianych desek do krojenia. Nie tnij na szkle ani marmurze! Gwarantuje to stępienie, odłamanie lub złamanie noża, nie mówiąc już o okropnym dźwięku, jaki wydaje. Za każdym razem, gdy nóż uderza o powierzchnię, na metalu tworzą się mikroskopijne zadziory, powodując matowienie krawędzi.

Na koniec – warto pamiętać, że gotowanie ma nam sprawiać frajdę, a nie być kolejnym powodem do stresu. Jak powiedział Gordon Ramsay – „Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcje”, Traktujmy je zatem raczej jako ciekawe doświadczenie lub podróż do krainy nowych smaków i zapachów.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Hobby Ogród bajkowy, preriowy czy angielski? Poznaj trendy 2024 Biuro prasowe
2024-06-27 | 19:20

Ogród bajkowy, preriowy czy angielski? Poznaj trendy 2024

Moda zmienia się nie tylko w naszej garderobie. Nowe trendy dotyczą także projektowania ogrodów, które z każdym sezonem przynoszą inne pomysły i dają
Hobby W Galerii Północnej można oglądać 42 ogrody wróżek
2024-06-24 | 12:00

W Galerii Północnej można oglądać 42 ogrody wróżek

W Galerii Północnej można przenieść się do świata rodem z baśni. Wszystko za sprawą ogrodów wróżek, czyli nietypowych doniczkowych aranżacji z roślin,
Hobby Platige Image producentem zwiastuna do gry StormgateⓇ
2024-06-20 | 19:53

Platige Image producentem zwiastuna do gry StormgateⓇ

  Cenione studio produkcji i animacji Platige Image wyprodukowało zwiastun Stormgate, wyczekiwanej gry strategicznej czasu rzeczywistego (RTS) od niezależnego dewelopera Frost Giant

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.