Empik zaprasza na kolejne spotkania autorskie online
Jesienne wieczory zachęcają do zgłębiania swoich pasji w domowym zaciszu. Inspiracji dostarczą spotkania autorskie z cyklu #premieraonline, których gośćmi będą legendarny piłkarz i obecny prezes PZPN Zbiegniew Boniek wraz z Januszem Basałajem oraz Dziewczyny z wypiekami – Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat, specjalistki od cukierniczych przysmaków.
Interaktywne transmisje odbywają się na stronie Facebook.com/empikcom. W trakcie wydarzeń możliwe jest zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Wszystkie spotkania tłumaczone są na język migowy.
Zbigniew Boniek, Janusz Basałaj – wtorek, 27 października, godz. 18:00
Z okazji premiery książki „Zbigniew Boniek. Mecze mojego życia”(Wydawnictwo SQN) autorzy Zbigniew Boniek i Janusz Basałaj zawitają do wirtualnego studia Empiku, aby podzielić się z fanami piłki nożnej jeszcze większą liczbą ciekawostek.
Od chłopaka z bydgoskich ulic, nieśmiało stawiającego pierwsze kroki w świecie dorosłej piłki, przez „Bello di Notte”, po selekcjonera kadry i prezesa PZPN. Zbigniew Boniek zdradza kulisy zdarzeń, które wciąż wywołują wśród kibiców gorące dyskusje. Jaka atmosfera panowała w szatni przed legendarnym meczem z Niemcami w 2014 roku? I jak zmieniła się po spektakularnej wygranej? Co działo się wewnątrz prowadzonej przez Bońka reprezentacji i dlaczego jego przygoda z kadrą w tej roli zakończyła się tak szybko? Dlaczego, już jako prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej, postawił na selekcjonera Adama Nawałkę? O tym wszystkim czytelnicy dowiedzą się z pierwszej ręki. Będą mieli okazję przekonać się, jakie emocje towarzyszyły legendarnemu piłkarzowi w najważniejszych momentach piłkarskiego życia, a jednocześnie – jednych z najważniejszych w historii polskiej piłki.
Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat (Dziewczyny z wypiekami) – środa, 28 października, godz. 18:00
Każdy pragnie skosztować la dolce vita – słodkiego życia, pełnego wyrafinowanych smaków. Kolejna książka kucharska Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat – „Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku” (Wydawnictwo Burda) – otwiera przed wielbicielami łakoci świat najpopularniejszych deserów. Podczas spotkania online autorki zdradzą, jak dopracowywały receptury i jak zagwarantować sobie cukierniczy sukces.
Agata, prowadząca popularny kanał Sugarlady oraz Małgorzata, właścicielka pracowni cukierniczej „Candy Gold”, żonglują pomysłami i przepisami, które poznały podczas licznych podróży po świecie. Każda z receptur, jakimi się dzielą, to mieszanka bogatego doświadczenia pasjonatek cukiernictwa, autorskiej fantazji i profesjonalnych zasad pieczenia.
W książce znalazły się przepisy na inspirowane włoską radością życia panna cottę czy „Ferrero Rocher”, a także lekkie, rozpływające się w ustach, przenoszące do Hiszpanii serniczki o smaku pinacolady. Nie zabraknie także smaków, dzięki którym znowu, jak w dzieciństwie, trafiamy do babcinej kuchni – polskich pączków, szarlotki czy faworków.
![Ogród bajkowy, preriowy czy angielski? Poznaj trendy 2024 Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_654075997,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Ogród bajkowy, preriowy czy angielski? Poznaj trendy 2024
![W Galerii Północnej można oglądać 42 ogrody wróżek](/files/_uploaded/glownekonf_2131646251,w_241,wo_300,ho_169,_small.jpg)
W Galerii Północnej można oglądać 42 ogrody wróżek
![Platige Image producentem zwiastuna do gry StormgateⓇ](/files/_uploaded/glownekonf_2000237798,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Platige Image producentem zwiastuna do gry StormgateⓇ
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.