Festiwal Kolorów już w ten weekend w Częstochowie!
Marka MAOAM, partner Festiwalu Kolorów, zaprasza do swojej wyjątkowej strefy.
Festiwal Kolorów to najbarwniejsza impreza i jedyny bezpłatny muzyczny festiwal w Polsce, podczas którego w rytm muzyki w powietrze wyrzucane są Kolory Holi. Kolorowy pył tworzy nad głowami publiczności wielobarwną chmurę, która opadając koloruje uczestników zabawy. Wydarzenie jest niezwykłą rozrywką dla osób w każdym wieku, a także miejscem, w którym można poczuć ogrom pozytywnych emocji.
Kolorowa impreza odbędzie się w Częstochowie w niedzielę, 25 sierpnia w Parku Lisiniec, przy ul. Kordeckiego 99, w godzinach od 15 do 21. Wstęp wolny.
Na festiwal zaprasza marka MAOAM, która przygotowała moc dodatkowych atrakcji. W kolorowej strefie wyjątkowo soczystych gum rozpuszczalnych MAOAM czeka mnóstwo dobrej zabawy, konkursy z nagrodami oraz jak zawsze - moc słodkości. MAOAM gwarantuje ekstremalnie smaczne przeżycia i wciąga smakiem!
Szczegółowe informacje na temat festiwalu można znaleźć na stronie: https://festiwalkolorow.pl/
PupiLove Targi w Blue City
Łamigłówki – rozrywka, łącząca przyjemne z pożytecznym
Spacer wspomnieniowy po Turzynie z Joanną Olszowską – część 2
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Józef Gąsienica-Gładczan i Jan Błachowicz: Poznaliśmy Filipiny od strony slumsów. Teraz inaczej patrzymy na nasze życie
Uczestnicy „Azja Express” zaznaczają, że pobyt na Filipinach był dla nich wyjątkową przygodą, ale i trudną lekcją. To, co tam zobaczyli, zmusiło ich do refleksji i sprawiło, że docenili warunki, w jakich sami na co dzień żyją. Józef Gąsienica-Gładczan i Jan Błachowicz zdążyli zaobserwować, że Filipińczykom często doskwiera głód, mimo ciężkiej pracy nie wystarcza im pieniędzy na zaspokojenie podstawowych potrzeb, a ich domy zbudowane są z nietrwałych materiałów. W skrajnych sytuacjach rodziny mieszkają „pod mostem”.
Żywienie
David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
Kucharz podkreśla, że polscy szefowie kuchni często inspirują się niezwykle zróżnicowaną kuchnią francuską, czerpią z jej tradycji i bogactwa smaków. Jak zauważa, od wieków nasze kuchnie się łączą, często bazujemy na tych samych produktach, korzystamy z podobnych technik, ale różni nas kultura jedzenia. Restauracji, które serwują wykwintne, typowo francuskie potrawy, jest w Polsce zaledwie kilka, natomiast można dobrze zjeść również w tych lokalach, gdzie oryginalne przepisy nie są wiernie kopiowane, tylko wykorzystane z pomysłem i dostosowane do naszych warunków.
Prawo
Szpitale pracują nad poprawą jakości opieki nad pacjentami. Do wzmocnienia są kwestie bezpieczeństwa i redukcja zdarzeń niepożądanych
Jak wynika z badań satysfakcji pacjentów prowadzonych przez Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia, niemal 90 proc. pacjentów uznałoby szpital, w którym byli leczeni, jako godny polecenia. Wprowadzone rok temu przepisy kładą szczególny nacisk na jakość w ochronie zdrowia i szpitale zaczynają to u siebie wdrażać. – Poprawa jakości i bezpieczeństwo pacjenta są działami standardów akredytacyjnych, które jeszcze wypadają najgorzej. Problemem jest badanie zdarzeń niepożądanych – ocenia Agnieszka Pietraszewska-Macheta, dyrektorka Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia.