Komunikaty PR

Rozgrzewające dania na zimę w naczyniach Emile Henry

2023-02-01  |  15:26
Biuro prasowe
Kontakt
Aleksandra Stachulska
Home Sweet Home PR

Łowicka 51 lok. 207
02-353 Warszawa
ola|hshpr.pl| |ola|hshpr.pl
880 320 909
hshpr.pl

Ale gdy za oknem szaro, mokro i ciemno, dopada nas prawdziwa zimowa chandra. Pokonać ją może tylko jedno – pyszne, gorące dania. Zaspokoją każdy apetyt, także ten twórczy, rozgrzeją ciało i duszę, no i poprawią humor, bo kiedy żołądek pełny robi się od razu cieplej na duszy. A więc? Wystarczy rozpalić żeliwne „fajerki” na kuchni, albo włączyć piekarnik, i do dzieła. Pomysłów na pewno ci nie zabraknie. 

Przygotuj sycące składniki (najlepiej kolorowe owoce i warzywa – wszystko wokół od razu nabierze pięknych barw), wybierz ulubione przyprawy (te aromatyczne i pikantne – one najlepiej podnoszą nasz wewnętrzny słupek rtęci). Na zimowe wieczory polecamy dania jednogarnkowe – przygotujesz je szybko, a co najważniejsze, bez piętrzących się stosów patelni i rondli.

Paprykowe leczo, gulasz czy pachnący egzotycznymi wyprawami tagin upichcisz w tradycyjnym garnku o stożkowym kształcie od Emile Henry. Ta francuska, rodzinna manufaktura, wytwarza ceramiczne naczynia od połowy XIX wieku w warsztacie w Marcigny na południu Burgundii, a jej produkty polecają najlepsi szefowie kuchni. Do niezawodnych naczyń do zapiekania, szkliwionych misek i foremek na ciasta z charakterystycznymi falowanymi bokami, dołączył ostatnio garnek na tagin, w którym można gotować również na…indukcji. Jest zgrabniejszy (ale zmieści posiłek dla 8-10 osób) i lżejszy niż ten tradycyjny z żeliwną podstawą, a dusi się w nim po prostu genialnie. Pokrywka z kominem sprawia, że obieg pary jest idealny, a potrawy soczyste i mięciutkie. Jeśli jesteś alergikiem koniecznie wypróbuj to naczynie – nie zawiera teflonu i innych szkodliwych substancji. Można w nim gotować także na wolnym ogniu ( idealnie sprawdzi się podczas zimowego kuligu), wytrzyma temperaturę 350 st., nie pęknie nawet na -20 st. mrozie. A co najważniejsze, kiedy całe pyszne danie zostanie wylizane do dna, możesz go umyć w zmywarce.

A więc do dzieła! Wlej łyżkę oliwy (koniecznie przechowuj ją w ceramicznej butelce od Emile Henry, ze szczelnym kor kiem z dozownikiem, a na pewno się nie popsuje), wsyp ulubione zimowe przyprawy (kurkumę, paprykę, kolendrę, cynamon), zeszklij cebulę i czosnek, przyrumień wcześniej zamarynowane mięso jeśli lubisz. Czy wiesz, że ocet do marynaty nie lubi światła? Przelej go do pękatej butelki ze specjalnym nalewakiem ze stali szlachetnej z uchwytem na korek – zatrzymuje cyrkulację powietrza i ułatwia nalewanie. No i wreszcie warzywa. Bez nich tagin nie istnieje. Nie musisz trzymać się sztywno przepisu, wykorzystaj to co akurat masz w kuchni – dynię, marchew, paprykę, oliwki… Zalej wszystko bulionem, przecierem ze świeżych pomidorów. No i duś… Jak najdłużej, aż będą soczyste, delikatne i rozpływające się w ustach. Przyda się odrobina cierpliwości, dobra lektura i kieliszek wybornej nalewki z kardamonem. Czy już jest gotowe? Dopraw solą, pieprzem, wrzuć garść rodzynek, ciecierzycę, posyp natką pietruszki i przełóż do pięknej ceramicznej misy (może być taka do mieszania ciasta), albo do garnka do zapiekania. Bo naczynia od Emile Henry służą nie tylko do przyrządzania potraw, ale i do serwowania. Mają piękne kształty i kolory – dzięki temu stylowo prezentują się na stole i na kuchennej półce. Nie chowaj ich w szufladzie! Jeśli nie wiesz jak ożywić kuchenne wnętrze, ustaw ceramikę Emile Henry za szkłem w witrynie – pomieszczenie od razu nabierze rumieńców!

No dobrze. Skoro nasyciłeś się i rozgrzałeś jednogarnkowym daniem (prawda, że najlepiej smakuje następnego dnia?), czas na deser. Przyznaj, że zimą spod kołdry może wyciągnąć cię tylko przepyszne ciasto? Naszym ulubionym jest ciężki od bakalii keks, najlepiej nasączony odrobiną brandy, dla podniesienia zimowej temperatury oczywiście. A dla smakoszy świeżych owoców cytrynowa tarta upieczona i podana w pięknej formie z łagodnie karbowanym rantem (poza słodkościami przygotujesz w niej także wytrawny quish).

W mniejszych kokilkach zapieczesz clafoutis z wiśniami. Ten francuski deser jest banalnie prosty – wystarczy zrobić ciasto takie jak na naleśniki, wlać je do kokilek, wrzucić wiśnie (lub inne owoce) i zapiec. Zimą najlepiej smakuje na ciepło! Wszystkie naczynia do zapiekania od Emile Henry zrobione są z ceramiki High Resistance, która długo po wyjęciu z piekarnika pozostaje ciepła. No i jest odporna na zarysowania, chociaż polecamy traktować ją łagodnie, najlepiej używając drewnianych sztućców lub idealnie wyprofilowanych łopatek do ciast. Bo to co piękne powinno pozostać z nami na długo!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Home Sweet Home PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Hobby Międzynarodowe mistrzostwa łączą świat szachów i finansjery Biuro prasowe
2024-12-19 | 11:30

Międzynarodowe mistrzostwa łączą świat szachów i finansjery

Mistrzostwa Świata Międzynarodowej Federacji Szachowej (FIDE) w Szachach Szybkich i Błyskawicznych, jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń szachowych na świecie, zadebiutują w
Hobby Majaland zauważony przez międzynarodowych inwestorów
2024-12-19 | 11:00

Majaland zauważony przez międzynarodowych inwestorów

Sukces parków Majaland Momentum Leisure w Polsce to więcej niż rozwój firmy. To symbol ogromnego potencjału branży rekreacyjnej w kraju i regionie Europy Środkowo-Wschodniej.
Hobby Świąteczna Giełda Winyli w Galerii Turzyn
2024-12-05 | 14:00

Świąteczna Giełda Winyli w Galerii Turzyn

Już w najbliższą sobotę, 7 grudnia, w godzinach 11:00 – 18:00 wspólnie z 33’45’’ recordstore zapraszamy do Galerii Turzy na przedświąteczną Giełdę Winyli!

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B

Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.

Problemy społeczne

Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji

Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.

Farmacja

Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi

Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.