Zamknij lato w słoiku – warsztaty kiszenia podczas „Spotkania pod Wieżą"
W najbliższą sobotę, 9 października, przy ul. Janickiego na Jeżycach, odbędzie się kolejne spotkanie z mieszkańcami Poznania z cyklu „Spotkania pod Wieżą”. Jesienią szczególnie warto zadbać o odporność, dlatego organizatorzy przygotowali darmowe warsztaty z tworzenia zdrowych i smacznych kiszonek. Eksperci doradzą, jak zatrzymać lato w słoikach, a na najmłodszych czekają różnorodne animacje. Wydarzenie będzie również okazją do poznania Wieży Jeżyce - nowej inwestycji mieszkaniowej Echo Investment, organizatora cyklu.
Podczas akcji „Spotkania pod Wieżą” Poznaniacy mogą uczestniczyć w aktywnościach z ciekawym motywem przewodnim. Pierwsze było w całości poświęcone roślinom, a najbliższe skierowane jest do osób, które chciałyby poznać tajniki robienia własnych domowych kiszonek, które pomogą zadbać o zdrowie zimą.
Sobota pod Wieżą
Kiszonki, czyli znany od dekad sposób na zdrowie i odporność, wróciły w wielkim stylu. Dzięki ich właściwościom probiotycznym, a także dużej zawartości witamin i minerałów korzystnie wpływają na organizm. Dają one możliwość nie tylko dbania o zdrowie, ale i odkrywania zupełnie nowych smaków. Już 9 października na uczestników „Spotkania pod Wieżą” co godzinę będą czekać bezpłatne warsztaty z kiszenia różnych warzyw, które przeprowadzi poznański Witalny Fyrtel. Podczas pierwszego spotkania o godz. 10:00 uczestnicy nauczą się kisić marchewki, godzinę później buraczki, o godz. 12:00 eksperci zajmą się kiszeniem rzodkiewek. Na ostatnich zajęciach o godz. 13:00 mieszkańcy Poznania dowiedzą się wszystkiego o kiszeniu mangolda, czyli buraka liściowego. Własnoręcznie wykonane przetwory każdy z uczestników będzie mógł zabrać ze sobą do domu. Dlatego organizatorzy, zgodnie z ideą zero waste, zachęcają do przyniesienia własnych słoików, by dzięki pysznej, nowej zawartości nadać im drugie życie.
Podczas wydarzenia dobrze bawić się będą również najmłodsi. Na miejscu czekają na nich wielozmysłowe, kreatywne animacje z motywem warzywnym, przygotowane przez poznańską Klamerkę, których celem jest oswojenie dzieci z tematem warzyw oraz zachętą do ich jedzenia. Najmłodsi m.in. samodzielnie wykonają małosolne ogórki, które będą mogli zabrać do domu czy założą uprawę szczypiorku. Czas pod Wieżą umilą także rozgrzewające napoje przygotowane przez organizatora.
Wszystkie atrakcje są bezpłatne, a ich szczegółowy opis jest dostępny na wydarzeniu na Facebooku: https://fb.me/e/1VCYrmHDI

Międzynarodowe mistrzostwa łączą świat szachów i finansjery

Majaland zauważony przez międzynarodowych inwestorów

Świąteczna Giełda Winyli w Galerii Turzyn
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.
Handel
Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.
Transport
Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.