Komunikaty PR

Idealne rozwiązanie w zbilansowanej diecie

2021-11-29  |  12:40
Biuro prasowe

Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego odżywiania. Jest ona takim sposobem żywienia, w którym dostarczamy organizmowi energii i wszelkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Powinna być skomponowana z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb, stanu zdrowia, wieku czy poziomu aktywności – jednak istnieją zasady, które powinien wdrożyć każdy, niezależnie od tych uwarunkowań. Zbilansowana dieta powinna opierać się przede wszystkim na różnorodności. Codziennie należy zadbać o to, by na talerzach znalazły się posiłki przygotowane na bazie produktów pochodzących z różnych grup. Mięso dostarcza pełnowartościowego białka, witamin (głównie z grupy B), żelaza oraz stanowi ważne źródło energii. Kluczową rolę w zbilansowanej diecie pełnią oczywiście warzywa, będące bogatym źródłem witamin, błonnika i minerałów.

Sokołów, wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentom, którzy na co dzień chcą jeść zdrowo i różnorodnie, wprowadza wyjątkową nowość – mięso z warzywami, pierwszą taką propozycję na rynku. To produkty o wielu możliwościach zastosowania – idealne do przygotowania potraw na rodzinny obiad czy ciepłą kolację. Będą doskonałym sposobem na smakowite wzbogacenie w warzywa dań dla dzieci. Znakomicie sprawdzą się w diecie fleksitariańskiej. Sokołowskie mięso z warzywami posiada znak „Produkt polski”.

Mięso z warzywami Sokołów jest dostępne w czterech wariantach. W każdym z nich 60% stanowi wysokiej jakości mięso (wołowe, z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej), a 40% - odpowiednio dobrany zestaw warzyw i przypraw. Asortyment obejmuje:

  • Mięso wołowe z marchewką, cieciorką i przyprawami
  • Mięso wołowe z dynią, fasolą czerwoną i przyprawami
  • Mięso wieprzowe (z szynki wieprzowej bez kości) z marchewką, dynią, burakiem i przyprawami
  • Mięso wieprzowe (z łopatki wieprzowej bez kości) z papryką, marchewką, czerwoną fasolą i przyprawami

Z ich użyciem można przygotować wiele oryginalnych dań – zarówno polskich, tradycyjnych, jak i tych egzotycznych, wywodzących się z najbardziej znanych kuchni świata. Na opakowaniu został zamieszczony kod QR, po zeskanowaniu którego można zapoznać się z ciekawymi przepisami na potrawy z wykorzystaniem tych produktów.

Oto smakowita inspiracja kulinarna.

Klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem pieczarkowym

3 porcje

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

1 opakowanie mięsa wołowego z dynią,

fasolą czerwoną i przyprawami Sokołów

600 g ziemniaków

1 cebula

250 ml śmietanki 30%

250 g drobnych pieczarek

1 łyżka listków tymianku

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

sól, pieprz

olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Z mięsa wilgotnymi rękami uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i usmaż na złocisto. Ziemniaki obierz, pokrój na równe kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i utłucz na puree z 50 ml śmietanki. Pieczarki oczyść i większe pokrój na połówki, a mniejsze zostaw w całości. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przełóż razem z ziołami na patelnię z niewielką ilością oleju. 200 ml śmietanki zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Klopsiki podawaj z puree i sosem pieczarkowym.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku! Biuro prasowe
2024-10-03 | 12:00

Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!

FRoSTA, znany producent mrożonek, kontynuuje rozwój swojej oferty, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów. Firma stawia na 100% naturalnego smaku i proste
Żywienie Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

  W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C oraz ekstraktem
Żywienie Blue Chai Latte jednym z głównych bohaterów jesiennego menu Tchibo
2024-10-02 | 12:00

Blue Chai Latte jednym z głównych bohaterów jesiennego menu Tchibo

Tchibo otwiera nowy sezon w iście kolorowym stylu. W menu kawiarni Tchibo właśnie pojawił się napój Blue Chai Latte. Nowość charakteryzuje nietuzinkowy smak, unikatowy niebieski

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Qczaj: Alkohol niszczył moją rodzinę i moje dzieciństwo. Produkty z jego zawartością nie mogą być na wyciągnięcie ręki dla dzieci

Trener nie kryje oburzenia sprzedawaniem alkoholu w opakowaniach, które do złudzenia przypominają tubki z musem owocowym dla dzieci. Chodzi bowiem o zdrowie i bezpieczeństwo najmłodszych. Qczaj ze swojego doświadczenia wie, jak szybko można wpaść w uzależnienie, dlatego jest przeciwny promowaniu i reklamowaniu alkoholu. Sam od ponad dwóch lat z całych sił walczy o wytrwanie w trzeźwości. Z ostatnich informacji wynika, że w obliczu narastającej krytyki producent alkotubek, zdecydował się wycofać je ze sklepów i wstrzymać ich produkcję.

Żywienie

David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu

Według Davida Gaboriauda przy ocenie kuchni francuskiej Polacy często kierują się stereotypami i wśród najbardziej popularnych wymieniają żabie udka i ślimaki. Jego zdaniem nic bardziej mylnego, ponieważ ten kraj ma niezwykle bogatą i tętniącą życiem kulturę kulinarną. Smakosze mają do wyboru wiele smacznych i często bardzo łatwych do przygotowania dań. Ale żeby poznać te smaki, trzeba pojechać do różnych regionów, nie tylko bazować na paryskich restauracjach.

Problemy społeczne

Seniorzy oczekują od miast oferty dla siebie. To mogłoby przeciwdziałać ich izolacji społecznej

70 proc. mieszkańców miast wskazuje, że samotność to jedna z głównych przyczyn złego stanu psychicznego – wynika z badania Kantar Polska przeprowadzonego dla Grupy LUX MED. Z takim stwierdzeniem zgodziło się ponad 80 proc. osób w najstarszej grupie wiekowej, co może oznaczać, że to one najczęściej zmagają się z takim problemem. Eksperci widzą tutaj dużą rolę dla miast – oferta różnych inicjatyw czy darmowa pomoc psychologiczna dla seniorów mogłyby pomóc w poprawie ich dobrostanu psychicznego.