Idealne rozwiązanie w zbilansowanej diecie
Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego odżywiania. Jest ona takim sposobem żywienia, w którym dostarczamy organizmowi energii i wszelkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Powinna być skomponowana z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb, stanu zdrowia, wieku czy poziomu aktywności – jednak istnieją zasady, które powinien wdrożyć każdy, niezależnie od tych uwarunkowań. Zbilansowana dieta powinna opierać się przede wszystkim na różnorodności. Codziennie należy zadbać o to, by na talerzach znalazły się posiłki przygotowane na bazie produktów pochodzących z różnych grup. Mięso dostarcza pełnowartościowego białka, witamin (głównie z grupy B), żelaza oraz stanowi ważne źródło energii. Kluczową rolę w zbilansowanej diecie pełnią oczywiście warzywa, będące bogatym źródłem witamin, błonnika i minerałów.
Sokołów, wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentom, którzy na co dzień chcą jeść zdrowo i różnorodnie, wprowadza wyjątkową nowość – mięso z warzywami, pierwszą taką propozycję na rynku. To produkty o wielu możliwościach zastosowania – idealne do przygotowania potraw na rodzinny obiad czy ciepłą kolację. Będą doskonałym sposobem na smakowite wzbogacenie w warzywa dań dla dzieci. Znakomicie sprawdzą się w diecie fleksitariańskiej. Sokołowskie mięso z warzywami posiada znak „Produkt polski”.
Mięso z warzywami Sokołów jest dostępne w czterech wariantach. W każdym z nich 60% stanowi wysokiej jakości mięso (wołowe, z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej), a 40% - odpowiednio dobrany zestaw warzyw i przypraw. Asortyment obejmuje:
- Mięso wołowe z marchewką, cieciorką i przyprawami
- Mięso wołowe z dynią, fasolą czerwoną i przyprawami
- Mięso wieprzowe (z szynki wieprzowej bez kości) z marchewką, dynią, burakiem i przyprawami
- Mięso wieprzowe (z łopatki wieprzowej bez kości) z papryką, marchewką, czerwoną fasolą i przyprawami
Z ich użyciem można przygotować wiele oryginalnych dań – zarówno polskich, tradycyjnych, jak i tych egzotycznych, wywodzących się z najbardziej znanych kuchni świata. Na opakowaniu został zamieszczony kod QR, po zeskanowaniu którego można zapoznać się z ciekawymi przepisami na potrawy z wykorzystaniem tych produktów.
Oto smakowita inspiracja kulinarna.
Klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem pieczarkowym
3 porcje
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
1 opakowanie mięsa wołowego z dynią,
fasolą czerwoną i przyprawami Sokołów
600 g ziemniaków
1 cebula
250 ml śmietanki 30%
250 g drobnych pieczarek
1 łyżka listków tymianku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Z mięsa wilgotnymi rękami uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i usmaż na złocisto. Ziemniaki obierz, pokrój na równe kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i utłucz na puree z 50 ml śmietanki. Pieczarki oczyść i większe pokrój na połówki, a mniejsze zostaw w całości. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przełóż razem z ziołami na patelnię z niewielką ilością oleju. 200 ml śmietanki zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Klopsiki podawaj z puree i sosem pieczarkowym.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.