Idealne rozwiązanie w zbilansowanej diecie
Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego odżywiania. Jest ona takim sposobem żywienia, w którym dostarczamy organizmowi energii i wszelkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Powinna być skomponowana z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb, stanu zdrowia, wieku czy poziomu aktywności – jednak istnieją zasady, które powinien wdrożyć każdy, niezależnie od tych uwarunkowań. Zbilansowana dieta powinna opierać się przede wszystkim na różnorodności. Codziennie należy zadbać o to, by na talerzach znalazły się posiłki przygotowane na bazie produktów pochodzących z różnych grup. Mięso dostarcza pełnowartościowego białka, witamin (głównie z grupy B), żelaza oraz stanowi ważne źródło energii. Kluczową rolę w zbilansowanej diecie pełnią oczywiście warzywa, będące bogatym źródłem witamin, błonnika i minerałów.
Sokołów, wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentom, którzy na co dzień chcą jeść zdrowo i różnorodnie, wprowadza wyjątkową nowość – mięso z warzywami, pierwszą taką propozycję na rynku. To produkty o wielu możliwościach zastosowania – idealne do przygotowania potraw na rodzinny obiad czy ciepłą kolację. Będą doskonałym sposobem na smakowite wzbogacenie w warzywa dań dla dzieci. Znakomicie sprawdzą się w diecie fleksitariańskiej. Sokołowskie mięso z warzywami posiada znak „Produkt polski”.
Mięso z warzywami Sokołów jest dostępne w czterech wariantach. W każdym z nich 60% stanowi wysokiej jakości mięso (wołowe, z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej), a 40% - odpowiednio dobrany zestaw warzyw i przypraw. Asortyment obejmuje:
- Mięso wołowe z marchewką, cieciorką i przyprawami
- Mięso wołowe z dynią, fasolą czerwoną i przyprawami
- Mięso wieprzowe (z szynki wieprzowej bez kości) z marchewką, dynią, burakiem i przyprawami
- Mięso wieprzowe (z łopatki wieprzowej bez kości) z papryką, marchewką, czerwoną fasolą i przyprawami
Z ich użyciem można przygotować wiele oryginalnych dań – zarówno polskich, tradycyjnych, jak i tych egzotycznych, wywodzących się z najbardziej znanych kuchni świata. Na opakowaniu został zamieszczony kod QR, po zeskanowaniu którego można zapoznać się z ciekawymi przepisami na potrawy z wykorzystaniem tych produktów.
Oto smakowita inspiracja kulinarna.
Klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem pieczarkowym
3 porcje
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
1 opakowanie mięsa wołowego z dynią,
fasolą czerwoną i przyprawami Sokołów
600 g ziemniaków
1 cebula
250 ml śmietanki 30%
250 g drobnych pieczarek
1 łyżka listków tymianku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Z mięsa wilgotnymi rękami uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i usmaż na złocisto. Ziemniaki obierz, pokrój na równe kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i utłucz na puree z 50 ml śmietanki. Pieczarki oczyść i większe pokrój na połówki, a mniejsze zostaw w całości. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przełóż razem z ziołami na patelnię z niewielką ilością oleju. 200 ml śmietanki zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Klopsiki podawaj z puree i sosem pieczarkowym.
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Zioła mają … smak!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Dowbor: Telewizja ma ogromną siłę i dzięki temu mogę zrobić coś dla innych. Nieważne, pod jakimi barwami – ważne, że się pomaga
Szefowa Fundacji TVP z pełnym przekonaniem przyznaje, że jej nowa rola to zarówno ogromne wyzwanie, jak i spełnienie marzeń o niesieniu pomocy innym. Katarzyna Dowbor cieszy się, że znów może pomagać ludziom w różnych kryzysach i w pewnym sensie jest to kontynuacja jej misji z programu „Nasz nowy dom”. Na razie Fundacja TVP wspiera osoby, które ucierpiały podczas niedawnej powodzi, ale pod jej skrzydła mogą też trafić inni potrzebujący.
Gwiazdy
Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci
Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.
Handel
Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek
Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.