Idealny dodatek do grilla. Poznaj nowy przepis na ziemniaczaną sałatkę
Początek maja to długo wyczekiwane otwarcie sezonu grillowego. W menu, obok aromatycznych mięs i kolorowych przekąsek, warto przypomnieć klasyczną sałatkę ziemniaczaną, która z dodatkiem Pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą OLE! zyskuje nowe oblicze i zachwyca smakiem.
Wraz z nadejściem cieplejszych dni, zapach grillowanych potraw roznosi się w powietrzu, a my zaczynamy planować przyjęcia na świeżym powietrzu oraz spotkania z przyjaciółmi. Nic nie pasuje do tych okazji lepiej niż wyjątkowo smaczne warzywa, w kompozycjach inspirowanych smakiem wakacji. Wśród nich z pewnością warto uwzględnić ziemniaczaną sałatkę, która należy do jednej z najbardziej lubianych propozycji.
Przepisów na ten uwielbiany klasyk znajdziemy wiele. Od tych prostych z boczkiem i majonezem, po bardziej wykwintne ziemniaczane propozycje z dodatkiem bobu, sera halloumi, czy suszonych pomidorów. W przepisie, który zachwyci Twoich gości, wyjątkowym składnikiem będą Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE! Połączenie łagodnych pieczarek, aromatycznej marynaty i chrupiącej cebulki, zaskakuje smakiem i zmienia klasyczny przepis w niebanalną propozycję na grilla.
Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami i srebrną cebulką
Składniki (na ok. 3-4 porcje):
· 700 g ziemniaków
· Marynowane pieczarki z marchewką i cebulą OLE!
· Cebulka marynowana srebrna OLE!
· dymka lub szczypiorek
· 3-4 kiszone lub konserwowe ogórki
· 0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
· 2 łodygi selera naciowy, posiekany
Sos:
· 2 łyżki majonezu
· 2 łyżki musztardy
· 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie:
Ziemniaki sałatkowe pokrój w kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut lub dopóki nie będą miękkie. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Do miski dodaj ostudzone ziemniaki, pokrojone w kostkę ogórki, drobno pokrojony seler naciowy i czerwoną cebulkę. Dodaj słoik odsączonych z zalewy Pieczarek marynowanych i srebrnej cebulki.
Na koniec dodaj posiekany szczypiorek lub dymkę, wymieszaj z sosem.
Gotowa ziemniaczana sałatka to nie tylko doskonały dodatek do grillowanych mięs czy warzyw, ale także samodzielna przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia podczas ogrodowych spotkań.
Więcej pysznych propozycji na dania z warzywnymi przekąskami OLE! znajdziesz w PRZEPIŚNIKU OLE! na: www.wole-ole.pl
__________________________
Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!
Pojemność: 305 ml Cena: ok. 7 zł
![Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_72690923,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.