Idealny na weekendowy deser - Sernik bez pieczenia
Sernik bez pieczenia
Potrzebny sprzęt: mikser planetarny, przecierak, blender 3w1 Ariete
Składniki:
850 g półtłustego białego sera
200 g herbatników
200 g masła
30 g cukru waniliowego
½ szklanki cukru
1 łyżka kakao
50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałowych
100 ml esencji herbacianej
Polewa czekoladowa:
100 g masła
3 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- Biały ser przetrzyj przez maszynkę. Następnie ukręć za pomocą miksera masło na puszystą masę, dodając do niej ½ szklanki cukier oraz cukier wanilinowy.
- Całość miksuj tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Jak masa będzie gładka, dodaj ser i razem wszystko wymieszaj.
- Z ukręconej masy serowej odłóż 3 łyżki masy, do której dodaj kakao. Następnie masę z dodatkiem kakao wymieszaj.
- Kiedy obie serowe części masz już gotowe, zabierz się do składania sernika. Herbatniki namocz w esencji herbacianej i ułóż na papierze śniadaniowym. Najpierw środkowy rząd składający się z pięciu herbatników (przylegających do siebie dłuższym bokiem).
- Na herbatniki połóż warstwę białej masy serowej, a następnie wąski pasek masy kakaowej. W ten sposób powstał „spód” sernika.
- Następnie, po obu stronach „spodu” układaj po jednym namoczonym herbatniku z niewielką ilością białej masy serowej.
- Składaj boki, aby tworzyły kształt trójkąta. Z podanej ilości otrzymasz trzy serniki o długości pięciu herbatników każdy.
- Serniki wstaw do lodówki, żeby się schłodziły.
- Na koniec rozpuść masło z dodatkiem wody, cukru i kakao. Wszystko podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę, pozostaw do wystudzenia.
- Ostygniętą polewą polej sernik i posyp wiórkami kokosowymi.
Przepis rekomenduje marka Ariete i Dwór Korona Karkonoszy.
10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!
3 pomysły na wiosenne kanapki
Kupuj, rejestruj i ciesz się smakiem zwycięstwa! Startuje wielka loteria 4MOVE z
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu
Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.
Firma
Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe
Niemal 70 proc. mikro-, małych i średnich firm chciałoby mieć zgromadzone wszystkie produkty finansowe na jednej platformie – wynika z raportu EFL „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”. Dodatkowo chętnie korzystaliby w jej ramach z usług ułatwiających prowadzenie biznesu, jak wsparcie księgowe, prawne, możliwość załatwienia sprawy urzędowej, rezerwacji noclegu na podróż służbową czy zakupu pakietu usług medycznych. Nad takimi hubami dla przedsiębiorców intensywnie pracują zarówno banki, jak i firmy leasingowe. Takie narzędzie udostępnili właśnie Credit Agricole i Grupa EFL.