Idealny ser do pizzy. Który będzie najlepszy?
Kto z nas nie lubi pizzy? To danie, które uwielbiają dzieci i dorośli, sprawdzi się zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i zimowy wieczór w fotelu z ulubionym serialem. To potrawa uniwersalna, która dzięki możliwościom dowolnego łączenia składników trafia w gust każdego. Z okazji Dnia Pizzy warto zaserwować sobie ulubioną wersję lub zdecydować się na coś zupełnie nowego – szczególnie, że pizzę łatwo możemy przygotować w domu.
Podstawą każdej pizzy jest oczywiście ciasto. Co prawda, potrzeba trochę wprawy, by nauczyć się je robić samemu jednak, gdy już to opanujemy, będziemy mogli bez przeszkód przygotowywać dla rodziny oraz znajomych szybki i lubiany przez wszystkich posiłek. Pamiętajmy jednak, że kluczem do sukcesu są także dobrze dobrane składniki oraz pyszny, ciągnący się ser. Bez niego to danie nie byłoby takie samo.
To jaki ser wybrać?
Najbardziej popularna jest oczywiście mozzarella. To najczęściej wybierany ser do pizzy, który po roztopieniu staje się elastyczny i bardzo rozciągliwy. W połączeniu z sosem pomidorowym i listkiem bazylii tworzy klasyczny smak ponadczasowej margherity, ale także w towarzystwie innych dodatków buduje pyszną kompozycję. Mozzarellę (np. Mlekpol) możemy kupić w kostce lub wiórkach i wykorzystać ją do wielu dań - nie tylko pizzy, ale także zapiekanek czy makaronów. Mozzarella to zapewnienie włoskiego smaku, ale z najwyższej jakości polskiego mleka od krów wypasanych w najczystszych rejonach Polski. To także znakomite źródło wapnia, bogactwo cennych witamin i minerałów.
Nie zapominajmy jednak o serze żółtym
Nie zawsze w domu mamy mozzarellę, a kiedy nie mamy czasu albo możliwości zrobienia zakupów, możemy do pizzy wybrać także inny ser. Większość Polaków ma ten produkt zawsze w swojej lodówce. Pizzę najlepiej posypać startymi wiórkami, aby równomiernie rozłożyły się na przygotowanym cieście. Wybierajmy jednak sery dobrej jakości poparte produkcją z wieloletnim doświadczeniem, dzięki czemu zyskamy gwarancję smaku i długo zachowanej świeżości.
A czy to już wszystkie sery, jakie sprawdzą się na pizzy? Oczywiście, że nie! Zdecydowana większość z nas miała pewnie okazję spróbować słynnej pizzy 4 sery, która poza standardową mozzarellą zawiera inne jego rodzaje tego nabiałowego produktu. Istnieją także zaskakujące kompozycje z użyciem sera mascarpone (np. Mlekpol). W tym przypadku ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
A może czas na pizzę w zupełnie nowej odsłonie?
Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki:
- 500 g kalafiora
- 1 jajko
- 50 g tartego sera Jantar (Mlekpol)
- ulubione przyprawy do ciasta
- ulubione składniki na pizzę
Przygotowanie:
Kalafiora tniemy na różyczki, gotujemy i blendujemy. Mocno odciskamy z nadmiaru wody. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, łączymy z resztą składników i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy ulubione składniki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Gotowe!
Więcej przepisów na pyszną domową pizzę znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Damian Janikowski: Radosław Majdan to jest superkompan na wyprawy, na zakupy i megagość do pogadania
Były zapaśnik podkreśla, że udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” nie był dla niego szczególnie trudnym wyzwaniem, ponieważ wiele z konkurencji przypominało mu codzienne treningi. Mimo to Damian Janikowski nie czuł się pewnie, gdyż rywalizował z utalentowanymi sportowcami, takimi jak Adam Kszczot czy Jakub Rzeźniczak. Zauważył też, że Radosław Majdan, a prywatnie jego sąsiad, nie był groźnym przeciwnikiem, ale raczej świetnym towarzyszem wyprawy.
Zdrowie
Eksperci: e-papierosy to poważny problem wśród dzieci. Nowe przepisy to dobry krok, ale absolutnie niewystarczający
Konsumpcja e-papierosów wśród młodzieży rośnie alarmująco: statystyki pokazują, że sięga po nie już ponad 20 proc. nastolatków w wieku 13–15 lat. Eksperci alarmują, że takie produkty są specjalnie zaprojektowane pod młodych użytkowników, oferując atrakcyjne smaki, opakowania i marketing. Rząd skierował do Sejmu projekt nowelizacji przepisów, który wprowadza zakaz sprzedaży wszystkich e-papierosów i woreczków nikotynowych nieletnim oraz ogranicza możliwość ich używania w miejscach publicznych. Jednak specjaliści podkreślają, że konieczne jest dalsze uszczelnienie przepisów, zwłaszcza w zakresie sprzedaży internetowej. Konsultant krajowy ds. zdrowia publicznego, prof. Łukasz Balwicki, mówi wprost, że należy wyeliminować z obrotu jednorazowe e-papierosy, jako produkty najbardziej atrakcyjne dla dzieci i młodzieży.
Teatr
Jadwiga Jankowska-Cieślak i Daniel Olbrychski po 50 latach znów zagrają małżeństwo w sztuce „Przebłyski”. „To duża rozkosz spotkać się po tylu latach”
Twórcy sztuki zatytułowanej „Przebłyski” podkreślają, że jest to spektakl – lustro każdej pary. Kreowani przez Jadwigę Jankowską-Cieślak i Daniela Olbrychskiego Rosa i Abrasza przez lata byli małżeństwem, a w chwili śmierci mężczyzny widzowie dostają kompendium wiedzy o ich niełatwym życiu. Odtwórca głównej roli cieszy się, że znów może się spotkać na scenie z aktorką, która od lat robi na nim ogromne wrażenie. Przyznaje też, że Serge Kribus napisał ten tekst z myślą o nim i zależało mu, żeby zagrał tę sztukę w Paryżu. Najpierw jednak przedstawienie zostanie zaprezentowane w polskiej wersji.