Komunikaty PR

Idealny ser do pizzy. Który będzie najlepszy?

2021-02-09  |  08:00
Biuro prasowe
Do pobrania pizza ( 1.2 MB )

Kto z nas nie lubi pizzy? To danie, które uwielbiają dzieci i dorośli, sprawdzi się zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i zimowy wieczór w fotelu z ulubionym serialem. To potrawa uniwersalna, która dzięki możliwościom dowolnego łączenia składników trafia w gust każdego. Z okazji Dnia Pizzy warto zaserwować sobie ulubioną wersję lub zdecydować się na coś zupełnie nowego – szczególnie, że pizzę łatwo możemy przygotować w domu.

Podstawą każdej pizzy jest oczywiście ciasto. Co prawda, potrzeba trochę wprawy, by nauczyć się je robić samemu jednak, gdy już to opanujemy, będziemy mogli bez przeszkód przygotowywać dla rodziny oraz znajomych szybki i lubiany przez wszystkich posiłek. Pamiętajmy jednak, że kluczem do sukcesu są także dobrze dobrane składniki oraz pyszny, ciągnący się ser. Bez niego to danie nie byłoby takie samo.

To jaki ser wybrać?

Najbardziej popularna jest oczywiście mozzarella. To najczęściej wybierany ser do pizzy, który po roztopieniu staje się elastyczny i bardzo rozciągliwy. W połączeniu z sosem pomidorowym i listkiem bazylii tworzy klasyczny smak ponadczasowej margherity, ale także w towarzystwie innych dodatków buduje pyszną kompozycję. Mozzarellę (np. Mlekpol) możemy kupić w kostce lub wiórkach i wykorzystać ją do wielu dań - nie tylko pizzy, ale także zapiekanek czy makaronów. Mozzarella to zapewnienie włoskiego smaku, ale z najwyższej jakości polskiego mleka od krów wypasanych w najczystszych rejonach Polski. To także znakomite źródło wapnia, bogactwo cennych witamin i minerałów.

Nie zapominajmy jednak o serze żółtym

Nie zawsze w domu mamy mozzarellę, a kiedy nie mamy czasu albo możliwości zrobienia zakupów, możemy do pizzy wybrać także inny ser. Większość Polaków ma ten produkt zawsze w swojej lodówce. Pizzę najlepiej posypać startymi wiórkami, aby równomiernie rozłożyły się na przygotowanym cieście. Wybierajmy jednak sery dobrej jakości poparte produkcją z wieloletnim doświadczeniem, dzięki czemu zyskamy gwarancję smaku i długo zachowanej świeżości. 

A czy to już wszystkie sery, jakie sprawdzą się na pizzy? Oczywiście, że nie! Zdecydowana większość z nas miała pewnie okazję spróbować słynnej pizzy 4 sery, która poza standardową mozzarellą zawiera inne jego rodzaje tego nabiałowego produktu. Istnieją także zaskakujące kompozycje z użyciem sera mascarpone (np. Mlekpol). W tym przypadku ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

A może czas na pizzę w zupełnie nowej odsłonie?

Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 1 jajko
  • 50 g tartego sera Jantar (Mlekpol)
  • ulubione przyprawy do ciasta
  • ulubione składniki na pizzę

Przygotowanie:

Kalafiora tniemy na różyczki, gotujemy i blendujemy. Mocno odciskamy z nadmiaru wody. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, łączymy z resztą składników i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy ulubione składniki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Gotowe!

Więcej przepisów na pyszną domową pizzę znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.