Komunikaty PR

Idealny ser do pizzy. Który będzie najlepszy?

2021-02-09  |  08:00
Biuro prasowe
Do pobrania pizza ( 1.2 MB )

Kto z nas nie lubi pizzy? To danie, które uwielbiają dzieci i dorośli, sprawdzi się zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i zimowy wieczór w fotelu z ulubionym serialem. To potrawa uniwersalna, która dzięki możliwościom dowolnego łączenia składników trafia w gust każdego. Z okazji Dnia Pizzy warto zaserwować sobie ulubioną wersję lub zdecydować się na coś zupełnie nowego – szczególnie, że pizzę łatwo możemy przygotować w domu.

Podstawą każdej pizzy jest oczywiście ciasto. Co prawda, potrzeba trochę wprawy, by nauczyć się je robić samemu jednak, gdy już to opanujemy, będziemy mogli bez przeszkód przygotowywać dla rodziny oraz znajomych szybki i lubiany przez wszystkich posiłek. Pamiętajmy jednak, że kluczem do sukcesu są także dobrze dobrane składniki oraz pyszny, ciągnący się ser. Bez niego to danie nie byłoby takie samo.

To jaki ser wybrać?

Najbardziej popularna jest oczywiście mozzarella. To najczęściej wybierany ser do pizzy, który po roztopieniu staje się elastyczny i bardzo rozciągliwy. W połączeniu z sosem pomidorowym i listkiem bazylii tworzy klasyczny smak ponadczasowej margherity, ale także w towarzystwie innych dodatków buduje pyszną kompozycję. Mozzarellę (np. Mlekpol) możemy kupić w kostce lub wiórkach i wykorzystać ją do wielu dań - nie tylko pizzy, ale także zapiekanek czy makaronów. Mozzarella to zapewnienie włoskiego smaku, ale z najwyższej jakości polskiego mleka od krów wypasanych w najczystszych rejonach Polski. To także znakomite źródło wapnia, bogactwo cennych witamin i minerałów.

Nie zapominajmy jednak o serze żółtym

Nie zawsze w domu mamy mozzarellę, a kiedy nie mamy czasu albo możliwości zrobienia zakupów, możemy do pizzy wybrać także inny ser. Większość Polaków ma ten produkt zawsze w swojej lodówce. Pizzę najlepiej posypać startymi wiórkami, aby równomiernie rozłożyły się na przygotowanym cieście. Wybierajmy jednak sery dobrej jakości poparte produkcją z wieloletnim doświadczeniem, dzięki czemu zyskamy gwarancję smaku i długo zachowanej świeżości. 

A czy to już wszystkie sery, jakie sprawdzą się na pizzy? Oczywiście, że nie! Zdecydowana większość z nas miała pewnie okazję spróbować słynnej pizzy 4 sery, która poza standardową mozzarellą zawiera inne jego rodzaje tego nabiałowego produktu. Istnieją także zaskakujące kompozycje z użyciem sera mascarpone (np. Mlekpol). W tym przypadku ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

A może czas na pizzę w zupełnie nowej odsłonie?

Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 1 jajko
  • 50 g tartego sera Jantar (Mlekpol)
  • ulubione przyprawy do ciasta
  • ulubione składniki na pizzę

Przygotowanie:

Kalafiora tniemy na różyczki, gotujemy i blendujemy. Mocno odciskamy z nadmiaru wody. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, łączymy z resztą składników i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy ulubione składniki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Gotowe!

Więcej przepisów na pyszną domową pizzę znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.