Komunikaty PR

Idzie jesień. O co zadbać w diecie przed srogą zimą.

2020-10-06  |  01:00

Idzie jesień. O co zadbać w diecie przed srogą zimą. O odpowiedź poprosiliśmy Adama Adamskiego, ikonę polskiej kulturystyki, właściciela cateringu dietetycznego Fit Malina
Autor: Adam Adamski, mistrz polski w kulturystyce i właściciel cateringu dietetycznego. 

Brak słońca, szare dni, jesienna chandra i ciepłe wygodne łóżko – te i wiele innych czynników powodują, że w okresie jesienno-zimowym najzwyczajniej w świecie nam się nie chce. Czego? Prawie wszystkiego – więcej śpimy, mniej się ruszamy, więcej jemy i mniej zwracamy uwagę na to, jakie składniki umieszczamy w naszej diecie. Jak temu zapobiec i przez chłodniejsze miesiące przejść z wysoko podniesioną głową, niskim cholesterolem i piękną sylwetką?

Jesteś tym co jesz, w przenośni i dosłownie. Tylko i wyłącznie od nas zależy, czy nasz organizm dostanie od nas codziennie pełną dawkę energii jakiego wymaga do poprawnego funkcjonowania, czy połowę, a połowę słodkich przekąsek, które czają się na nas na półkach w supermarkecie. Catering dietetyczny Fit Malina to zbilansowane posiłki, tworzone w oparciu o cztery podstawowe zasady.

Pierwszym filarem jesienno-zimowej dietyjest balans witamin i minerałów, który wpływa również na naszą odporność. Odpowiednie proporcje składników spożywane w diecie, oparte o międzynarodową piramidę żywieniową i indywidualne potrzeby naszego organizmu to pierwszy klucz do sukcesu. Zbilansowane i zróżnicowane potrawy nie tylko wzbogacą doznania smakowe, ale też pomogą nam zadbać o zdrowe i piękne ciało. 

Regularne posiłki pozytywnie wpływają nie tylko na nasz metabolizm, ale także poprawiają rytm dobowy. Rutyna, jakiej nauczymy nasz organizm według cyklu snu i jedzenia będzie nam towarzyszyła przez długi czas, od tego, czy zostanie dobrana zgodnie z naszymi potrzebami zależą kluczowe czynniki, wpływające na naszą sylwetkę i zdrowie – hormony, trawienie, regeneracja komórek, jakość snu, poczucie głodu a nawet temperatura ciała. 

Witaminy to kluczowy element dla naszego systemu immunologicznego, tym bardziej w okresie jesienno-zimowym. Jakie witaminy szczególnie warto suplementować oraz uwzględniać w codziennej diecie?

  • Witamina D– Od października do marca w Polsce synteza skórna witaminy D nie jest efektywna. Ekspozycja na słońce staje się znikoma, co może negatywnie wpłynąć na naszą odporność i stan kości. Znajdziemy ją m.in. w pożywieniu takim jak: nabiał, wątróbka, jajka, tłuste ryby morskie, oleje rybie, mięso czerwone i drobiowe.
  • Witamina E– Przeciwdziałanie starzenia się skóry oraz jej kondycję i wygląd zawdzięczamy odpowiedniej ilości tej witaminy. Do pielęgnacyjnej rutyny oprócz nawilżających kremów i balsamów wprowadźmy spożywanie jej m.in. w posiłku z: olejem rzepakowym lub słonecznikowym, awokado, orzechami, pestkami słonecznika. 
  • Witaminy grupy B– Pomoże nam się uporać z jesienną chandrą. Witamina B, odpowiedzialna za układ nerwowy chroni nas i nasz układ odpornościowy przed stresem, poprawia samopoczucie oraz sprawność intelektualną. Podniesiemy ją do wyższego poziomu, pamiętając w diecie o: fasoli, pieczywie pełnoziarnistym, sezamie i morelach. Co więcej – osoby rezygnujące ze spożywania mięsa powinny koniecznie pamiętać o właściwej suplementacji witaminy B12. 
  • Cynk –Niezbędny do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek, zmniejsza bóle reumatyczne, poprawia zdolności intelektualne, wzmacnia włosy i paznokcie – a to tylko nieliczne z jego pozytywnych funkcji, gdy jest dostarczany w odpowiednich ilościach.Najlepiej przyswajalny w takich składnikach jak ryby, czerwone mięso, fasola, groszek zielony, pełnoziarniste chleby i makarony.
  • Witamina C – Podstawa każdej diety, odpowiedzialna za przyswajanie żelaza, stan naszej skóry, samopoczucie i odporność. Źródłem witaminy C są m.in. cytrusy, kiwi, szpinak, czerwona papryka, ananas, maliny, jeżyny, rośliny strączkowe, kalafior, kapusta, brokuły, szparagi, kalarepa i inne warzywa i owoce.

Skład = 75% wody – Czwarty i najważniejszy filar to po prostu człowiek. Catering dietetyczny Fit Malina to nie tylko zdrowa i zbilansowana dieta, to zaoszczędzony czas i cały czas ulepszane oraz dostosowane pod klienta posiłki. Energia czerpana z pożywienia to nieodłączny element codzienności każdego człowieka. To od niej zależy, czy podczas jesienno-zimowego okresu poprawimy naszą aktywność, czy postanowimy jednak odpocząć. Nie musimy jednak rezygnować ze zdrowego stylu życia, ma być on częścią naszego życia, a więc i odpoczynku – niech więc będzie łatwy, dostępny, niewymagający wysiłku w przygotowaniu, a przy tym zawiera wszelkie potrzebne mikro i makroelementy i jest pyszny. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.