Komunikaty PR

IKEA i Wola Park wspólnie dla planety

2020-02-05  |  14:40
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.37 MB )

Naczynia należy myć po ich ostygnięciu, sól do gotowanej żywności powinno się wsypać dopiero, gdy zawartość naczynia będzie gorąca, a noże trzeba regularnie ostrzyć – to tylko kilka rad jak dbać o domowe przedmioty, by służyły jak najdłużej. IKEA i Wola Park łączą siły, aby wspólnie popularyzować życie w stylu less waste. Chcą przekonać klientów, że istnieje wiele prostych sposobów, dzięki którym unikną marnotrawstwa i wyrzucania przedmiotów. W ramach współpracy IKEA i Wola Park zapraszają na wystawę „Na dłużej” oraz cykl warsztatów „MaMY zielone pojęcie”.

Zasoby Ziemi kurczą się, a wysypiska śmieci zapełniają się w zastraszającym tempie. Zużywamy i wyrzucamy coraz więcej. Powodów, dla których pozbywamy się przedmiotów codziennego użytku, jest wiele. Jednym z nich jest nieprawidłowe użytkowanie i niewłaściwe dbanie o posiadane rzeczy. W badaniu IKEA „Climate Action Research 2019” 21 proc. badanych zadeklarowało, że zawsze, zanim kupią nowy produkt, starają się naprawić ten dotychczasowy. Dlatego tak istotne jest dzielenie się dobrymi praktykami, które mogą realnie ograniczyć wyrzucanie kolejnych produktów, a tym samym wpłynąć na popularyzację przyjaznego planecie stylu życia. IKEA podkreśla, że małe zmiany mają ogromne znaczenie i zaprasza do dbania o meble oraz akcesoria, które mamy w swoich domach.

Z jednej strony z badań, które prowadzi IKEA wynika, że ludzie na całym świecie coraz gorzej czują się, kiedy marnotrawią czy wyrzucają przedmioty. Z drugiej, wnioski z serii wywiadów przeprowadzonych w Warszawie są jednoznaczne – przechowujemy w swoich domach mnóstwo rzeczy, których już nie używamy. Często nie korzystamy z nich, ponieważ nie wyglądają już tak atrakcyjne lub nie funkcjonują, jak na początku. Jest na to kilka recept. Podstawowa to zapobieganie, czyli użytkowanie z odpowiednią dbałością, dzięki czemu rzeczy posłużą nam dłużej. W IKEA zdajemy sobie sprawę, że nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo zadbać o różne przedmioty i potrzebują jasnych wskazówek. Wspólnie z Wola Parkiem postanowiliśmy pomóc klientom i podzielić się z nimi naszymi sprawdzonymi sposobamimówi Agata Czachórska, kierowniczka projektu Circular IKEA, IKEA Retail w Polsce.

Garść rad jak dbać o domowy sprzęt

W odpowiedzi na te badania, specjaliści IKEA proponują szereg praktycznych i nieskomplikowanych rozwiązań, dzięki którym produkty dłużej pozostaną w dobrej kondycji. Jedną ze wskazówek jest obracanie materaca co sześć miesięcy w poziomie o 180° (głowa-stopy). Zapewnia to bardziej równomierne zużycie oraz pomaga przedłużyć jego żywotność. Warto również stosować ochraniacz, który zabezpieczy materac przed brudem, kurzem i rozlanymi płynami. Istotne jest także regularne wietrzenie poduszek i kołder, aby uniknąć wilgoci i zachować świeżość na dłużej, bez konieczności prania.

Z pozoru drobne czynności mają największe znaczenie. Dobrym zwyczajem jest regularne dokręcanie zawiasów w szafach i szafkach, a także połączeń montażowych w meblach. Dzięki temu będą służyły dłużej. Pozwoli to także uniknąć niedomykania się lub odstawania drzwiczek. Ponadto dzięki przymocowaniu szafy czy regału do ściany zabezpiecza się ich obudowy.

Równie sprawnie można przedłużyć trwałość naczyń i akcesoriów kuchennych. Aby zapobiec plamom z soli we wnętrzu naczyń, należy zaczekać z dodaniem soli do zawartości metalowego garnka czy rondla aż zawartość naczynia zacznie się gotować. W przypadku garnków i patelni warto pamiętać, aby przed myciem naczynie wystygło. Pozwoli to podstawie odzyskać jej pierwotny kształt i zapobiegnie odkształceniom. Ważne jest także aby nie podgrzewać pustego naczynia żaroodpornego ani nie dolewać wówczas do niego zimnych płynów. Układając patelnie jedna na drugiej w kuchennej szafce, warto pomiędzy nie włożyć tekstylne przekładki, które chronią przed zarysowaniami podczas przechowywania.

Kolejne porady dotyczą bambusowych i drewnianych desek. Przed pierwszym użyciem powinny zostać zabezpieczone olejem roślinnym, woskiem lub innym olejem nadającym się do kontaktu z żywnością. Po jednokrotnym naolejeniu należy odczekać 24 godziny i powtórzyć czynność. Następnie warto regularnie od czasu do czasu zabezpieczać deski w ten sposób. Zapobiegnie to wchłanianiu wilgoci i zabrudzeń w głąb drewna. Deski drewniane i bambusowe należy myć ręcznie oraz nie zostawiać ich długo zanurzonych w wodzie, gdyż powoduje to wypaczenie drewna. Powierzchnię deski można odświeżyć, szlifując ją papierem ściernym i zabezpieczając ponownie olejem.

O noże także należy dbać regularnie poprzez ostrzenie ich średnio raz w tygodniu. Warto również pamiętać o tym, by używać ostrzałki, która jest wykonana z materiału twardszego niż stal ostrza. Może to być np. ostrzałka ceramiczna lub kamienna. Po długotrwałym używaniu bez regularnego ostrzenia, konieczne może okazać się ostrzenie w punkcie profesjonalnego ostrzenia noży, aby przywrócić im pierwotną ostrość.

Warsztaty „MaMY zielone pojęcie” na rzecz promowania idei zero waste

W duchu eko Wola Park zaprasza na kontynuację warsztatów z cyklu „MaMY zielone pojęcie”. Wydarzenia dotyczące tematyki zero waste będą organizowane na terenie galerii. Pierwsze spotkanie odbędzie się w sobotę, 8 lutego, a do grona partnerów tegorocznej edycji spotkań dołączyła IKEA.

– Podstawą strategii działania Wola Parku jest poszanowanie klimatu oraz zdrowe i zrównoważone życie. Są to dla nas szczególnie ważne wartości, które regularnie wplatamy w nasze działania. Właśnie dlatego w ubiegłym roku zdecydowaliśmy się na organizację warsztatów „MaMY zielone pojęcie”. Spotkania z tej serii są szansą na pozyskanie i poszerzenie swojej wiedzy z zakresu ekologii. Wierzymy, że zajęcia pomogą uczestnikom wypracować zdrowe nawyki i będą źródłem dalszych inspiracji mówi Kamila Popławska-Bernatowicz, Customer Experience Leader Wola Parku.

„Na dłużej” – obrazy podpowiedzą jak dbać o meble i wyposażenie domu

Kolejną inicjatywą IKEA i Wola Parku jest współorganizacja wystawy zatytułowanej „Na dłużej”. Polska artystka Ewelina Sośniak przygotowała 7 obrazów i jeden obiekt, które przedstawiają wybrane sposoby dbania o meble i akcesoria domowe. Wernisaż wystawy odbył się na przełomie listopada i grudnia 2019 roku w Kuchni Spotkań IKEA, a od środy, 5 lutego do soboty, 29 lutego kolekcję dzieł będzie można obejrzeć w Wola Parku. Obrazy, przekazane Polskiemu Stowarzyszeniu Zero Waste, będą przedmiotem aukcji charytatywnej, która ruszy już 6 lutego na platformie Charytatywni Allegro. Zebrane środki Stowarzyszenie przeznaczy na organizację kawiarenek naprawczych, z których pierwsza odbędzie się 7 marca w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie.

Jako jeden z partnerów projektu “Na dłużej” chcemy zwrócić uwagę, jak ważne jest dbanie o produkty, które już mamy w swoich domach. Wierzymy, że dzięki temu przyczynimy się do zmiany świadomości społecznej dotyczącej zasobów naturalnych i promocji bezodpadowego stylu życiakomentuje Agnieszka Sadowska-Konczal, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste i dodaje Podpowiadamy, jak w łatwy sposób zadbać o meble i akcesoria, a tym samym jak zrobić mały krok w trosce o nasz największy dom – planetę.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.

Handel

Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.