Indyk przy wspólnym stole
Indyk przy wspólnym stole
Przełom bieżącego i nadchodzącego roku to kulminacja wielu okazji i powodów do przygotowania bardziej wyszukanych oraz wykwintnych potraw. Kulinaria to sfera bardzo twórcza, w której możemy dać upust naszej wyobraźni i fantazji. Domownicy i goście z pewnością docenią to, jeśli kreatywność w kuchni połączymy ze smacznymi produktami wysokiej jakości, np. z indykiem.
Rodzinnym spotkaniom przy wspólnym stole często towarzyszy mięso. Wielu Polaków nie wyobraża sobie, aby mogło go zabraknąć np. w trakcie Bożego Narodzenia. Podobnie w przypadku mieszkańców innych krajów europejskich, którzy w tym rodzinnym czasie stawiają na soczyste i konkretne porcje mięsa m.in. z indyka. Hiszpanie kojarzą świąteczne dni np. z indykiem nadziewanym truflami, a na stole Włochów gości on z dodatkiem pieczonych ziemniaków i warzyw.
Jak mówi Szymon Szlendak, szef kuchni i ekspert programu “Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”, Polacy również doceniają walory indyczego mięsa i jego różnorodność kulinarną.
– Pieczony indyk nadziewany jabłkami i żurawiną, indycza pierś faszerowana suszonymi śliwkami czy orzechami lub pasztet z indyka z podrobami – to sprawdzone propozycje na spotkania przy wspólnym stole – wymienia Szymon Szlendak. Podkreśla również, że mięso z indyka to dobry wybór zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jego istotną zaletą jest bowiem neutralność – sam w sobie nie narzuca się wyrazistym smakiem i zapachem. – To sprawia, że jako składnik dania może on przyjąć smak i zapach różnych towarzyszących mu dodatków, np. kojarzonej ze świętami żurawiny, pomarańczy czy suszonych śliwek – dodaje Szymon Szlendak.
Poza aspektem kulinarnym do sięgania po mięso z indyka zachęcają także jego wartości odżywcze. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka. Ponadto indyk jest źródłem witamin B3, B6, B12, D, potasu, fosforu oraz cynku. Witaminy D i B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, potas – w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, cynk – w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, a fosfor – w utrzymaniu zdrowych kości i zębów[1].
Mięso z indyka posiada więc wiele zalet. Warto przekonać się o nich, przygotowując dania na wspólne spotkania przy stole. Oto kilka inspiracji kulinarnych, które podbiją podniebienia najbliższych.
Złocisty indyk z jabłkami i żurawiną
Składniki dla 4 -5 osób:
- ok. 5-6 kilogramowy indyk
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz oraz ulubione zioła do mięsa
Składniki na nadzienie:
- 2 kwaśne jabłka
- migdały
- orzechy włoskie i laskowe
- suszona żurawina
- 2 łyżki miodu
- rodzynki
Przygotowanie nadzienia:
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
- Zaczynamy od migdałów, które zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie obieramy. Obrane migdały, rozłupane orzechy włoskie i laskowe układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy, aż się zrumienią, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wraz ze wszystkimi składnikami nadzienia. Teraz dodajemy miód i wszystko razem mieszamy.
Przygotowanie indyka:
- Dzień wcześniej zalewamy indyka zimną osoloną wodą wraz z przyprawami i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.
- Następnego dnia zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Później osuszamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Na zakończenie, zszywamy indyka bawełnianą nitką. Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do również polanej oliwą brytfanny.
- Indyka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170. W ten sposób pozostanie on soczysty w środku. Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kilogram to ok. 40 minut pieczenia. Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny. Warto regularnie polewać mięso sosem własnym lub wodą.
- Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy. Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu.
Pierś z indyka faszerowana suszonymi śliwkami i orzechami na specjalne okazje
Składniki dla 4-5 osób:
- 2 kg piersi z indyka
- 3 polędwiczki z indyka
- Przyprawy: 1 łyżeczka soli i pieprzu, 2 łyżki słodkiej papryki i majeranku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100-150 g masła
Składniki na farsz:
- 1 jajko
- 1 szklanka orzechów włoskich
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki suszonych śliwek
- ½ łyżeczki cynamonu
- sól do smaku
Przygotowanie farszu:
1. Zaczynamy od pokrojenia na małe kawałki żurawiny i suszonych śliwek. Następnie w młynku mielimy orzechy. Całość łączymy i odstawiamy.
2. Przygotowujemy mięso z indyka. Polędwiczki kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa.
3. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojone bakalie oraz zmielone orzechy. Wbijamy jajko, sól i mieszamy. Całość odstawimy.
Przygotowanie piersi z indyka:
1. Pierś z indyka układamy na dużej desce, przykrywamy folią spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy sól i pieprz. Ważne, aby mięso stanowiło jedną zwartą część.
2. Następnie przygotowujemy roladę – na boku jednej rozbitej piersi z indyka układamy farsz. Musimy go lekko spłaszczyć, a następnie przykrywamy połową masła. Teraz mięso zwijamy, a na koniec roladę związujemy kuchenną nicią i oprószamy przyprawami. Tak przygotowaną roladę zostawimy na noc w lodówce.
4. Następnego dnia, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, pozostałą połowę masła kroimy na kawałki i układamy na mięsie. Wiążemy rękaw i robimy kilka otworów.
5. Po nagrzaniu piekarnika, mięso wstawiamy do niego na ok. 1 godzinę. Po tym czasie warto pozostawić roladę w rozgrzanym piekarniku jeszcze przez kilka minut.
6. Na koniec wyciągamy mięso z rękawa. Powstały sos przelewamy do słoiczka. Roladę kroimy na plastry, a przed podaniem polewamy sosem pieczeniowym.
Pasztet z indyka z podrobami i nutą żurawiny
Składniki dla 5-6 osób:
- 1 kg mięsa z indyka, najlepiej udźca bez kości
- 300 g podrobów z indyka
- włoszczyzna
- 300 g surowego boczku
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 2 jaja
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki suszonych śliwek
- 6 suszonych grzybów
- 2 łyżki bułki tartej
- smalec do natłuszczenia formy
- 2 łyżki suszonego majeranku
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz czarny
1. Włoszczyznę oczyszczamy, kroimy na mniejsze części, dodajemy mięso indycze i nastawiamy jak na bulion. Gotujemy przez około 2-3 godziny. W międzyczasie przygotowujemy kaszę jęczmienną.
2. Na ok. 30 min przed końcem gotowania do bulionu dodajemy oczyszczone podroby, następnie odstawiamy wywar do całkowitego wystygnięcia. Wyjmujemy mięso i warzywa.
3. Siekamy drobno boczek i podsmażamy na patelni kilka minut do miękkości. Następnie dodajemy boczek do ugotowanego mięsa i warzyw.
4. Mielimy mięso w maszynce – dwu lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.
5. Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy żurawinę, posiekane suszone śliwki i kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.
6. Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Całość miksujemy na gładką masę.
7. Formę do pieczenia smarujemy smalcem i dodajemy grzybową bułkę tartą. Delikatnie ugniatamy masę, a wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół przez około 40 minut.
Więcej kulinarnych inspiracji i materiałów dotyczących programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” na www.wingsofquality.eu.
Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” jest programem informacyjno-promocyjnym, którego celem jest podkreślenie szczególnych cech unijnej produkcji oraz charakterystyki unijnych produktów rolno-spożywczych na rynku wewnętrznym UE. Rygorystyczne zasady i procedury UE oraz przepisy wewnętrzne państw członkowskich gwarantują wysoką jakość europejskiego mięsa drobiowego. Zadaniem kampanii jest edukacja konsumentów w zakresie wartości odżywczych i jakości mięsa indyczego.[2]
[1] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia.
[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2019:214:FULL&from=EN (dostęp 12.02.2020).

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.
Żywienie
Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.