Komunikaty PR

Inspiracje i porady na pyszne i tradycyjne zupy prosto od Lubelli

2020-12-04  |  11:00
Biuro prasowe

Co dom, to obyczaj, a co za tym idzie – skojarzenia ze smakiem i zapachem. Zwykle to właśnie potrawy z dzieciństwa kształtują nasz kulinarny gust. Jak więc przygotować tradycyjną zupę stawiając na wartościowe produkty, by smakowała jak u mamy? Przedstawiamy sprawdzone wskazówki, dzięki którym domowy obiad będzie smakował jeszcze lepiej.

 

Zupy to polska specjalność, są obecne w naszej tradycji kulinarnej od zawsze. Choć coraz częściej eksperymentujemy i poszukujemy nowych rozwiązań, wciąż jesteśmy przywiązani do tradycyjnych smaków i znanego od lat podejścia do ich przygotowywania. Rodzinne przepisy kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie są gwarancją smaku.

 

Tradycyjny smak

Rosół to symbol polskiej tradycji kulinarnej i absolutna klasyka wśród zup. Bez tego złotego wywaru warzywno-mięsnego wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Polska szczyci się również ogromną różnorodnością zup jarzynowych, wśród których prym wiedzie znana i lubiana pomidorowa. Aby nadać zupom tradycyjny charakter, warto sięgnąć po makaron jajeczny Lubella 5 jaj, który dopełni ulubiony, domowy smak.

 

Cenne wskazówki

Z pozoru prosta zupa kryje w sobie wiele tajemnic i tylko nieliczni potrafią wydobyć z niej najlepszy aromat. Każdy, kto choć raz podjął próbę ugotowania rosołu doskonale wie, jak istotne są szczegóły. Dobre mięso to podstawa, tak samo, jak bogata w smak włoszczyzna. Aby wzbić się ze swoim rosołem na wyższy poziom warto wypróbować sprawdzone metody. Opalona na żywym ogniu bądź na suchej patelni cebula nada zupie klarowność. Przyprawy również mają spory udział w smaku, dlatego zanim dodamy ziele angielskie, warto je delikatnie rozgnieść. Dla efektu złocistego koloru można dodać szczyptę kurkumy, która idzie w parze z ziarnistym pieprzem. Zastosowanie tych przypraw dodatkowo wspiera nasz układ odpornościowy. W niektórych domach do rosołu dodaje się liście białej kapusty, która sprawia, że zupa uzyskuje bardziej słodki smak, jak również charakterystyczny zapach.

 

Na bazie tak przyrządzonego rosołu można ugotować doskonałą pomidorową. Warto stawiać na sezonowość i wykorzystywać warzywa w ich najlepszym czasie. Jeśli nie możemy użyć świeżych, korzystajmy z domowych przetworów albo dobrej jakości koncentratów. Cenną wskazówką jest również uprzednie pozbycie się skórek. W przypadku pomidorów z puszki, skórki same odchodzą i można je oddzielić bez wysiłku tuż przed wrzuceniem do wywaru. Ciekawym sposobem jest również wcześniejsze upieczenie pomidorów w piekarniku z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Należy je posiekać, zachowując wytrącony sok, który dodamy do wywaru. Piekarnik nastawiamy na temperaturę około 240 stopni, a czas pieczenia to 15 minut (do momentu skarmelizowania). Taki zabieg sprawi, że nadamy zupie wyjątkowy, wyrazisty smak. Jeżeli pomidory, z których robimy zupę okażą się zbyt kwaśne, możemy dodać odrobinę śmietany.

 

Obie zupy najlepiej komponują się z makaronem jajecznym, który ma swój spory udział, jeśli chodzi o nadanie potrawie tradycyjnego, domowego smaku. W dbałości o szczegóły makaron jajeczny Lubella 5 jaj wałkowany jest trzy razy, tak jak to robiły nasze mamy i babcie.

 

Poznaj przepisy na te ulubione zupy według receptury Jakuba Kuronia.

Tradycyjny rosół z kaczki według przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:

  • Makaron Lubella 5 jaj krajanka
  • 2 udka z kaczki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 4 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego
  • 2 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

  1. Rosół gotuj w pięciolitrowym garnku. Wlej do niego trzy litry zimnej wody, włóż udka z kaczki i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opaloną cebulę i pora. Można to zrobić nad palnikiem gazowym, na suchej patelni lub w piekarniku. Dodaj obrane warzywa, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżeczkę soli.
  2. W czasie gotowania zbieraj z powierzchni szumowiny, dzięki temu rosół będzie klarowny. Zupę gotuj jeszcze dwie godziny. Na koniec spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Kiedy rosół z kaczki jest prawie gotowy ugotuj makaron.  
  4. Tradycyjny rosół z kaczki podaje z makaronem, pokrojoną włoszczyzną, kawałkami mięsa 
    i natką pietruszki.

 

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką według przepisu Jakuba Kuronia

 

Składniki:

  • Makaron Lubella 5 jaj nitki
  • 3 czerwone papryki
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek np. extra vergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania tej zupy nie potrzebujesz wielu składników. Ważne aby sięgnąć po soczyste pomidory, jędrna papryka oraz bulion drobiowy lub w wersji wegetariańskiej warzywny. Jako dodatek najlepiej sprawdzi się makaron Nitki 5 jaj Lubella. Jego delikatna struktura i domowy charakter świetnie sprawdzi się w tego rodzaju tradycyjnej zupie.
  2. Paprykę przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek. Następnie zapiekaj 
    w maksymalnej temperaturze jaką dysponuje twój piekarnik, najczęściej jest to 250°C. Czas pieczenia to 25 minut. Od czasu do czasu paprykę można obrócić, w rezultacie ładnie i równomiernie się opiecze. Następnie gorące papryki przełóż do miski, zafoliuj szczelnie, aby się zaparowały. Dzięki temu skórka przy obieraniu łatwiej odchodzi od miąższu. Dodatek pieczonej papryki sprawia, że nabiera subtelnej słodyczy i wytrawnego smaku.
  3. Bulion wlej do garnka, zagotuj. Dodaj pomidory bez skórki, w sezonie możesz skorzystać ze świeżych pomidorów. Zupę gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj miąższ papryki pokrojony w mniejsze kawałki. Gotuj dodatkowe 10 minut.
  4. Ugotuj makaron.

Wywar zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji zupy. Dzięki temu zupa będzie aksamitna, ale nie będzie zupą krem. Zupa pomidorowa z pieczoną papryką najlepiej smakuje 
z makaronem nitki oraz natką pietruszki. Na koniec możesz dodać odrobinę śmietany lub koncentratu pomidorowego.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.