Huawei radzi, jak uniknąć co trzeciej usterki laptopa
Zdecydowanej większości tych usterek i ewentualnych kosztów naprawy można uniknąć – wystarczy stosować się do kilku porad przygotowanych przez ekspertów Huawei CBG Polska.
Unikaj gorących i nasłonecznionych miejsc!
Przegrzewanie się laptopów to jedna z najczęstszych przyczyn ich awarii w wakacje. Nowoczesne urządzenia posiadają coraz lepsze chłodzenie, jednak przy wysokiej temperaturze otoczenia jest
ono mniej wydajne niż w standardowej temperaturze pokojowej. Symptomy przegrzania się laptopa to przede wszystkim: głośna praca układu chłodzenia oraz wyłączenie się urządzenia. Jeśli laptop przestał działać bez wyraźnego powodu – nie panikuj. Mógł to być wynik wykrycia wysokiej temperatury – płyta główna ma zabezpieczenia, które w ten sposób chronią urządzenie. Jeśli pracujemy w nasłonecznionym miejscu, dodatkowym objawem może też być bardzo rozgrzana obudowa. Jeśli twój komputer się wyłączył i podejrzewasz przegrzanie, daj mu ostygnąć – zbyt długa praca w wysokich temperaturach może się zakończyć jego uszkodzeniem. Dodatkowo w upały warto jest korzystać przez cały czas pracy laptopa z podkładek chłodzących.
Wbrew pozorom komputer można zagrzać nie tylko w trakcie gorących dni, ale przez cały rok. Laptopy są szczególnie narażone na przegranie, kiedy zabieramy je na serialowe seanse do swoich łóżek. Układ chłodzenia pobiera powietrze dołem i wydmuchuje je z obudowy tyłem laptopa. Jeśli położymy urządzenie na kolanach lub na kołdrze możemy przypadkiem zatkać otwory wentylacyjne i usmażyć podzespoły. Laptop powinien leżeć na płaskiej i twardej powierzchni. Dla wszystkich fanów seriali
oraz pracy z łóżek istnieją wygodne podkładki stawiane na kolana oraz inne akcesoria, na które możemy położyć komputer.
Nie jedz przy komputerze!
Oczywiście najbardziej oczywiste wypadki związane z jedzeniem przy komputerze to zalania sprzętu. Płyn wylany na klawiaturę komputera może spowodować jej uszkodzenie i zwarcie, które unieruchomi nasz sprzęt. Lepiej nie stawiać kubków ani butelek w pobliżu laptopa – większość płynów ma właściwości przewodzące i przedostanie się ich do wnętrza laptopa może spowodować nieprawidłowe działanie. Natomiast jeśli zakończyłeś obiad i umyłeś po nim ręce, koniecznie je wytrzyj – nawet odrobina wody jest w stanie uszkodzić komputer.
Mama zawsze mówiła: jemy przy stole! Oczywiście musimy się z tym zgodzić i zaznaczyć, że używanie laptopa na stoliku obok jedzenia jest… niewskazane – okruchy pozostawione na klawiaturze nie tylko mogą ją uszkodzić, ale dodatkowo stanowią pożywkę dla drobnoustrojów, które dodatkowo lubują
się w cieple. Istnieje także możliwość wciągnięcia malutkich okruszków do środka wraz z powietrzem używanym do chłodzenia, co może doprowadzić do mikrouszkodzeń i przegrzewania się komputera.
Jeśli przewidujesz, że nie będziesz jakiś czas korzystać z urządzenia, należycie je zabezpiecz
Jeśli zabierzesz laptopa w długą podróż, a pogoda nie sprzyja – jest deszczowo i nieprzyjemnie – włącz co sprzęt co kilka dni, aby nie zawiglotniał. Części elektroniczne są wrażliwe na wilgoć, ale w trakcie normalnej pracy laptop generuje ciepło, które w pewnym stopniu chroni sprzęt przed zawilgotnieniem. Dlatego, nawet w zwykłych okolicznościach, jeśli laptop jest nieużywany przez dłuższy okres, zaleca
się profilaktyczne włączenie go od czasu do czasu.
Gdy planujesz dłuższą przerwę od korzystania z komputera, na przykład podczas wakacyjnego wyjazdu, wyłącz go i zabezpiecz przed warunkami atmosferycznymi. Pozostawianie urządzenia włączonego przez długi czas przyspiesza jego starzenie oraz może wyczerpywać baterię. Jeśli wiesz, że będzie leżeć przez dłuższy czas na półce, należy też zadbać, aby nie zbierał kurzu. Nagromadzone na otworach wentylacyjnych pyłki mogą utrudniać odprowadzanie ciepła i przyspieszyć proces starzenia sprzętu. Jeśli trzeba usunąć kurz znajdujący się wewnątrz urządzenia, nie rób tego samodzielnie.
Natomiast jeśli chodzi o miejsce przechowywania laptopa – musi być suche i zabezpieczone przed warunkami atmosferycznymi. Parapet przy dużym, nasłonecznionym i otwartym oknie nie stanowi dobrego miejsca na składowanie żadnego sprzętu elektronicznego – co jeśli w trakcie burzy zostanie on zalany deszczówką? Może okazać się wtedy, że włączając laptopa uszkodzisz wrażliwe na wilgoć części.

Husqvarna szuka najstarszego robota koszącego i ogłasza technologię wizyjną opartą na sztucznej inteligencji

Dreame comes true – doskonały rok marki

Trzy asy sprzątania od Dreame w promocji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.