ZBAWIENIE CZY ZAGROŻENIE? ŚWIATOWY DZIEŃ INTERNETU W ARTE.TV
Internet powstał w latach 60. XX wieku jako projekt badawczy finansowany przez Departament Obrony Stanów Zjednoczonych, znany jako ARPANET. Pierwszy przesył danych między dwoma komputerami za pośrednictwem sieci ARPANET miał miejsce 29 października 1969 roku. To wydarzenie uważa się za symboliczny początek internetu. Całkowicie zrewolucjonizował nasze życie i zmienił praktycznie każdy aspekt naszej codzienności: od zawodowego po prywatny. Miał gigantyczny wpływ m.in. na dostęp do informacji, komunikację, handel, ale także zachowania społeczne i relacje międzyludzkie.
Na całym świecie, również w Polsce, wzrasta liczba przestępstw popełnianych w sieci. Celem ataków cyberprzestępców są instytucje, osoby publiczne i zwykli obywatele, od których wyłudzane są niekiedy oszczędności całego życia. Intrygujący film dokumentalny „Cyberprzestępczość” ukazuje mroczny świat hakerów, którzy zdradzają swoje metody działania i motywacje prowadzące do popełniania cyberprzestępstw. Twórcy postanowili skonfrontować swoich rozmówców z ekspertami ds. bezpieczeństwa cyfrowego, którzy udzielają wskazówek, jak skutecznie bronić się przed atakami hakerów. Dzięki przeniknięciu do niedostępnego nam świata możemy zrozumieć mechanizmy kierujące cyberprzestępcami.
Link do programu: Cyberprzestępczość - dostępny do 19 listopada 2023.
Dokument z 2023 roku „Cyberświat. Przyszłość jest teraz” to podróż przez historię wpływu technologii na nasze życie. Od roku 2016, gdy świat został wstrząśnięty zewnętrznymi ingerencjami w amerykańskie wybory i proces Brexitu, cyfrowa przestrzeń stała się kluczowym elementem naszej rzeczywistości. Program analizuje, jak rosyjskie działania w internecie wpłynęły na zachodnie społeczeństwa. Czy jesteśmy w stanie kontrolować technologie, które zdominowały nasze życie? Twórcy obrazu „Cyberświat” starają się odpowiedzieć na to pytanie.
Link do programu: Cyberświat - dostępny do 26 listopada 2023.
Dubaj uruchamia największy na świecie projekt rozwoju raf morskich
Sezon działkowy czas start: przygotuj się na majówkę z EZVIZ
Cooler Master MasterBox 600 – wszechstronna i przewiewna obudowa PC
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.