Jak dobrać blat i szafkę pod płytę kuchenną?
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1859200192,w_170,h_95,wo_170,ho_95,r_png,_small.png)
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Wybór mebli kuchennych powinien bazować nie tylko na kwestiach estetyki. Wyposażenie meblowe musi być przede wszystkim praktyczne, by w przyszłości ułatwiało, a nie utrudniało codzienne korzystanie z przestrzeni kuchennej. To również tyczy się blatów lub szafek kuchennych – zwłaszcza, jeżeli w przyszłości planujemy montaż gazowej płyty ceramicznej, a nie typowej, wolnostojącej kuchenki. Jak dobrać taki mebel? Na co szczególnie zwracać uwagę? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Jak dobrać szafkę
Szerokość szafki, w której zainstalowana będzie gazowa płyta ceramiczna, musi być dopasowana do wielkości samej płyty. Jak wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK, w zależności od modelu, tego typu rozwiązanie montuje się w standardowych szafkach meblowych 90 cm (płyta X5), 80 cm (płyta X4), 60 cm (płyty X3). Miejmy tutaj na względzie wymiary producenta urządzenia, które porównamy z wnęką w szafce. Pamiętajmy także o pozostawieniu odpowiedniej przestrzeni dla wentylacji:
- Taki mebel powinien być dostosowany do wysokich temperatur gotowania. Musi być takie wykonany z wysokiej jakości materiałów, które zagwarantują odporność na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. Rekomenduję w tej materii drewno laminowane, płytę wiórową pokrytą laminatem, folią, lakierem lub fornirem oraz tworzywa sztuczne takie jak PVC czy akryl. Ważne jest również zadbanie o odpowiednie wykończenia i akcesoria - wysokiej jakości zawiasy, uchwyty i prowadnice, aby szafki były funkcjonalne i trwałe. W przypadku płyt ceramicznych, szczególnie ważna jest również opcja odpowiedniego wycięcia otworu w blacie oraz stworzenia przestrzeni do wentylacji.
Upewnijmy się, że nasza szafka zapewni odpowiednią odległość między ceramiczną płytą gazową, a powierzchnią mebla. W tym względzie warto zapoznać się z minimalnymi wymaganiami dotyczącymi odległości, które należy przestrzegać w celu zapewnienia bezpieczeństwa.
- Pamiętamy, by pytać stolarzy lub sprzedawców mebli o parametry i bez obaw prosić o rekomendacje, mając na względzie komfort użytkowania technologii „gaz pod szkłem” – podpowiada ekspert DYNACOOK.
Płyta i blat
Montaż ceramicznej płyty gazowej możemy również przeprowadzić na blacie. Na początek zwróćmy uwagę na to, czy jest on solidny i przygotowany do montażu płyty – tak, by był w stanie utrzymać urządzenie - oraz odporny na wysokie temperatury. Co więcej, powinien być dobrze przymocowany do ściany, aby nie było możliwości jego przesunięcia. Wycięty otwór pod płytę oczywiście powinien być precyzyjnie wykonany, czyli zgodnie z zaleceniami, które producent podaje w instrukcji montażu.
- Wybierając rodzaju materiału, z którego może być wykonany nasz blat, warto postawić m.in. na granit, czyli jeden z najbardziej trwałych i odpornych na uszkodzenia materiałów. Jest łatwy do czyszczenia i niepodatny na wysoką temperaturę. Bardzo dobrze sprawdzą się tu również inne kamienie naturalne – marmur, kwarc czy onyks. Pamiętamy jednak, że mogą one wymagać regularnego uszczelniania, by zapobiec pojawiającym się przy gotowaniu plamom. Blat może być także wykonany z dektonu, drewna, kompozytu kwarcowego czy laminatu.
O tym pamiętaj przy instalacji!
Instalacja ceramicznych płyt gazowych – takich jak te od DYNACOOK – powinna być wykonywana przez osoby z uprawnieniami do podłączania gazu. Jest to wyjątkowo ważne, ponieważ tego rodzaju specjalista wie doskonale, jak podłączyć gaz do kuchenki i jest w stanie sprawdzić, czy przepływ gazu będzie prawidłowy.
- Odpowiednie podłączenie kuchenki do gazu – na przykład w formie „gaz sieciowy- miejski” lub butli gazowej – gwarantuje nam jej prawidłową pracę i komfort gotowania bez limitu. Co ważne, instalator po wykonaniu montażu wypełnia świadectwo podłączenia płyty, które stanowi podstawę do zachowania gwarancji na zakupioną płytę – podpowiada Stanisław Szyling, ekspert DYNACOOK.
Wybór odpowiedniej szafki lub blatu pod płytę gazową jest zatem istotnym krokiem przy projektowaniu lub renowacji naszej kuchni. Odpowiedni materiał i konstrukcja zapewnią nie tylko estetyczny wygląd, ale również bezpieczne i funkcjonalne użytkowanie nie tylko samego wyposażenia, ale i nowoczesnej płyty – takiej jak rozwiązanie od polskiego producenta ceramicznych płyt gazowych – firmy Dynaxo.
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.