Komunikaty PR

Jak dobrać blat i szafkę pod płytę kuchenną?

2023-06-26  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Wybór mebli kuchennych powinien bazować nie tylko na kwestiach estetyki. Wyposażenie meblowe musi być przede wszystkim praktyczne, by w przyszłości ułatwiało, a nie utrudniało codzienne korzystanie z przestrzeni kuchennej. To również tyczy się blatów lub szafek kuchennych – zwłaszcza, jeżeli w przyszłości planujemy montaż gazowej płyty ceramicznej, a nie typowej, wolnostojącej kuchenki. Jak dobrać taki mebel? Na co szczególnie zwracać uwagę? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Jak dobrać szafkę

Szerokość szafki, w której zainstalowana będzie gazowa płyta ceramiczna, musi być dopasowana do wielkości samej płyty. Jak wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK, w zależności od modelu, tego typu rozwiązanie montuje się w standardowych szafkach meblowych 90 cm (płyta X5), 80 cm (płyta X4), 60 cm (płyty X3). Miejmy tutaj na względzie wymiary producenta urządzenia, które porównamy z wnęką w szafce. Pamiętajmy także o pozostawieniu odpowiedniej przestrzeni dla wentylacji:

- Taki mebel powinien być dostosowany do wysokich temperatur gotowania. Musi być takie wykonany z wysokiej jakości materiałów, które zagwarantują odporność na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. Rekomenduję w tej materii drewno laminowane, płytę wiórową pokrytą laminatem, folią, lakierem lub fornirem oraz tworzywa sztuczne takie jak PVC czy akryl. Ważne jest również zadbanie o odpowiednie wykończenia i akcesoria - wysokiej jakości zawiasy, uchwyty i prowadnice, aby szafki były funkcjonalne i trwałe. W przypadku płyt ceramicznych, szczególnie ważna jest również opcja odpowiedniego wycięcia otworu w blacie oraz stworzenia przestrzeni do wentylacji.

Upewnijmy się, że nasza szafka zapewni odpowiednią odległość między ceramiczną płytą gazową, a powierzchnią mebla. W tym względzie warto zapoznać się z minimalnymi wymaganiami dotyczącymi odległości, które należy przestrzegać w celu zapewnienia bezpieczeństwa.

- Pamiętamy, by pytać stolarzy lub sprzedawców mebli o parametry i bez obaw prosić o rekomendacje, mając na względzie komfort użytkowania technologii „gaz pod szkłem” – podpowiada ekspert DYNACOOK.

Płyta i blat

Montaż ceramicznej płyty gazowej możemy również przeprowadzić na blacie. Na początek zwróćmy uwagę na to, czy jest on solidny i przygotowany do montażu płyty – tak, by był w stanie utrzymać urządzenie - oraz odporny na wysokie temperatury. Co więcej, powinien być dobrze przymocowany do ściany, aby nie było możliwości jego przesunięcia. Wycięty otwór pod płytę oczywiście powinien być precyzyjnie wykonany, czyli zgodnie z zaleceniami, które producent podaje w instrukcji montażu.

- Wybierając rodzaju materiału, z którego może być wykonany nasz blat, warto postawić m.in. na granit, czyli jeden z najbardziej trwałych i odpornych na uszkodzenia materiałów. Jest łatwy do czyszczenia i niepodatny na wysoką temperaturę. Bardzo dobrze sprawdzą się tu również inne kamienie naturalne – marmur, kwarc czy onyks. Pamiętamy jednak, że mogą one wymagać regularnego uszczelniania, by zapobiec pojawiającym się przy gotowaniu plamom. Blat może być także wykonany z dektonu, drewna, kompozytu kwarcowego czy laminatu.   

O tym pamiętaj przy instalacji!

Instalacja ceramicznych płyt gazowych – takich jak te od DYNACOOK – powinna być wykonywana przez osoby z uprawnieniami do podłączania gazu. Jest to wyjątkowo ważne, ponieważ tego rodzaju specjalista wie doskonale, jak podłączyć gaz do kuchenki i jest w stanie sprawdzić, czy przepływ gazu będzie prawidłowy.

- Odpowiednie podłączenie kuchenki do gazu – na przykład w formie „gaz sieciowy- miejski” lub butli gazowej – gwarantuje nam jej prawidłową pracę i komfort gotowania bez limitu. Co ważne, instalator po wykonaniu montażu wypełnia świadectwo podłączenia płyty, które stanowi podstawę do zachowania gwarancji na zakupioną płytę – podpowiada Stanisław Szyling, ekspert DYNACOOK.

Wybór odpowiedniej szafki lub blatu pod płytę gazową jest zatem istotnym krokiem przy projektowaniu lub renowacji naszej kuchni. Odpowiedni materiał i konstrukcja zapewnią nie tylko estetyczny wygląd, ale również bezpieczne i funkcjonalne użytkowanie nie tylko samego wyposażenia, ale i nowoczesnej płyty – takiej jak rozwiązanie od polskiego producenta ceramicznych płyt gazowych – firmy Dynaxo.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe
2024-07-31 | 16:20

Oaza spokoju na Żoliborzu

Żoliborz, jedna z najbardziej urokliwych dzielnic Warszawy, stała się idealnym miejscem  do zamieszkania dla trzyosobowej rodziny oraz psa. Właściciele bardzo cenią sobie wygodę i
Dom Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
2024-07-31 | 13:50

Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule

Podróże są nieodłącznym elementem zarówno życia zawodowego, jak i prywatnego architektki Magdaleny Federowicz-Boule, założycielki wielokrotnie nagradzanej pracowni
Dom Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
2024-07-31 | 09:30

Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym

Kultowe suszarki w stylowym, czarnym kolorze Firma Vileda, znana z dostarczania nowoczesnych rozwiązań ułatwiających domowe obowiązki, wprowadza nową, wyjątkową linię suszarek do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.