Komunikaty PR

Jak i czym palić w kominkach? Postaw na ekologiczne rozwiązania.

2021-07-16  |  01:00
Biuro prasowe

Jak i czym palić w kominkach? Postaw na ekologiczne rozwiązania

 

Wieczory przy trzaskającym ogniu w kominku to marzenie wielu, jednak z użytkowaniem kominka wiążą się także pewne obowiązki, o których nie można zapominać, aby móc cieszyć się nim długotrwale i bez większych problemów. Wpierw należy dowiedzieć się, jak i czym palić w kominkach (w tym mieści się również kwestia wyboru odpowiedniego paliwa), oraz jak konserwować palenisko i przewód kominowy. Wiedzą w tych tematach podzielą się eksperci firmy Unico.

 

Jaki rodzaj paliwa do kominka wybrać?

W kominku należy palić dobrze sezonowanym drewnem. Drewno o wilgotności nieprzekraczającej 20% zapewnia najlepszą wydajność, a jego spalanie jest najczystsze, redukując do minimum wydzielanie szkodliwych związków.

 

Aby mieć pewność, że drewno, którym będziemy palić w kominku, jest wystarczająco suche, najlepiej sezonować je samodzielnie – mówi Tomasz Kostecki, dyrektor handlowy w firmie Unico. – W tym celu potrzebne będzie zakupienie drewna odpowiednio wcześnie (na przykład późną wiosną lub latem), oraz zbudowanie lub zakup drewutni, w której opał należy poukładać i zostawić do wyschnięcia.

 

Jak sprawdzić, czy drewno jest wystarczająco suche? Na rynku dostępne są profesjonalne wilgotnościomierze, jednak osiągają zawrotne ceny (nawet do kilku tysięcy złotych), a ponadto trzeba wiedzieć, jak ich używać (w skrócie: należy rozłupać polano i wcisnąć czujnik mocno w środek drewienka, ponieważ dopiero w ten sposób uzyskamy precyzyjny odczyt).

 

Istnieje jednak kilka domowych sposobów. Zacznijmy od tego, że koniecznie należy wystrzegać się zakupu drewna pokrytego pleśnią lub grzybem. To jednak zupełne podstawy. Jakiekolwiek informacje da nam nawet zwyczajne postukiwanie polanami o siebie. Dźwięczny, donośny odgłos świadczy o tym, że drewno jest suche, podczas gdy głuchy dźwięk ujawni nadmierną wilgoć. To oczywiście metoda mało precyzyjna. Inny sposób polega na suszeniu drewna w… piekarniku, a następnie ważeniu go. Należy wybrać polano, które jest najbardziej “typowe” dla naszego zapasu drewna, rozłupać je na mniejsze kawałki, a następnie zważyć. Kolejnym krokiem jest włożenie drewienek do piekarnika i ustawienie temperatury ok. 100°C). Następnie w regularnych odstępach czasu należy wyjmować kawałki drewna i ponownie je ważyć. Jeżeli zauważymy, że ciężar nie zmienił się, oznacza to, że drewno osiągnęło wilgotność na poziomie 0%. Porównanie wagi na początku i na kolejnych etapach suszenia w piekarniku powie nam, jak wilgotne było drewno przed rozpoczęciem procesu.

 

 

W jaki sposób należy palić w kominku?

Najbardziej wydajną metodą jest palenie “od góry”. W tym wariancie należy ułożyć w palenisku kilka polan, na których z kolei znajdzie się miejsce na nieco cieńsze. Na samej górze kładziemy najcieńsze dostępne drewienka, a całość pokrywamy podpałką (najlepiej naturalną, czyli wiórami, korą brzozy czy drzazgami). Wszystko podpalamy i możemy cieszyć się długotrwałym, silnym płomieniem oraz – jeżeli stos ułożony został prawidłowo – wypaleniem wszystkich polan do końca. Taka metoda spalania w połączeniu z dobrze przygotowanym opałem jest też bardzo czysta – dym praktycznie nie będzie się wydzielał, co oznacza, że również łatwiej będzie zadbać o czystość kominka.

 

 

Jak zadbać o utrzymanie kominka w dobrej kondycji?

Na żywotność i bezpieczne użytkowanie kominka ma wpływ wiele czynników – między innymi temperatury, w jakich pracuje, wilgotność drewna, osadzająca się w przewodzie kominowym sadza oraz, co za tym idzie, mniejsza drożność.

 

Obsługa kominka wymaga nieco pracy, ale odwdzięcza się niepowtarzalnym klimatem. Żeby móc jak najdłużej korzystać z kominka bez przeszkód, należy dbać o jego regularne czyszczenie, i to nie tylko paleniska, ale także przewodu kominowego – radzi Tomasz Kostecki.

 

To właśnie sadza gromadząca się w kominie odpowiada za większość problemów z kominkami – zmniejszony ciąg sprawia, że drewno gorzej się pali, a zapłon starej sadzy generuje nieprzyjemny dym i jest niebezpieczny dla domowników. Warto przynajmniej raz w roku skorzystać z usług kominiarskich – specjaliści wykonają profesjonalne czyszczenie, dzięki któremu zapewnisz bezpieczeństwo sobie i bliskim, a ponadto zadbasz o utrzymanie swojego kominka w dobrej kondycji jeszcze dłużej.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit Biuro prasowe
2024-09-27 | 11:10

Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit

PLGBC Green Building Summit to jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń poświęconych zrównoważonemu budownictwu, architekturze i rynkowi nieruchomości. Najbliższa,
Dom Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
2024-09-26 | 15:40

Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie

Dom to nie tyle ściany, co ludzie, którzy w nich zamieszkują. Najlepiej o tym świadczy dwupiętrowe mieszkanie dla rodziny, które za sprawą architekt Weroniki Budzichowskiej z To
Dom Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
2024-09-26 | 14:00

Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu

Jesień to idealny moment, by wprowadzić do wnętrz nowe akcenty, które nie tylko ocieplą przestrzeń, ale także – zgodnie z koncepcją neurodesignu – wpłyną na nasze dobre

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.