Jak prawidłowo wprowadzać produkty zbożowe do diety najmłodszych?
Milena Nosek, dietetyk, ekspert współpracujący z BoboVita
Okres rozszerzania diety to czas, w którym troska rodziców o prawidłowo skomponowany jadłospis malucha jest szczególna. Na samym początku starannie wybierają dla niego warzywa, później owoce, aby z czasem wprowadzać kolejne nowości, w tym również w postaci zbóż. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie ich rodzaje będą odpowiednie dla młodego organizmu – poznaj kilka praktycznych wskazówek eksperta, dzięki którym dowiesz się, na co zwrócić uwagę podczas zapoznawania malucha ze smakiem zbóż.
Zboża to istotny składnik diety już w okresie niemowlęcym
W pierwszym półroczu życia pokarmem najlepiej dopasowanym do potrzeb niemowlęcia jest mleko mamy. Z czasem wymagania żywieniowe młodego organizmu zmieniają się, dlatego rodzice stają przed wyzwaniem, jakim jest prawidłowe rozszerzanie diety maluszka. Węglowodany zawarte w zbożach to źródło energii, które jest najłatwiej wykorzystywane przez intensywnie rozwijający się organizm małego dziecka. Ich obecność w diecie – zaraz po warzywach i owocach – pozwala uzupełniać coraz większe zapotrzebowanie niemowlęcia na witaminy, np. te z grupy B, czy składniki mineralne, takie jak magnez i żelazo. Zboża to również dobre źródło błonnika pokarmowego, który dba o prawidłową pracę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom i pozwala utrzymać dobry stan naturalnej mikroflory bakteryjnej odpowiadającej za odporność.
Rodzaj wybieranych dla dziecka produktów zbożowych ma znaczenie
Właściwy wybór żywności dla malucha spośród szerokiego asortymentu w sklepie może stanowić wyzwanie. Warto wtedy pamiętać, że takie produkty jak płatki śniadaniowe dla dorosłych czy krakersy nie są odpowiednie dla małego dziecka. Ma to związek m.in. z jakością zbóż zawartych w takiej żywności, a także ilością soli. Aby wspierać prawidłowy rozwój maluszka, warto sięgać po produkty zbożowe przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, np. kaszki i kleiki, których receptury opracowywane są przez ekspertów w zakresie żywienia niemowląt oraz małych dzieci, a ich skład jest zgodny z wymaganiami prawa. Niewątpliwie pomocną informacją w odróżnianiu takich produktów od tych ogólnego przeznaczenia jest widoczne na opakowaniu wskazanie wieku – np. po 8. czy 10. miesiącu życia. To wiarygodne zalecenie, dzięki któremu rodzice podczas rozszerzania diety malucha wiedzą, jakie produkty są odpowiednie w poszczególnych miesiącach jego życia.
Kaszka to dobry wybór na początek przygody w poznawaniu smaku zbóż
Propozycje przeznaczone dla najmłodszych, takie jak kaszki, są świetnym rozwiązaniem na wprowadzenie produktów zbożowych do jadłospisu dziecka. Zawierają starannie wyselekcjonowane i różnorodne zboża, takie jak: ryż, żyto, proso, pszenica, owies, kukurydza i jęczmień, które pochodzą wyłącznie z kontrolowanych upraw, wybieranych ze względu na optymalne warunki: klimat, temperaturę, nasłonecznienie czy wiatr. Co więcej, każda partia zawartych w nich zbóż przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. To dzięki tym precyzyjnym zabiegom i dbałości o surowce kaszka stanowi dla niemowlęcia pełnowartościowy posiłek[1], który dostarcza mu witaminy, składniki mineralne oraz makroskładniki, takie jak węglowodany, białko i tłuszcze – niezbędne dla harmonijnego rozwoju.
Wybór odpowiedniej kaszki nie jest kwestią przypadku
Młody organizm wymaga wyjątkowej opieki, w tym dopasowanego sposobu żywienia, dlatego warto wiedzieć, jakie cechy powinna mieć kaszka, która będzie wszystkim tym, co dobre dla maluszka. Zbożowy posiłek dla niemowlęcia czy małego dziecka powinien być przede wszystkim bezpieczny, wartościowy i prawidłowo zbilansowany. Rynek produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci oferuje kaszki skomponowane z różnorodnych zbóż, które dostępne są w wielu pysznych owocowych smakach. Na sklepowej półce można znaleźć kaszki mleczne oraz bezmleczne – również w wariantach, które nie zawierają dodatku cukru, a zgodnie z przepisami prawa także konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. Kaszki mleczne stanowią odpowiednią i smaczną kompozycję mleka modyfikowanego, zbóż i owoców, aby wspierać harmonijny rozwój dziecka.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie
Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.
Muzyka
Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel

Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.