Jak prawidłowo wprowadzać produkty zbożowe do diety najmłodszych?
Milena Nosek, dietetyk, ekspert współpracujący z BoboVita
Okres rozszerzania diety to czas, w którym troska rodziców o prawidłowo skomponowany jadłospis malucha jest szczególna. Na samym początku starannie wybierają dla niego warzywa, później owoce, aby z czasem wprowadzać kolejne nowości, w tym również w postaci zbóż. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie ich rodzaje będą odpowiednie dla młodego organizmu – poznaj kilka praktycznych wskazówek eksperta, dzięki którym dowiesz się, na co zwrócić uwagę podczas zapoznawania malucha ze smakiem zbóż.
Zboża to istotny składnik diety już w okresie niemowlęcym
W pierwszym półroczu życia pokarmem najlepiej dopasowanym do potrzeb niemowlęcia jest mleko mamy. Z czasem wymagania żywieniowe młodego organizmu zmieniają się, dlatego rodzice stają przed wyzwaniem, jakim jest prawidłowe rozszerzanie diety maluszka. Węglowodany zawarte w zbożach to źródło energii, które jest najłatwiej wykorzystywane przez intensywnie rozwijający się organizm małego dziecka. Ich obecność w diecie – zaraz po warzywach i owocach – pozwala uzupełniać coraz większe zapotrzebowanie niemowlęcia na witaminy, np. te z grupy B, czy składniki mineralne, takie jak magnez i żelazo. Zboża to również dobre źródło błonnika pokarmowego, który dba o prawidłową pracę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom i pozwala utrzymać dobry stan naturalnej mikroflory bakteryjnej odpowiadającej za odporność.
Rodzaj wybieranych dla dziecka produktów zbożowych ma znaczenie
Właściwy wybór żywności dla malucha spośród szerokiego asortymentu w sklepie może stanowić wyzwanie. Warto wtedy pamiętać, że takie produkty jak płatki śniadaniowe dla dorosłych czy krakersy nie są odpowiednie dla małego dziecka. Ma to związek m.in. z jakością zbóż zawartych w takiej żywności, a także ilością soli. Aby wspierać prawidłowy rozwój maluszka, warto sięgać po produkty zbożowe przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, np. kaszki i kleiki, których receptury opracowywane są przez ekspertów w zakresie żywienia niemowląt oraz małych dzieci, a ich skład jest zgodny z wymaganiami prawa. Niewątpliwie pomocną informacją w odróżnianiu takich produktów od tych ogólnego przeznaczenia jest widoczne na opakowaniu wskazanie wieku – np. po 8. czy 10. miesiącu życia. To wiarygodne zalecenie, dzięki któremu rodzice podczas rozszerzania diety malucha wiedzą, jakie produkty są odpowiednie w poszczególnych miesiącach jego życia.
Kaszka to dobry wybór na początek przygody w poznawaniu smaku zbóż
Propozycje przeznaczone dla najmłodszych, takie jak kaszki, są świetnym rozwiązaniem na wprowadzenie produktów zbożowych do jadłospisu dziecka. Zawierają starannie wyselekcjonowane i różnorodne zboża, takie jak: ryż, żyto, proso, pszenica, owies, kukurydza i jęczmień, które pochodzą wyłącznie z kontrolowanych upraw, wybieranych ze względu na optymalne warunki: klimat, temperaturę, nasłonecznienie czy wiatr. Co więcej, każda partia zawartych w nich zbóż przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. To dzięki tym precyzyjnym zabiegom i dbałości o surowce kaszka stanowi dla niemowlęcia pełnowartościowy posiłek[1], który dostarcza mu witaminy, składniki mineralne oraz makroskładniki, takie jak węglowodany, białko i tłuszcze – niezbędne dla harmonijnego rozwoju.
Wybór odpowiedniej kaszki nie jest kwestią przypadku
Młody organizm wymaga wyjątkowej opieki, w tym dopasowanego sposobu żywienia, dlatego warto wiedzieć, jakie cechy powinna mieć kaszka, która będzie wszystkim tym, co dobre dla maluszka. Zbożowy posiłek dla niemowlęcia czy małego dziecka powinien być przede wszystkim bezpieczny, wartościowy i prawidłowo zbilansowany. Rynek produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci oferuje kaszki skomponowane z różnorodnych zbóż, które dostępne są w wielu pysznych owocowych smakach. Na sklepowej półce można znaleźć kaszki mleczne oraz bezmleczne – również w wariantach, które nie zawierają dodatku cukru, a zgodnie z przepisami prawa także konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. Kaszki mleczne stanowią odpowiednią i smaczną kompozycję mleka modyfikowanego, zbóż i owoców, aby wspierać harmonijny rozwój dziecka.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.
Wspólna zabawa, wspólny rozwój: Grupa LEGO odkrywa korzyści płynące z zabawy!
Dzień Chłopaka, czyli idealna okazja do obdarowania chłopców w każdym wieku!
Familijne sponsorem podcastu „Co powie Tata?" – opowieści o pozytywnym ojcostwie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.