Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie idealne w domu i na wynos?
Gdy przyjemna aura za oknem zachęca do spędzania większości czasu na zewnątrz, nie warto tracić wielu godzin na przyrządzanie posiłków w kuchni. Gdy chcemy korzystać z pogody, pojawia się wtedy pytanie – co smacznego można przygotować na śniadanie, drugie śniadanie lub przekąskę? Co bez wyrzutów sumienia można podać również dzieciom? Są produkty, które znane są od pokoleń i śmiało można je wykorzystać, by przygotować coś naprawdę zdrowego, smacznego i pożywnego.
Proste rozwiązania są zawsze najlepsze
Nie bez powodu mówi się, że „piękno tkwi w prostocie”. Podobnie jest z jedzeniem – im prostsze są produkty, z których przyrządzamy nasze posiłki, tym lepiej. Wynika to z faktu, że są nieprzetworzone, czyli najbardziej zbliżone do natury, bez zbędnego udziału ulepszaczy. Brak konserwantów sprawia, że termin przydatności do spożycia może być krótszy, ale przynajmniej nie dostarczamy do organizmu składników szkodliwych dla zdrowia. Wśród produktów, które można zaliczyć do tych zdrowych
i naturalnych są: jajka („zerówki”), produkty zbożowe, warzywa i owoce, oliwy i oleje oraz ziarna (np. kakaowca, czekolady, jagody Goji czy Acai). Ważne jest, by wszystkie (w miarę możliwości) pochodziły z ekologicznych upraw.
W opozycji do tej żywności jest ta przetworzona lub wysoko przetworzona. Wśród niej możemy wyróżnić między innymi: kolorowe napoje, słodycze, chipsy, margaryny, krakersy, przetwory mięsne
i warzywne, dania instant czy fast foody. Są one źródłem cukru, soli, tłuszczów utwardzonych
i niezdrowych kalorii. Nie odżywiają organizmu, a jedynie zapychają go, powodując szkody dla zdrowia.
Gotowe mieszanki na bazie nieprzetworzonych produktów
W całej gamie produktów wartych sprawdzenia w kontekście zdrowego odżywiania się (w tym jedzenia pełnowartościowych śniadań) warto sprawdzić gotowe mieszanki składające się ze zbilansowanego połączenia owoców, warzyw, dobroczynnych, pełnych ziaren - bez dodatku cukru.
Hi5! beeChrunchy to musli gotowe do zjedzenia po zalaniu wodą, mlekiem, jogurtem lub napojem roślinnym. Stanowi wysokie źródło błonnika i nasion oraz witamin i mikroskładników.
W ich składzie znajdują się płatki owsiane, ziarna słonecznika, rodzynki, wiórki kokosowe, daktyle, miód wielokwiatowy, orzechy włoskie, pestki dyni, suszone śliwki, owoc morwy białej, jagody goji, marchew suszona czy pyłek pszczeli. To źródła zdrowych tłuszczów i składników odżywczych. Ta plejada prostych, pochodzących prosto z natury składników tworzy mieszankę będącą gotowym do spożycia produktem, którego nie trzeba wcześniej przyrządzać, a wystarczy wsypać do miski lub termosu i zalać płynem.
Nie trać czasu na gotowanie – poświęć go na odkrywanie!
Dla lepszego zdrowia i samopoczucia warto postawić na intensywne aktywności fizyczne poza domem, dzięki którym zadbamy o swoje zdrowie i odkryjemy nowe, ciekawe miejsca. Warto również pomyśleć o dobrym dla zdrowia jedzeniu, dzięki któremu nie będziemy musieli się głowić nad pożywnymi posiłkami, które będą towarzyszyły nam podczas letnich wypadów w góry, nad jezioro czy gdziekolwiek się nam zamarzy.
myduolife.com

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.