Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!
Kwiecień to czas szparagowej rozpusty. Smukłe, eleganckie i zgrabne pędy już z daleka przyciągają uwagę klientów osiedlowych targowisk i warzywniaków. Możemy je gotować, smażyć lub zapiekać, podawać samodzielnie lub jako dodatek, a także serwować w postaci pysznej zupy lub esencjonalnego sosu. Szkoda tylko, że na rozkoszowanie się ich świeżym smakiem mamy zaledwie kilka tygodni w ciągu roku. Zatem - do biegu, gotowi, start!
Białe, zielone czy fioletowe – jak wybrać najlepsze szparagi?
Szparagi od wieków traktowano jako sprawdzony afrodyzjak. To nie tylko prawdziwa bomba witaminowa, ale także doskonałe źródło białka. Nic dziwnego, że sportowcy chętnie włączają je do swojej diety. Dzięki zawartości kwasu foliowego, szparagi wspomagają regenerację organizmu i wpływają pozytywnie na nasz układ krążenia. Ponadto zawierają naturalne przeciwutleniacze – witaminy A, E i C, a także substancje aktywne, które oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych.
Co ciekawe, zielone i białe szparagi to tak naprawdę jeden i ten sam gatunek. Różnica w ich wyglądzie, aromacie i smaku wynika jedynie z różnego sposobu ich uprawy. Szparagi zielone wyrastają ponad ziemię i w kontakcie ze światłem słonecznym produkują chlorofil, dzięki któremu mają piękny soczysty kolor oraz charakterystyczny słodki smak i aromat. Z kolei białe szparagi uprawiane są w niewielkich kopczykach, które skutecznie chronią je przed bezpośrednim kontaktem ze światłem słonecznym. Białe pędy są zdecydowanie twardsze i bardziej goryczkowe, przez co stanowią większe wyzwanie dla miłośników dobrej kuchni.
Świeże szparagi zachwycają smakiem i aromatem. To tak naprawdę młode pędy wyrastające wiosną z wieloletniej rośliny. Pierwsze jadalne pędy pojawiają się po ok. trzech latach od początku uprawy, a grubość poszczególnych pędów wynika z wieku rośliny, a nie z czasu jaki dany pęd spędza pod ziemią. Młodsze rośliny wypuszczają cieńsze pędy, a starsze – grubsze. Co ciekawe, szparagi po zebraniu nadal żyją i rosną, wykorzystując zgromadzony cukier. Im dłużej przechowywane są szparagi tym stają się bardziej gorzkie, zdrewniałe, łykowate, suche i pomarszczone.
– Kulinarną przygodę ze szparagami warto rozpocząć od zielonych pędów. Nie wymagają obierania, a ich słodkawy smak sprawia, że zawsze wychodzą idealnie. Można je spożywać nawet na surowo – skropione oliwą lub roztopionym masłem i posypane solą lub tartym serem żółtym – poleca Ewa Polińska z MSM Mońki.
Jak przyrządzić szparagi idealne?
Podstawową zasadą przyrządzania szparagów jest usunięcie zdrewniałej końcówki. Można to zrobić ręcznie – wyginając końcówkę, która sama złamie się w odpowiednim miejscu, lub za pomocą noża – zdrewniała końcówka z reguły jest jaśniejsza, dlatego należy ją odciąć w miejscu zmiany koloru. Zdrewniałe końcówki zielonych szparagów można śmiało wykorzystać do przygotowania aromatycznego wywaru, który będzie doskonałą bazą do zup lub sosów. Białe szparagi należy dodatkowo obrać ze skórki. Niestety ich końcówki i obierki nie nadają się raczej do dalszej obróbki – są gorzkie i mogą zepsuć cały wywar.
– Szparagi w 90 procentach składają się z wody i mimo zawartości cukrów, są zdecydowanie niskokaloryczne, dlatego można je bezkarnie smażyć na maśle lub serwować w towarzystwie pełnotłustych serów żółtych – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. - Białe szparagi nadają się idealnie do zapiekania pod pierzynką z sera i śmietany, a zielone smakują wybornie gotowane na parze, bądź zrumienione na patelni lub grillu.
Szparagi zawierają cukier, który szybko się karmelizuje, dlatego zdaniem wielu osób szparagi smakują najlepiej po lekkim przypaleniu. Jeśli chcemy je ugotować, robimy to w wodzie z solą i cukrem przez maksymalnie 5 minut w przypadku pędów zielonych oraz 7 minut w przypadku pędów białych. Wydłużenie tego czasu zadziała na niekorzyść. Rozgotowane warzywa będą gorzkie i śluzowate, a ich aromat wyraźnie sfermentowany.
Szparagi – solo, czy w towarzystwie?
Szparagi doskonale ożywiają każde danie. Smakują doskonale w towarzystwie makaronów lub jako składnik kremowego risotta. Ich idealnym towarzyszem są jajka przygotowywane pod każdą postacią – gotowane w koszulkach, sadzone na patelni lub w postaci klasycznej jajecznicy. Sprawdzonym dopełnieniem szparagów jest aromatyczny, kremowy ser dojrzewający oraz najwyższej jakości masło.
Zielone szparagi ugotowane na parze wzbogacą każdą wiosenną sałatkę oraz dania typu stir fry, czyli krótko smażone warzywa, drób lub owoce morza. Białe szparagi są z kolei doskonałym składnikiem zup-kremów lub warzywnych zapiekanek.
Ciekawym dodatkiem do szparagów są słone pistacje, podprażone ziarna sezamu oraz plastry zrumienionego boczku. Co ciekawe, białe szparagi można nie tylko konserwować, ale także kisić. Prawdziwym zaskoczeniem jest jednak wykorzystywanie szparagów w deserach. Jeżeli pragniesz zaskoczyć swoich gości przygotuj słodki krem z białych szparagów, śmietanki i czekolady.
Sprawdzoną przekąską, która doskonale komponuje się z innymi nowalijkami oraz delikatnie podgotowanymi lub grillowanymi warzywami jest kremowy sos szparagowy.
Szparagi z kremowym sosem
Składniki:
– 1 pęczek świeżych białych szparagów,
– 300 ml śmietanki słodkiej 18%,
– 300 g ser gouda MSM Mońki,
– 1 cebula,
– 2 łyżki masła,
– sól, pieprz, tymianek do smaku,
– 1 łyżeczka soku z limonki
Wykonanie:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać starty ser żółty i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
Smacznego!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.